До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Які прикраси принц Філіп дарував королеві Єлизаветі II

73 роки шлюбу королівської пари супроводжувалися чудовими коштовностями й унікальними прикрасами. Деякі з них створив особисто принц Філіп для його коханої "маленької Лілібет" — королеви Єлизавети II.

Брошка як подарунок перед весіллям

У 1939 році юна 13-річна Єлизавета вперше зустрічає кадета Філіпа під час вступу до Королівського військово-морського коледжу Британії. Меріон Кроуфорд, королівська няня, розповідає про цей момент, як про кохання з першого погляду. Під час однієї з коротких військових відпусток закохані зустрічаються знову, і Філіп дарує Єлизаветі діамантову брошку у формі військово-морського значка, створену в ювелірному Домі Garrard.

Реклама
Обручка

Діамант вагою три карати, що особливо вирізняється в обручці й символізує їхнє кохання, належить до коштовного романівського скарбу: як і браслет, його розробив принц Філіп, який подбав про кожну деталь. Улітку 1946 Філіп просить у короля Георга VI руки його дочки з угодою дочекатися 21-го дня народження Єлизавети. Вперше публіка побачила прикрасу в день офіційного оголошення про заручини, 10 липня 1947 року. Відтоді королева ніколи більше не знімала каблучки.

Королева Єлизавета та Принц Філіп, липень 1947 року
Браслет на заручини

Разом з каблучкою подаровано й браслет — принц Філіп створив його спеціально для своєї майбутньої дружини. Виріб у стилі деко було замовлено Філіпу Антробусу, культовому лондонському ювеліру з Бонд-стріт. Браслет виготовлено з платини, витримано в строгій геометричній формі та прикрашено діамантами в паве. Його особливість полягає в деяких коштовних каменях, що колись належали родині Романових, а саме принцесі Алісі Баттенберг, яка також отримала їх як подарунок на власне весілля в 1903 році від своїх родичів — царя Миколи II та імператриці Олександри Федорівни.

Браслет на 5-річчя шлюбу

У 1952 році принц Філіп подарував Єлизаветі браслет з нагоди п’ятиріччя шлюбу. Прикрасу створили в Boucheron за дизайном герцога Единбурзького. Діаманти, сапфіри й рубіни сплелися разом у золотому облямуванні. Орнаменти ж мають дуже особисте значення: вони містять шифр пари, а також військово-морський значок Філіпа.

Брошка Ruby Venus

У 1966 році Ендрю Ґріма виграв Единбурзьку премію за найелегантніший дизайн ювелірного виробу — нагороду, запровадженням якої 1959 року опікувався сам принц Філіп задля відновлення ремесла після війни. Колекція прикрас ручної роботи вийшла більш ніж сміливою та оригінальною — настільки, що привернула до себе особливу увагу: принц Філіп купує золоту брошку з рубіном і діамантами, яка пізніше стала відома як Ruby Venus ("Рубінова Венера"). Королева Єлизавета II наділа її на 70-ту річницю весілля.

Текст: Selene Oliva

За матеріалами vogue.it.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.