Новорічне меню: 3 салати з апельсинами, дорблю та бейбі-перцями
Святковий стіл неможливо уявити без салатів! Напередодні свят пропонуємо врізноманітнити новорічне й різдвяне меню поєднанням цитрусових з медом, спробувати яблука з дорблю та приготувати теплий салат із солодкими бейбі-перцями.
Інгредієнти:
Для салату:
2 ч. л. цедри лайма;
3 ст. л. лаймового соку;
1 ст. л. меду;
8 мандаринів;
1 червоний грейпфрут;
1 рожевий грейпфрут;
1 апельсин;
½ склянки насіння граната;
йогурт для подання.
Для граноли:
½ склянки оливкової олії;
¾ склянки кленового сиропу;
2 ст. л. цукру;
1 ч. л. солі;
3 склянки вівсяних пластівців;
1,5 склянки очищених фісташок;
1 склянка несолодкої кокосової стружки;
2 ст. л. маку.
Приготування:
- Розігрійте духовку до 150 °C. Деко застеліть пергаментним папером.
- У мисці змішайте олію, кленовий сироп, цукор і сіль.
- Додайте вівсяних пластівців, фісташок, кокосової стружки та маку. Перемішайте.
- Отриману масу викладіть на деко.
- Відтак випікайте масу в духовці впродовж 40—50 хвилин, перемішуючи що 15 хвилин, щоб гранола добре пропеклася й стала хрусткою.
- Коли гранола буде готова, дайте їй повністю охолонути.
- Для салату змішайте в мисці сік лайма з медом.
- Мандарини, грейпфрути й апельсин очистьте від шкірки, усуваючи навіть білу шкірку.
- Цитрусові наріжте кружальцями завтовшки 0,5 сантиметра й розкладіть на блюді.
- Зверху полийте цитрусові заправкою з лайма й меду, посипте цедрою й насінням граната.
- Подавайте салат разом з гранолою і йогуртом.
Інгредієнти:
мікс листя салату;
2 яблука (прибрати серцевину й нарізати тонкими слайсами);
½ склянки горіхів пекан;
¼ склянки сушеної вишні;
170 г дорблю;
1 ст. л. діжонської гірчиці;
1 ст. л. кленового сиропу;
1 ч. л. яблучного оцту;
¼ склянки оливкової олії;
сіль і перець на смак.
Приготування:
- Листя салату, яблучні слайси, горіхи, сушену вишню й дорблю помістіть у велику миску.
- В окремій ємності ретельно змішайте діжонську гірчицю, кленовий сироп, оцет, оливкову олію, сіль і перець.
- Додайте частину соусу в салат, перемішайте. Додайте більше соусу на смак.
Інгредієнти:
1 ст. л. оливкової олії;
500 г бейбі-перців (розрізати навпіл і вийняти серцевину);
½ ч. л. солі;
½ склянки свіжої петрушки (нарізати);
¼ склянки зелених оливок без кісточок (розрізати навпіл);
¼ склянки оливок Каламата без кісточок (розрізати навпіл);
1 ст. л. каперсів (злити й висушити).
Приготування:
- На сильному вогні розігрійте велику сковорідку. Відтак додайте олії, бейбі-перців і солі.
- Готуйте впродовж 10 хвилин, постійно помішуючи, поки на перцях не з’явиться коричнева шкірка й вони не стануть м’якими.
- Готові перці, разом з юшкою, перекладіть у велику миску.
- Додайте петрушки, оливок і каперсів. Перемішайте.
- Салат можна подавати як гарнір або сольно.