До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Сирна паска: автентичний рецепт 1913 року

Сирна паска без сирих жовтків — безпечний рецепт великодньої страви, яка справедливо може вважатися праматір'ю чизкейка.

"Старовинний рецепт "Паска сирна з шоколядою" трапився мені в книзі Зіновії Клиновецької "Страви й напитки на Україні" (1913 р.), — каже food- та lifestyle-блогерка Олена Сагун. — Увагу привернуло те, що серед інгредієнтів є варені жовтки. Так-так, саме варені. Раніше я зустрічала рецепти або з сирими яйцями, або зовсім без яєць (сама готувала без). Було дуже цікаво спробувати ось такий третій варіант. У готовій пасці смак жовтків не відчувається, не хвилюйтеся".

Реклама


ПРИМІТКА ПРО ФОРМИ

Для сирних пасок використовують форми-пірамідки. Є високі вузькі, є нижчі, більш широкі. У мене якраз низька широка — її висота 16 см, діаметр по низу також 16 см. Загалом у неї вміщується 1 кг сиру + маса всіх інших інгредієнтів. Все перерахую нижче.

ІНГРЕДІЄНТИ

  • 1 кг домашнього або фермерського сиру (тобто жирного, такого, що гарно тримається купи і не розсипається);
  • 6 зварених круто жовтків;
  • 100 г мʼякого масла;
  • 200 г сметани 20–25%;
  • 200 г цукру;
  • пакетик (8–10 г) ванільного цукру;
  • 150 г родзинок або цукатів на ваш вибір (попередньо замочених);
  • цедра апельсина (додала від себе);
  • 100 г шоколаду — чорного або молочного, за бажанням (в мене молочний).
@olena_sagun

ПРИГОТУВАННЯ

В оригінальному старовинному рецепті інгредієнти змішують і розтирають протягом тривалого часу. Сьогодні ми можемо всі процеси прискорити завдяки кухонному начинню.

Жовтки та масло збийте разом за допомогою занурювального блендера до однорідного кремоподібного стану. Додайте цукор, сметану та цедру, змішайте все разом. Тут вже підійде звичайний міксер. Сир зазвичай рекомендують протирати через сито. Зізнаюся, я цього не робила і все вийшло добре, без великих грудок. Тому можете просто додати сир до інгредієнтів і гарно збити все разом міксером. Далі обсушіть родзинки чи цукати паперовими рушниками, перемішайте з сирною масою. Натріть в масу шоколад на середній тертці, знову перемішайте.

Візьміть форму для сирної паски, переверніть її вузьким боком вниз і поставте в такому положенні у посудину відповідного діаметру з рівним дном і високими стінками. Застеліть форму зсередини марлею так, щоб краї марлі звисали приблизно на довжину стінок форми. Заповніть форму сирною масою, загорніть зверху краї марлі, покладіть на марлю щось важке. Наприклад, блюдце, на яке можна поставити наповнену чимось півлітрову банку, або можна без блюдця покласти щільно закриту пачку з сухими крупами (я поклала дві пачки, загальна вага була 850 г). Поставте всю цю конструкцію в холодильник приблизно на 12 годин. На дно ємності, в якій стоїть форма, витікатиме сироватка, тому важливо, щоб ємність була не мілка.

Коли мине зазначений час, зніміть прес із сиру, розгорніть краї марлі, накрийте форму широким блюдом і переверніть форму на блюдо. Зніміть форму, потім обережно зніміть марлю. Прикрашайте сирну паску за бажанням. Я притрусила різаним шоколадом, додала сушених апельсинів та квіточок. Ось і все! Смачної сирної паски вам.

@olena_sagun

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.