До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Мюзикл Спілберга, "Дюна" і український арт-хаус: що дивитися в 2021-му році

У 2021 році на великі екрани обіцяють вийти фільми, на прем'єру яких уже давно зачекалися. Серед них нова екранізація "Дюни" Дені Вільньова, мюзикл Стівена Спілберга, жахи Гільєрмо дель Торо і українське кіно від лауреатів міжнародних кінофестивалів. Виконавча директорка Української кіноакадемії і директорка зі стратегічного розвитку Одеського міжнародного кінофестивалю Анна Мачух вибрала десять фільмів, на які обов'язково варто звернути увагу в кінотеатрах.

Анна Мачух
"Дюна"

За екранізацію фантастичного роману Френка Герберта "Дюна" вже брався видатний режисер Девід Лінч. Але в 1984 році з’ясувалося, що перенести на екран такий складний, об'ємний, з величезною кількістю дійових осіб роман — надзавдання. Тому через кілька десятків років до роботи став Дені Вільньов, який запросив у каст Тімоті Шаламе, Стеллана Скарсгарда, Ребекку Фергюсон, Гав'єра Бардема й інших зірок. Дія фільму розгортається в загадковій галактиці в далекому майбутньому, де правлять феодальні клани. Молодий аристократ Пол Атрейдес має врятувати планету і всіх її жителів.

Реклама
"Французький вісник"

Новий фільм "Французький вісник" одного з найстильніших режисерів сучасності Уеса Андерсона пропонує глядачеві побувати у вигаданому містечку, де існує журнал "Французький вісник". За словами режисера картини, ми побачимо портрет журналіста, який бореться за те, щоб вільно писати про все, що йому заманеться.

"Вестсайдська історія"

Відомий бродвейський мюзикл 1957 року вже не вперше екранізується. Але цього ще не робив Стівен Спілберг. Першим мюзикл на екрани переніс Роберт Вайз, за ​​що отримав 10 премій "Оскар", у тому числі і головну нагороду. Історія про заборонене кохання, расову нетерпимість та вуличних бандитів не втрачає своєї актуальності. Власне, цей легендарний мюзикл — інтерпретація всім знайомої класичної історії про Ромео і Джульєтту. Події фільму розгортаються на вулицях Нью-Йорка в 1957 році, де одна одній протистоять дві місцеві банди.

"Меморія"

Новий фільм лауреата "Золотої пальмової гілки" Каннського кінофестивалю Апічатпонга Верасетакуна знайомить нас з героїнею Тільди Свінтон, яка вирощує орхідеї на продаж. Вона приїздить у Колумбію, де живе її сестра, і знайомиться з місцевим музикантом і французьким архітектором. Але щоночі жінка страждає від безсоння через гучні звуки невідомого походження.

"Аннет"

Леос Каракс — з тих режисерів, хто знімає не часто, але влучно. Його попередній фільм "Корпорація "Святі мотори""вийшов у 2012 році. А зараз чекаємо на мюзикл "Аннет" з Адамом Драйвером і Маріон Котіяр. Головний герой — стендап-комік, який переживає смерть дружини і залишається один з донькою. Батько з'ясовує, що дитина має незвичайний дар. Але який саме, автори тримають поки в секреті.

"Як поживаєте?"

Цього року легендарний японський режисер-аніматор Хаяо Міядзакі відзначає ювілей. Чим не привід побачити на екрані новий шедевр майстра? Нова робота Міядзакі розповідає про 15-річного підлітка, чий батько помер і тепер хлопець живе в будинку дядька. Погляди героя на життя змінюються після спілкування з оточуючими і дядьком. Виробництво цієї історії затягнулося на багато років. Адже художники малюють усе вручну і випускають по одній хвилині анімації на місяць.

"Свята діва"

Пол Верховен повертається на великі екрани з новим фільмом у своєму впізнаваному провокаційному ключі. "Свята діва" — це лесбійська історія любові, яка відбувається в італійському монастирі XVII століття. Причому одна з жінок — реальна історична постать. Героїнею фільму стала сестра Бенедетто Карліні, яка потрапила до монастиря ще у віці 9 років. Коли їй виповнилося 23 роки, сестра Бенедетто почала бачити релігійні й еротичні видіння. Черниці вдалося стати настоятелькою монастиря, але згодом її звинуватили в гомосексуальності і кинули до в'язниці. На суді свідчення проти сестри Бенедетто дала її кохана — сестра Бартоломея.

"Алея кошмарів"

Бредлі Купер, Кейт Бланшетт, Тоні Коллет, Віллем Дефо — цього вже має бути достатньо, щоб захотіти побачити новий шедевр мексиканського режисера Гільєрмо дель Торо. "Алея кошмарів" базується на однойменному романі Вільяма Ліндсі Грешема. За сюжетом, карнавальний аферист хоче обдурити мільйонера і зірвати куш, але плани руйнуються, і герой падає на соціальне дно.

"Відблиск"
Валентин Васянович

Останнім часом майже вся увага українських поціновувачів якісного кіно була прикута до Валентина Васяновича. Восени на екранах показували його антиутопію "Атлантида", яка завоювала престижні нагороди на Венеціанському і на Одеському міжнародному кінофестивалях. Новий фільм режисера "Відблиск" присвячений смерті і завершнню людського життя. Фільм став одним з найкращих проєктів Berlinale Co-production Market в рамках 70-го Берлінського кінофестивалю.

"Я і Фелікс"

Після повнометражного дебюту в документалістиці режисерка Ірина Цілик відразу взялася за свій перший ігровий фільм. "Я і Фелікс" — це екранізація роману письменника Артема Чеха "Хто ти такий?", що поки ще не вийшов. Дія фільму відбувається в 90-ті роки, коли панували беззаконня і бідність. На тлі розрухи дорослішав, зростав і вперше закохувався Тимофій. До речі, одну з ролей у фільмі зіграв відомий прозаїк і поет Юрій Іздрик.

"Цей дощ ніколи не скінчиться"

Нова картина української документалістки Аліни Горлової знайомить глядача з Андрієм Сулейманом. Його сім'я втекла з Сирії, коли там почалася війна, в Україну. Але потім війна прийшла і сюди. Андрій став волонтером Червоного Хреста, але після смерті батька вирішив повернутися на батьківщину для його поховання. Цю історію знімали 4 роки, внаслідок чого робота Аліни Горлової стала "Найкращим повнометражним фільмом" на Міжнародному фестивалі документального кіно IDFA в секції First Appearance.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.