До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 велнес трендів, які будуть популярними у 2022 році

Від завжди корисних прогулянок на свіжому повітрі до терапевтичних переваг психоделиків — це 5 тенденцій у галузі здоров'я, якими ми цікавитимемося цьогоріч.

Photo: Getty Images
Піші прогулянки

Торік з'явилося кілька нових видів піших прогулянок. Оглядачка культури Vogue Емма Спектер описала свою, як "самотню прогулянку на свіжому повітрі без реальної мети й напряму або заради якогось завдання. Прогулянка, як результат бажання розвіятись і опинитися серед живих людей після року ізоляції, коли неможливо провести у квартирі ще хоча б секунду". Ще один вид прогулянки під назвою #hot girl walk прийшов до нас із TikTok. Хештег налічує майже 50 мільйонів переглядів і означає прогулянку, під час якої ви думаєте про речі, за які ви вдячні, про свої цілі і те, як ви їх досягатимете.

Реклама

"Ходьба — це найпопулярніший вид активності у світі і одна з найкорисніших речей для нашого тіла", — каже старший директор Apple з фітнес-технологій Джей Бланік. "Навіть у цей складний час, ходьба — це майже єдине заняття, доступне більшості з нас". Згідно з опитуванням Rockport, 53% людей щодня проходять на 1-5 кілометрів більше в порівнянні зі статистикою до пандемії, і у нас є всі підстави продовжувати так само.

Новий погляд на психоделіки

Світовий погляд на психоделіки стає дедалі ширшим. У США раніше підпільні галюциногени, серед яких кетамін, ЛСД, МДМА та псилоцибін, тепер вивчають щодо можливості використання таких речовин для лікування проблем із психічним здоров'ям, як-то тривога і посттравматичний стресовий розлад (ПТСР). "Ту модель лікування депресії і тривожності, яка зараз існує у світі, не можна назвати достатньо ефективною", — пояснює Фредерік Стрітер Баррет, доцент кафедри психіатрії та поведінкових наук у Медичній Школі Джона Хопкінса і член нещодавно відкритого при університеті Центру дослідження психоделічних речовин і свідомості. "Пацієнти роками щодня приймають пігулки, і ці ліки не лише мають неприємні побічні ефекти, а й часто навіть не працюють. Терапія з використанням психоделиків дає можливість дійсно змінити чиєсь життя усього за один-два сеанси, бо вдається дістатися джерела страждань". Позаяк ставлення до психоделиків змінюється і вони знову починають з'являтися у сфері медицини і психічного здоров'я, важливо, щоб доступ до лікування був безпечним і враховував культурні особливості.

Ґаджети нового покоління

Чим сильніше розвиваються технології, тим більше ми, люди, прагнемо використовувати їх для контролю здоров'я і збільшення тривалості життя. Так, ми вибираємо смартгодинник із датчиком вимірювання рівня кисню в крові, який допомагає оцінити загальне самопочуття та контролювати свій стан в епоху Covid-19. Зараз існують навіть каблучки-ґаджети з убудованими трекерами сну й активності, які враховують основні показники здоров'я для визначення вашого оптимального фізичного стану. І якщо раніше подібні пристрої критикували через буцімто гейміфікацію здоров'я і фітнесу, то зараз їхній розвиток значно цілісніший і зорієнтований на досягнення загального добробуту й балансу.

Менше табу й екологічна менструація

Для людей, які менструюють, пандемія стала однією з причин нерегулярного циклу і загострення симптомів. Проте позитивний момент у тому, що ми стаємо дедалі прогресивнішими у питаннях менструації. Позитивні зміни відбуваються завдяки розвитку таких компаній, як Looni — платформи, призначеної для людей, які страждають від порушень менструального циклу та болю при ендометріозі, або Period Company, засновану стилісткою Карлою Велч і креативною директоркою Сашею Марковою, де не просто доступно пояснюється те, як використання тампонів і прокладок впливає на довкілля, а й пропонується альтернативна стильна білизна для менструацій з унікальною технологією проти протікань. Компанія також пропонує програму пожертвувань і співпрацює з такими організаціями, як Pad Project, що займається питаннями досягнення менструальної справедливості. Індійські служби підтримки, серед яких The Woman's Company, Plush, Hiccup та Azah, пропонують менструальні чаші як екологічну альтернативу прокладкам. Звісно, попереду довгий шлях, але цей рік, напевно, запропонує нам щось нове в галузі менструації, від стратегій боротьби зі стигмою до нових предметів гігієни.

Усвідомлене і рослинне харчування

У який би спосіб ви не харчувалися, він, напевно, вже має нову модну назву. До прикладу, є два нових терміни — флексітаріанство (поєднання англійського flexible — "гнучкий" і "вегетаріанство") та редуцеріан (зобов'язання їсти менше м'яса, молочних продуктів і яєць). Ці терміни мають одну спільну рису: йдеться про вживання меншої кількості продуктів тваринного походження. Це зараз актуально як ніколи, тому що третина американців і майже половина європейців кажуть, що їдять менше м'яса, ніж рік тому. Як наслідок, ринок рослинної їжі активно розвивається і, відповідно, простіше знайти гідну альтернативу продуктам тваринного походження. Тим же, хто, як і раніше, їсть тваринні продукти, важливо дотримуватися цільної і рослинноорієнтованої дієти, вибираючи якісне м'ясо, рибу, яйця і молочні продукти, отримані у стійкий спосіб. Не зайве нагадати, що рослинне харчування корисне не лише для здоров'я, а й для планети.

Текст: Lauren Valenti, Sonakshi Sharma
За матеріалами vogue.in

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.