Грушевий татен: рецепт від шефа
Цей рецепт ідеальний для вікенду, коли душа просить тепла й затишку — секретний рецепт головного кондитера "Світу кави", одного з легендарних місць Львова.
Зовсім трохи чаклунства на улюбленій кухні — і ось уже пряний, з нотками легкої гіркуватості аромат огорнув дім. Так, це саме він — грушевий татен.
Для начинки
Груша — 1,5 кг
Вершкове масло — 200 г
Цукор — 100 г
Для тіста
Борошно – 250 г
Вода — 1-2 ст. л.
Масло — 185 г
Яйце — 1 шт.
Цукор — 15 г
Сіль — 20 г
Приготування
Тісто. Масло нарізати кубиками, щоб воно нагрілося до кімнатної температури. Потім до масла додати жовтки, воду (у якій розвести сіль і цукор). Отриману однорідну суміш акуратно викласти на попередньо просіяне борошно й акуратно вимісити руками. Тісто покласти в холодильник на пів години.
Начинка. Розтопити цукор, додати до нього масла й, помішуючи, довести до кипіння, щоб вийшла карамель. Готову карамель вилити у форму для запікання. Почистити груші, розрізати навпіл, вибрати серединку. Викласти груші поверх карамелі.
Тісто з холодильника розкачати, викласти поверх груш, проколоти виделкою й випікати 60 хв за температури 180 °C.
Подавати охолодженим, можна з кулькою ванільного морозива.