До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Острів спокою та смаку: відкриваємо для себе Кіпр

В непрості часи так хочеться опинитися там, де спокійно, смачно й безпечно. Де обіймає теплий вітер, а мальовничі заходи сонця на березі Середземного моря дають час на роздуми. Саме таким місцем є острів Кіпр. В ньому зійшлися антична історія, безпека, спокій, добра їжа та відкритість до українців. Наталія Тюлєнєва ділиться враженнями.

Реклама

Найкомфортніший і найшвидший шлях до Кіпру зараз – через Кишинів, з якого є прямі авіарейси до аеропорту Ларнаки. До столиці Молдови можна дістатися власним авто або ж скористатися прямим трансфером від українського туроператора Join UP!, який довезе з Києва прямо до аеропорту. Аеропорт Кишинева хоч й маленький, але комфортний, а в місцевих ресторанчиках можна познайомитися з національною кухнею і пригубити молдавського червоного в очікуванні рейсу. Політ триває трохи більше двох годин.

На виході з аеропорту Ларнаки нас зустрічає Анна – одна з чотирьох україномовних гідів на острові, які сертифіковані від міністерства туризму Кіпру. Острів загалом став лагідно українізуватися. Українську вже чутно на вулиці, офіціанти та представники готелів зустрічають нашими привітаннями. Так, на жаль тут і досі багато представників країни-терориста, але їхня кількість серед туристів поступово меншає, адже дістатись напряму до країн ЄС для них не так і просто. Та й місцеві готелі дедалі активніше приєднуються до руху European Friendly Hotels.

Готелі

Один з таких готелів – Coral Beach Resort у місті Пейя, який орієнтується передовсім на європейських туристів. Готель стоїть на першій лінії, має пляж з вулканічним піском і вирізняється затишною атмосферою. Приємний бонус: ресторан готелю пропонує постійні тематичні вечори з різними кухнями світу. А можна зупинитися в AT HERBAL HOTEL, який заснували українці й у якому 90% працівників – наші співвітчизники. Готель зі стильним дизайном стоїть на другій лінії в місті Протарас, звідки відкриваються гарні краєвиди. Його концепція – повага до природи острова. А в пішій доступності є комфортний пляж та ресторан зі смачною європейською і кіпріотською кухнею. Звісно, на острові є й відомі мережі готелів, як-от Radisson та Park Lane, які пропонують знайомий нам якісний сервіс.

Оглядовий майданчик Куклія
Оглядовий майданчик Куклія

Кухня Кіпру

Кіпріоти люблять смачно поїсти і високо цінують власну автентичну кухню. Їхні столи нагадують барвисті натюрморти. Тутешня гастрономічна гордість – солоно-солодкий сир халумі, який зареєстрований як торговельна марка Кіпру. Його готують з козячого або з суміші козячого та овечого молока і зазвичай смажать на грилі та подають як частину мезе. Мезе – основа національної кухні, набір із багатьох страв, щоб кожен зміг спробувати все. Зокрема, до нього входять варіації на тему грецького салату, ніжний як шовк хумус, мариновані оливки і різноманітні м’ясні страви, як-от смажені реберця або шашлички сувлакі зі свинини чи курятини.

Під час застілля завжди наливають вино. Багато вина. На винній карті світу Кіпр відзначений автохтонними сортами винограду – Xynisteri та Mavro. Вина Кіпру мають свіжий кислуватий присмак з нотками фруктів. Раджу завітати на виноробню Oenou в Омодосі, де вам залюбки зроблять екскурсію та проведуть в дегустаційну кімнату. А любителів міцніших напоїв на Кіпрі пригощають горілкою з виноградної макухи, яка називається зиванія.

Пляжі

Узбережжя острову пропонує пляжі на всі смаки – білий, як на Мальдівах, чи темний вулканічний пісок, галька велика чи дрібна. Від пейзажів на деяких пляжах перехоплює подих. Приклади – пляж Афродіти, де за легендою богиня народилася з піни; маленький та затишний пляж у бухті Пейя, неподалік якого пришвартовані кораблики місцевих рибалок; скелястий пляж у Андроліку, поруч з яким знаходиться улюблений жіночий спот "купальня Афродіти". Також на цьому пляжі можна взяти напрокат сапи, а після пообідати у ресторані Bath of Aphrodite із захопливим краєвидом на скелі й море та неймовірно смачним рибним мезе.

Пляж та купальня Афродіти
Пляж та купальня Афродіти

Вартий уваги громадський піщаний пляж у Паралімні з кристально чистою водою чи найпопулярніший широкий пляж Ніссі з кортом для пляжного волейболу та ресторанами на піску. На всіх пляжах можна орендувати лежака та парасолі за затвердженою державою ціною 2,5 євро з особи. Пляжі острову проходять державну перевірку, й ті, що відповідають всім вимогам, позначають міткою Blue Flag. Весь список валідованих пляжів можна знайти на сайті міністерства Visit Cyprus.

Цікава античність та сучасні розваги

Історія Кіпру сягає тисячоліть. Почати знайомство з нею можна з центральної церкви міста Ламака, де можна побачити знайомі нам візантійські мотиви, а якщо пощастить, застати котрийсь із обрядів: релігія є важливою частиною культурного коду кіпріотів. А опісля можна завітати в місцеву фортецю й з висоти оглядового майданчика спостерігати безкрайнє море та метушню міста у підніжжя стін.

В Епіскопі та в Пафосі тривають розкопки – оку відкриваються тисячолітні мозаїки, а численні античні знахідки представлені в музеї. Крім того, в музейному комплексі в Епіскопі діє античний театр, в якому регулярно проходять вистави та концерти. Квитки краще придбати заздалегідь: на острові діють денні квитки на відвідування музеїв за 5 євро, триденні за 9 євро та тижневі за 29 євро. Перелік музеїв, які входять в абонементів, можна ознайомитись на сайті Visit Cyprus.

Музей у Епіскопі
Музей у Епіскопі

Історична стежка острову не обмежується узбережжям. В горах розташувалася низка затишних сіл, де можна познайомитися з локальними ремеслами та кухнею. Наприклад, у Лефкарі просто на вулиці можна побачити літніх жінок, які вишивають у місцевій техніці. А в Омодосі знаходиться храм з іконостасом, частина ікон якого родом з нашої Одеси, та фрагментом мотузки, якою прив’язували Ісуса до хреста. В Омодосі також варто завітати в ресторан Tokatwi, де нагодують цікавою варіацією місцевої кухні у дуже затишній та теплій атмосфері.

Пано Лефкара
Пано Лефкара

Музей у Пафосі
Музей у Пафосі

Із сучасних розваг острів пропонує гірське сафарі у заповіднику на вінтажних джипах Land Rover: водії стрімко прокатають по схилах та покажуть флору й фауну місцевості. А в Лімасолі розвинена клубна й барна культура, тут не буває нудно.

Сафарі у заповідній зоні
Сафарі у заповідній зоні

З красивих та смачних місць раджу завітати в секретний дворик, де знаходиться ресторан Dionysus Mansion. Столик варто бронювати заздалегідь. А прогулюючись по набережній Ая-Напи, зайдіть у прибережний ресторан Vassos Psarolimano з розкішним вибором морепродуктів та риби.

Ларнака
Ларнака

Ресторан Dionysus Mansion
Ресторан Dionysus Mansion

На Кіпрі виникає відчуття, що не хочеш його залишати. Швидко вливаєшся в помірний темп життя середземноморців, закохуєшся в природу та кухню острова. А відкритість і порядність кіпріотів викликають довіру та розслабленість.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.