До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чому нам не можна пропустити український фільм "Атлантида"

5 листопада в прокат виходить, мабуть, один з найочікуваніших українських фільмів року. Це "Атлантида" Валентина Васяновича, яка взяла приз на Венеціанському кінофестивалі торік. Vogue.ua розпитав режисера про знімання й знає, чому нам всім неодмінно варто побачити фільм.

Сюжет і режисер

2025 рік, Донбас. Війна закінчена. Україна повернула собі ці території, але після війни вони непридатні для життя. Головні герої — військові, які мешкають у напівзруйнованому місті. Однак на тлі спустошення народжується нова любов.

Реклама

Це сюжет фільму, який недвозначно називається "Атлантида". Його режисера Валентина Васяновича добре знають за межами України й особливо — на світових кінофестивалях. У 2014 році Васянович виступив співпродюсером і оператором-постановником найуспішнішого українського фільму часів незалежності — "Плем’я" Мирослава Слабошпицького. У 2014 фільм отримав три з чотирьох можливих нагород престижної програми "Тиждень критики" в Каннах, а після "Канн" — нагороди щонайменше десятка великих світових кінофестивалів, від Лондонського до AFI Fest у Лос-Анджелесі, і очолив рейтинг найкращих фільмів за версією журналу The Hollywood Reporter. Після цього Васянович вже як режисер зняв "Рівень чорного" — дивовижної краси німе кіно з актрисою Катериною Молчановою. Стрічку відібрали як національного кандидата на премію "Оскар".

Перемога у Венеції

Новий фільм Васяновича встиг зібрати купу нагород і заявити про себе в усьому світі. Так, світова прем’єра "Атлантиди" відбулася в межах програми "Горизонти" Венеціанського кінофестивалю, де стрічка отримала історичну для України перемогу — стала найкращим фільмом. Серед інших фестивальних успіхів "Атлантиди" — програма Contemporary World Cinema кінофестивалю в Торонто, гран-прі міжнародних кінофестивалів Les Arcs Film Festival (Франція), Tromsø International Film Festival (Норвегія), премія за найкращу операторську роботу на міжнародному кінофестивалі в Севільї (Іспанія).

Валентин Васянович на Венеціанському кінофестивалі

За словами режисера, найбільше відгуків від міжнародної аудиторії — критиків і глядачів — команда фільму отримала з приводу двох тем, зображених у фільмі. Це війна й екологічна катастрофа в зоні військових дій. "Але все ж війна між Росією й Україною — це насамперед наша проблема, яку вирішувати маємо ми самі, — каже режисер. — З іншого боку, нам потрібно доносити інформацію до всього світу про те, що дійсно відбувається на сході України. Я думаю, тема екологічної катастрофи на зруйнованих війною територіях, мабуть, найбільше вразила аудиторію".

Актори

Всі ролі у фільмі зіграли непрофесійні актори. Так, виконавці головних ролей — колишній розвідник, волонтер благодійного фонду "Повернись живим" Андрій Римарук, парамедик Людмила Білека й доброволець Василь Антоняк.

"Пошук непрофесійних акторів — досить тривале заняття, — розповідає режисер. — Тут, на жаль, не допоможуть найкращі акторські бази, які використовують кастинг-менеджери. Пошук відбувається переважно через Інтернет і соцмережі. У такий спосіб ми знайшли Людмилу Білеку й Василя Антонюка. Для Атлантиди, як і для багатьох інших фільмів, кастинг проводила Тетяна Симон і, я вважаю, що впоралася вона із цим завданням блискуче. Також друзі й знайомі можуть порадити когось. Наприклад, знайомий продюсер показував мені відеоматеріал з локаціями, які він шукав для свого майбутнього проєкту. Для цих пошуків він проїхав всю лінію розмежування в зоні бойових дій. На відео я звернув увагу на Андрія Римарука, представника фонду "Повернись живим", який супроводжував його під час цього відрядження. Так Андрій став головним героєм нашого фільму".

Локації

Фільм знімали в Маріуполі. Це велике індустріальне місто, розміщене близько до зони бойових дій, але, за словами режисера, там можна безпечно знімати. "Індустріальний ландшафт з гігантськими металургійними комбінатами й степовими краєвидами найточніше узагальнює образ промислового сходу країни. Тому більшість знімання ми провели в радіусі 30 км від Маріуполя, хоча їхня географія досить широка. Це Миколаївська, Київська та Черкаська області. Наприклад, нам не вдалося домовитися про фільмування на цьому металургійному комбінаті й тому ми його збудували в Києві. Кордон між Україною й Росією ми зробили в Маріуполі. Ротацію танкової бригади нам вдалося зняти під Миколаєвом".

"Атлантида" виходить в український прокат 5 листопада.


Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.