До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Зелене світло: найгарніші ботанічні сади у світі

Тут не потрібно ходити з лупою, аби розглянути візерунки на листі. Достатньо побачити надзвичайну квітку і повірити своїм очам. Vogue.ua розповідає про найкрасивіші ботанічні сади світу.

Ботанічний сад Kirstenbosch, Кейптаун

Біля підніжжя Столової гори, яка є візитною карткою Кейптауна, розкинувся ботанічний сад Kirstenbosch. Зелений парк площею 528 гектарів не тільки славиться унікальними рослинами, що можна побачити тільки в цій частині планети, але і є першим ботанічним садом, що увійшов до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Помилуватися парком зверху можна під час прогулянки підвісною алеєю.

Реклама
Ботанічний сад Kirstenbosch, Кейптаун
Ботанічний сад у Сан-Франциско

"Зірками" цього ботанічного саду вважають магнолії і пальми, хвойні дерева і представників тропічних лісів. І не дивно, адже в сонячній Каліфорнії можуть рости як дерева зі Східної Азії, так і з Центральної Америки.

Ботанічний сад у Сан-Франциско
Ботанічний сад у Ріо-де-Жанейро

Історія ботанічного саду в Ріо-де-Жанейро розпочалася ще 1808 року. Тоді сюди привозили екзотичні рослини з Індії для так званої акліматизації. Цими рослинами були всім відомі зараз спеції – мускатний горіх, чорний перець і кориця, за якими завзято доглядали для майбутнього продажу. Зараз у саду росте більше шести тисяч видів. Цікаво, що більшу частину парку займає ліс, що обволікає гору Корковаду, адже ботанічний сад розміщений просто біля її підніжжя. Тому ця частина парку недоступна через непрохідність хащів.

Ботанічний сад у Ріо-де-Жанейро
Ботанічний сад Na ʻĀina Kai на Гаваях

Не важко здогадатися, що саме цей ботанічний сад вочевидь відомий найдовшим списком екзотичних рослин. Тутешня флора не тільки вражає вигадливими назвами, а й своєю красою. На території саду є каньйон і пляж, тому екскурсія перетворюється на курортний відпочинок, і навпаки.

Ботанічний сад Na ʻĀina Kai на Гаваях
Ботанічний сад Arctic-Alpine в Тромсе, Норвегія

Особливість ботанічного саду в норвезькому Тромсе в тому, що це найпівнічніший ботанічний сад у світі. Тут можна побачити квіти, дерева, сосни і кущі, яким не страшний неоднозначний клімат з холоднечею і заморозками сім місяців на рік. Тому сюди краще їхати в ті п'ять місяців, що залишаються, з травня до жовтня, коли все цвіте і, навіть, пахне.

Ботанічний сад Arctic-Alpine в Тромсе, Норвегія
Ботанічний сад в Оксфорді, Великобританія

Відкритий 1621 року, ботанічний сад в Оксфорді вважають найстарішим у Великобританії. Майже 400 років тому тут не гуляли, а займалися важливою справою – вирощували рослини з лікувальною метою. Зараз, незважаючи на все ще чинну наукову базу, тут гуляють, насолоджуються життям і свіжим повітрям. Особливо прекрасний сад восени і пізньою весною.

Ботанічний сад в Оксфорді, Великобританія
Ботанічний сад у пустелі Аризони, США

Захопливе видовище – ботанічний сад у пустелі. Тут, у парку Папаго, можна побачити багату колекцію рослин агави і безліч видів кактусових. До того ж, одну третину ботанічного саду складають "рідні" рослини, тобто ті, які тут росли спочатку.

Ботанічний сад у пустелі Аризони, США
Ботанічний сад у Брукліні, США

Мабуть, у цей ботанічний сад з'їжджається рекордна кількість відвідувачів – понад 900 тисяч осіб на рік. На території саду є арт-галерея, а ще сад поділений на кліматичні зони, які оформлені відповідно до регіону, де росте вид рослин. Так, легко зрозуміти, де перебуваєш: в Японії в період цвітіння сакури, в рідному краї з рослинами Північної Америки чи в гостях у Шекспіра, де росте те, про що він згадував у своїх поемах і п'єсах.

Ботанічний сад у Брукліні, США

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.