До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Аж трясе: чи можуть землетруси бути спричинені воєнними діями?

"4 березня о 15:05 на Івано-Франківщині,
поблизу міста Надвірна,
спеціалісти Головного центру
спеціального контролю
зафіксували землетрус магнітудою 1,7 бала".

"1 березня на Полтавщині стався землетрус магнітудою 3,6"

Новинні канали

Землетруси трапляються все частіше та стають дедалі жорстокішими, а їхні наслідки зруйновані міста й унесені життя. Попри те що Україна вважається сейсмологічно безпечною зоною, "трясе" й у нас. Чи може так статися, що активні бойові дії на території України — обстріли, вибухи тощо — спричиняють сейсмічну активність? Сейсмолог Ікрам Керімов, доктор фізико-математичних наук, професор, науковець зі світовим ім'ям, вважає, що так.

Професора Керімова називали батьком тектонічної бомби. Його наукові відкриття мали настільки сенсаційний характер, що СРСР накладав на них гриф "Секретно". Лише роки по тому стало відомо, що Керімов керував спеціальною програмою захисту великих міст від потенційного тектонічного впливу. Адже він довів, що сейсмічні події (землетруси, зсуви тощо) можуть бути наслідком техногенних явищ — наприклад, ядерних випробувань, що відбувалися в СРСР.

Реклама

Ікрам Керімов переконаний, що вплив війн на активність земної кори — величезний. У 1991 році на конгресі у Відні вони з командою виступили з доповіддю. Там йшлося про те, що внаслідок бомбардувань та війни в Іраку серія дрібних землетрусів охопила величезну територію: Туреччина, Іран, Кавказ, Греція, Болгарія тощо. Кількість "дрібних" землетрусів там виросла вчетверо. Навіть коли війна закінчилася, сейсмічні процеси продовжувалися — ефект карткового будиночку.

Коли почалася війна в Югославії, науковець із колегами почали звертатися до урядів різних країн у наївній надії зупинити військові дії хоча б через можливі жахливі наслідки — від землетрусів до обвалів та зсувів. Відповідей не було, але професор не здавався, атакував листами посадовців, зазначав місця можливих катастроф. Але мовчать музи, коли гримлять гармати. Уряди мовчали також.

Втім, були у вченого й успішні "кейси". Він запросто міг написати листа керівникові МАГАТЕ, щоб зупинити чергове велике будівництво електростанції в потенційно небезпечній зоні. Це спрацьовувало. Саме він був тією людиною, завдяки якій в Криму свого часу не побудували атомну електростанцію.

З 1992 року діяла азербайджано-українська програма зі створення захисту країни від техногенних впливів. Разом з українськими вченими Керімов працював над захистом Рівненської ГЕС та прилеглих територій від можливого негативного впливу та коливань земної кори.

Керімов вивчає вплив вібраційних полів та сейсмічного шуму на поведінку земної кори, на екологію, на здоров'я людей і тварин. Так, у регіонах, де річні коливання рівня земної поверхні становлять 1—3 см, через хаотичну забудову та нерівномірні ефекти добові коливання можуть перевищувати 10 см на добу. Такі вібраційні поля згубні для людей — рівень самогубств корелює з рівнем коливань земної поверхні.

В одному з міст, яке досліджувала команда Керімова, кількість самогубств розподілялася так, що 80% самогубців жили вище 9-го поверху. Адже що вищий поверх, то сильніше вібраційне поле. Найгірше воно впливає на людину вночі, під час сну, каже професор. І додає, що забудова багатьох міст не має дозволяти спорудження житлових будинків вище 5—6 поверхів.

"У Баку, — зазначає Керімов, — дуже високий рівень шумового поля. Зазвичай він 1—3 км завтовшки, але в місцях, багатих нафтовими родовищами, він може становити 6—7 км, а подекуди — 15. Це все одно, що жити на вершині найвищого хмарочосу. Адже коливальні експресії тут — просто зашкалюють".

Сьогодні загальна чутливість планети до зовнішнього впливу така, що не тільки техногенні фактори, але й вибухи бомб можуть спричиняти землетруси. Так, бомбардування та наслідки інтенсивних артилерійських і ракетних вибухів в Україні могли спровокувати землетрус у Туреччині/Сирії.

Він каже, що постійні обстріли вплинули на ментальне здоров'я українців, — і не лише в сенсі стресу, а й у сенсі постійних вібрацій. Але допоки тривають воєнні дії, розбиратися з цим зарано: негативний вплив триває.

Керімов вважає, що росіяни завдають шкоди не лише тим регіонам, які вони обстрілюють, але й територіям, з яких вони ведуть обстріли: "Якщо обстріл ведеться з акваторії моря, то балістичні ракети викликають вакуумні потоки та різкі зміни температури. Це завдає великої шкоди сільському господарству, а ще призводить до загибелі морських тварин".

"Енергія, введена в Землю внаслідок тривалого періоду ядерних випробувальних вибухів у 1945—1991 роках, призвела до різкого збільшення числа землетрусів — до 5 разів на рік. Потужний техногенний вплив може призвести до сейсмічних явищ навіть в асейсмічних районах".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.