Великодній баранчик — тренд 2025: стильна альтернатива паскам
"Поки у всіх пекарнях Києва відбувається битва панетоне, я вирішила дослідити, чим іще можна прикрасити святковий стіл, — каже зіркова візажистка, гастроентузіастка, foodie Наталія Стрільчук. — І ось баранчик: традиційний рецепт святкової випічки, яку готують на Великдень"
На Великдень у багатьох українських родинах окрім паски та крашанок на столі з’являється баранчик — символ чистоти, відродження та нового життя. Колись його робили з масла чи сиру, а тепер усе частіше випікають із ніжного солодкого тіста. Це не лише традиція, а й дуже зворушливий жест любові — особливо якщо подарувати такого баранчика близькій людині.
Де взяти форми?
Форми всіх можливих конфігурацій доступні в інтернеті. В мене — від Kaiser: вона найзручніша. Бо більш "автентичні", в яких колись наші бабусі робили печиво "горішки", — надто важкі.
Інгредієнти
- Яйця — 2 шт.
- Цукор — 110 г
- Борошно — 130 г
- Вершкове масло — 120 г
- Розпушувач — 1/2 ч. л.
- Крохмаль — 30 г
- Журавлина — 50 г
- Боби тонка
- Лимон
Я вирішила зробити ще зайчика, тому подвоїла кількість продуктів
Приготування
Засипаємо до чаші планетарного міксера цукор, додаємо мʼяке вершкове масло та гарно перетираємо.
В окремій ємності змішуємо всі сухі інгредієнти.
Натираємо туди половинку боба тонка — аромат буде просто неймовірний. Вже не уявляю випічки без нього, обов'язково спробуйте.
Далі по одному додаємо до блендера яйця. Натираємо просто в чашу цедру одного лимона.
Відправляємо до чаші всі сухі інгредієнти
Гарно вимішуємо до однорідності.
Додаємо журавлину. Тісто готове.
Гарно змащуємо форми маслом.
Просипаємо борошном.
Зтрушуємо надлишок борошна.
Та заповнюємо форму тістом.
Баранчик виросте, тому форму не заповнюємо до кінця.
Відправляємо в духовку за температури 180 градусів, на 20–30 хвилин, готовність перевіряйте за допомогою дерев'яної шпажки: тісто не має до неї прилипати.
Дістаємо баранчика і даємо йому трішки відпочити, хоча б 5 хвилин.
Ставимо чай, бо зараз будемо зрізати зайве, а воно ну дууууже ароматне і смачне. Обережно ножем відрізаємо край, щоб наш баранчик стояв
За цим додаємо йому пухнастості за допомогою цукрової пудри.
Просто погляньте, яке це миле створіння. Можна прикрасити бантом — для більшої чарівності.
А мені захотілось додати трішки глазурі, бо безліч поціновувачів великодньої випічки обожнює саме солодкі ошатні верхівочки з посипкою.
Для глазурі я розтопила декілька шматочків маршмелоу — це один із моїх улюблених способів: така поливка гарно тримає форму і не обсипається. Та ще й дуже приємно тягуча. Тож покрила спинки наших красунчиків цим ванільним кожушком
І задекорувала їстівними квітами — не змогла пройти повз них під час закупів.
Сподіваюсь, цього року проста у приготуванні, ароматна і зворушливо символічна випічка стане перлинкою не тільки мого, а й вашого великоднього кошика.
Фото: Дмитро Бахта