До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

З рук в руки: як створюють сумки Chanel

"Ми не можемо сказати "ні" Карлу Лагерфельду, – усміхається Родольф Моколен, директор ательє, в якому створюють сумки Chanel. – На все про все у нас є чотири тижні. Для дефіле все має бути готове вчасно". Після отримання ескізу з малюнком моделі у вбранні і з сумкою, доповненого зауваженнями кутюр'є і зразком тканини, креативний відділ ательє береться до роботи. Визначити розмір і виготовити чорновий варіант аксесуару з шкірозамінника або текстилю – завдання перше, не найскладніше.

Сумка Vanity, Chanel

Набагато більше сил команді потрібно, щоб за цей короткий час підібрати відповідні до задуму варіанти матеріалів, декору і фурнітури, які в Будинку прийнято називати bag jewellery ("прикрасами сумки"). Камінням, перлинами і лелітками деталі сумок вручну розшивають в ательє Lesage. Незважаючи на складності, встигнути вчасно потрібно, як і раніше, за місяць. Нарешті, після трьох-п'яти погоджень затверджений студією прототип стає частиною нової колекції.

Реклама
Процес створення сумки Chanel

У бутіку сумки, показані на шоу, можуть бути представлені в декількох кольорах. Щодо вибору кольору, багато марок дотримуються рекомендацій маркетологів, але в Chanel рішення про те, які саме варіанти сумок запустять у виробництво, приймає Карл Лагерфельд. "Відсутність пієтету і трохи почуття гумору – ось що потрібно для того, щоб легенда залишалася актуальною", – переконаний кутюр'є. Його творча невтомність задає ритм – нову модель сумки в ательє створюють кожного дня. Цього року темп прискориться: до шести колекцій prêt-à-porter і двох Haute Couture додадуться ще дві регулярні – літня Coco Beach ( "Коко на пляжі") і зимова Coco Neige ("Коко в горах").

Процес створення сумки Chanel, залежно від моделі, складається з 180-300 операцій

Поки креативний відділ перетворює мрії в реальність, інші співробітники ательє працюють над тим, щоб ця реальність мала фантастичний вигляд. Кожен клаптик шкіри і відріз твіду, кожна металева деталь проходять перевірку на стійкість, зношення і вологотривкість. "Виживають" найкращі. Деталі, що пройшли перевірку, готові до нових етапів – розкрою, плоскої та об'ємної збірки, а також додавання bag jewellery. Щоб уникнути помилок у всіх залах ательє встановили однакові лампи денного світла.

Створення сумки Chanel, залежно від моделі, вимагає від 180 до 300 операцій, більшість з яких виконують вручну. Розкроєні лазером деталі з м'якої шкіри ягняти або теляти вирівнюють по товщині, а їхні краї роблять більш тонкими, щоб уникнути ущільнень на місці майбутніх швів. "Похибка в 0,5 см – а для деяких моделей і в 1 мм – може призвести до того, що на останньому етапі частини виробу не співпадуть", – пояснює Родольф Моколен. Майстерність кожного працівника шліфується роками, тому такі випадки бувають дуже рідко.

Подібна ювелірна точність – спадщина Коко Шанель. До сумок мадемуазель мала ті ж вимоги, що і до одягу: в них не повинно бути виворітних швів. До того як стати одним цілим, існують дві сумки – зовнішня і внутрішня. Елементи кожної майстри зшивають таким чином, щоб при з'єднанні помітною залишилася тільки лицьова сторона – як зовні, так і всередині.

Сумку Chanel чекає довге життя. Якщо через роки власниця захоче оновити підкладку або фурнітуру, окрема команда в ательє готова провести реновацію. Сюди бутіки з усього світу надсилають сумки клієнтів для заміни зношених частин. Вражаюче, але в цьому відділі лише четверо співробітників. "Це теж багато що говорить про нашу якість", – зауважує Родольф Моколен.

В останньому залі ательє від захоплення згине розум найстійкіших. Потрапляють сюди всі готові сумки. Кожну на відповідність стандартів Будинку перевіряють ще раз. Після останнього випробування, сумка Chanel отримує унікальний номер – і вирушає назустріч майбутній господині.

Текст: Наталія Гузенко

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.