До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Скляний світ: повернення гірського кришталю

За створення настрою зимової казки в ювелірних прикрасах відповідає холодний і прозорий гірський кришталь.

Найдорожче імператорське великоднє яйце для колекції Миколи II – "Зимове" – Карл Фаберже створив на честь 300-річчя дому Романових у 1913 році з гірського кришталю. Вартість "Зимового" в 9,6 млн доларів тільки у 2007-му змогли перебити на аукціонних торгах Christie's: яйце "Ротшильд" пішло за 18,5 млн. Уже на початку минулого століття кришталь, не будучи каменем із четвірки дорогоцінних мінералів, довів своє право на присутність у виняткових дорогоцінних предметах.

Реклама
Браслет Twisting Light, біле золото, два діаманти досконалої трикутної форми (4,72 карати), горний кришталь, діаманти круглої огранки, Cartier Брошка Flocon, біле золото, діаманти, горний кришталь, Boucheron

Цей холодний мінерал – різновид кварцу – утворюється в пустотах лав, "кришталевих льохах" кварцових жил. Він схожий на скло, але набагато міцніший: за 10-бальною шкалою Мооса кришталь твердий на повні 7 балів, що робить його стійким до хімічних і фізичних пошкоджень. Нагадує лід (до XIII століття ці кристали вважалися скам'янілим льодом, які втратили надію коли-небудь розтанути) – і навіть алмази. З усіх різновидів кришталю – бузковий аметист, чорний моріон, золотистий цитрин, димчастий раухтопаз, зелений авантюриновий кварц – класичний прозорий найбільше схожий на дорогоцінний мінерал.

Така візуальна мімікрія дозволяє із однаковим успіхом використовувати його як у якості тла, так і рівноправного каменю в прикрасах рангу високого ювелірного мистецтва. Cartier в колекції Résonances de Cartier Haute Joaillerie звернувся до власної історії і створив Twisting Light Bracelet із білого золота, діамантів та гірського кришталю – своєрідну оду браслету 1930-х років з білого золота, діамантів та кришталевих напівдисків, в якому Глорія Свенсон красувалася в оскароносному нуарі "Бульвар Сансет".

На відміну від алмаза, кристали кришталю мерехтять і переливаються навіть при слабкому і денному світлі і дозволяють вирішувати великі художні завдання: мінерал часто добувають друзами (зростками кристалів) розміром від кількох міліметрів до кількох метрів, що робить можливим огранювання найхимерніших форм. Повз не змогла пройти і головна паризька фантазерка – Віктуар де Кастелане. Ювелір застосувала до гірського кришталю рідкісну техніку гліптики Métiers d'Art, різьблення по коштовних каменях, у бароковій колекції Dior Haute Joaillerie, присвяченій Версальським садам. Центральним елементом браслета Bosquet de la Salle de Bal стала різьблена раковина з кришталю, оточена діамантами, сапфірами, рубінами і смарагдами в жовтому золоті.

Фредерік Бушерон почав працювати з кришталем понад сто років тому. Клер Шуан, нинішній креативний директор Boucheron, випробувала на міцність гірський мінерал в колекції Hôtel de la Lumiére – порожнисті кулі з кристалів наповнилидіамантами, що переливаються, в золотому огранюванні, що імітує бульбашки від ігристого вина. Про чарівну "холодність" кристалів Клер згадала і в колекції Hiver Impérial. У кільці Bouge de Neige, наприклад, гірському кришталю віддана головна роль: цільну друзу огранили в форму полого кільця товщиною всього 1,3 мм і заповнили бортом. Гірський кришталь в якості прозорого і "повітряного" плавного фону для коштовностей оцінили і в майстернях Chanel Haute Joaillerie, коли працювали над колекцією Café Society. Щоправда, тут його порахували "ідеальною вітриною для ювелірного мистецтва", і в каблучці Vendome San Marco виклали флористичні мотиви в стилі модерн із білого і рожевого золота, опалів, діамантів і рожевих сапфірів на кришталь в геометричному огранюванні.

Текст: Анастасія Степула

Коллаж: Christina Zolotarova @chrs.z

Читайте также:

Щасливі разом: як поєднувати хутро і коштовності

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.