До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що таке ендометріоз і як з ним жити щасливо

Березень місяць обізнаності про ендометріоз. Ми поговорили з жінками з усього світу про те, як жити з цим хворобливим станом.

Photo: Arthur Belebeau /Trunk Archive

Березень оголошено місяцем обізнаності про ендометріоз це кампанія, спрямована на підвищення обізнаності та усунення стигм навколо хворобливого стану, який історично неправильно розумівся, і ставилися помилкові діагнози, внаслідк чого багато жінок мовчки страждали. Попри те, що ендометріоз глобально зачіпає одну з 10 жінок, про це захворювання рідко говорять публічно, хоча завдяки недавнім одкровенням Алекси Чанг і Ліни Данем, а також зусиллям благодійних організацій та кампаній, подібних до цієї, жінок нарешті почули.

Реклама
Що таке ендометріоз?

Це наявність клітин, подібних до тих, які є в матці, проте які розвиваються за її межами, і причина цього досі невідома. Це може призвести до запалення, рубцювання і, як правило, до хронічного болю. Захворювання зазвичай вражає жінок у віці від 15 до 49 років, і воно часто пов'язане з безпліддям. На сьогодні ліків від ендометріозу не існує, але є різні методи лікування серйозніших симптомів, від лапароскопічної хірургії до більш природних рішень. Ця недуга — не лише фізичний біль, але й стан, що суттєво впливає на психічне здоров'я жінок і їхній спосіб життя.

"У березні цього року ми хочемо покласти край стигмам, пов'язаним з цим захворюванням", — розповідає Vogue Фей Фартінг з Endometriosis UK. "Коментарі, що "ендометріоз — це просто складна менструація" або "це потрібно просто пережити", мають залишитися у минулому. Пізня діагностика може дуже вплинути на чиєсь життя. Хвороба не лише здатна посилитися, якщо її не лікувати, вона також може негативно позначитися на психічному здоров'ї, вплинути на освіту, взаємини і кар'єру людини". Ось що про болючий досвід життя з ендометріозом і силу, яка їх підтримує, розповіли шість жінок з усього світу.

Аніта Ннека Джонс, 30 років, Великобританія

"З 14 років у мене почалися болючі менструації. Був випадок, коли в школі у мене настільки розболівся низ живота, що я потрапила у відділення невідкладної допомоги, і мені поставили діагноз — невеликий апендицит. Згодом я дізналася, що апендицит — це неправильний діагноз, який часто ставлять жінкам з ендометріозом.

Пост в Instagram змінив моє життя. Подруга моєї подруги опублікувала свою світлину на лікарняному ліжку і написала, що у неї діагностували ендометріоз. З цієї миті я вирішила, що не дозволю лікарям ігнорувати мій біль, і наполягла на тому, щоб мене направили до гінеколога. У 28 років мені нарешті поставили діагноз — ендометріоз другого ступеня. Хірурги виявили його в трьох місцях, в тому числі в кишківнику.

Я хочу, щоб молоді дівчата і жінки більше знали про цей стан, щоб їм не доводилося страждати мовчки. Я також хочу допомогти чоловікам зрозуміти цю проблему, щоб вони могли спокійно говорити про це з доньками, дружинами, колегами і друзями".

Леа, 45 років, Філіппіни

"У мене ендометріоз четвертого ступеня. Мені поставили діагноз після моєї першої лапароскопії в 37 років. Ситуація ускладнилася після вагітності, коли мені було трохи за тридцять. Найбільшою помилкою для мене стало сприйняття болю під час менструації, як чогось нормального. Будь-який тривалий і незрозумілий біль під час менструації — це ненормально, і його не слід ігнорувати, особливо якщо це позначається на якості вашого життя. Інші помилкові уявлення полягають у тому, що вагітність може вилікувати ендометріоз, а гістеректомія — "допомагає". Найбільше мені допомогла операція. Зрештою мені зробили сегментарну резекцію кишківника, для чого знадобився досвід як гінеколога, так і колоректальних хірургів".

Емілія Вікторія, 26 років, Австралія

"Після 11 років болю, жахливих симптомів і запитань, які залишалися без відповіді, в 24 роки у мене нарешті діагностували ендометріоз за допомогою лапароскопії і висічення. Ендометріоз вплинув на мою вагітність мені пощастило зачати нашого чудового малюка. Ви можете все робити правильно і при цьому погано почуватися. Ви можете правильно харчуватися, практикувати йогу, змінювати спосіб життя і при цьому отримати загострення хвороби або інші захворювання, пов'язані з ендометріозом настільки непередбачуваний цей стан".

Джоанна Фазлі Коломас, 26 років, Франція

"Ендометріоз четвертого ступеня мені діагностували в 2018 році за допомогою лапароскопії, але я знала про свій стан з 14 років. Це дуже важкий стан, характерний для кожної жінки. Щодо мене, то я сповнена ендометріозу (кістки, суглоби, органи) від грудної клітини до прямої кишки. Уся моя сечовидільна система заблокована, і я не змогла б мочитися без установленого сечовідного стента. Мої нирки не працюють належним чином, уся моя травна система уражена, а зв'язок між моєю репродуктивною системою і всіма оточуючими її органами означає, що моє тіло працює дуже дивно, і у мене не припиняється овуляція, навіть попри прийом ліків".

Джеймі Ніппо, 34 роки, США

"Мені поставили діагноз у 31 рік. Ми з чоловіком звернулися до лікаря з проблемою безпліддя, після того як понад рік намагалися завагітніти. Одна з найпомилковіших думок, пов'язаних з ендометріозом, полягає в тому, що він уражає лише вашу репродуктивну систему (матку і яєчники). Він може вплинути на дуже багато різних органів і процесів у тілі. Наприклад, у мене важкий ендометріоз кишківника, який пояснює мої харчові алергії, симптоми подразненого кишківника, хронічне здуття живота і хворобливий/складний процес випорожнення. Ендометріоз трапляється в кишківнику, печінці, діафрагмі і сідничному нерві. Ваші близькі хочуть допомогти вам, але ви перебуваєте наче в тумані. Таким чином, це може створити напругу і дистанцію у взаєминах".

Венді Леідлав, 50 років, Великобританія

"Моя мама розпізнала, що мої симптоми схожі на її ендометріоз, і відвела мене до гінеколога, де мені і поставили діагноз, коли мені було 11 чи 12 років. Після 33 років життя з ендометріозом мені вдалося домогтися ремісії природним чином. Я одужала за допомогою дієти, психології та психотерапії.

У нашій родині було три покоління хворих на ендометріоз. Проте моя мати перенесла процедуру гістеректомії, і, попри все, симптоми ендометріозу повернулися. Я ж вилікувалася, і моя донька теж. Хоча лікарі підозрювали, що ендометріоз передається спадково, та якщо ви подивитеся на випадок з моєю матір’ю, то побачите, що вона єдина з трьох інших братів і сестер, у кого було виявлено ендометріоз".

Якщо ви думаєте, що відчуваєте симптоми ендометріозу, зверніться по допомогу до лікаря, локальної групи підтримки або глобального форуму.

Текст: Anne Lora Scagliusi

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.