До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

13 найкращих фільмів жахів в історії кіно

Жанр жахів існує майже стільки ж, скільки й саме кіно. Попри те, що часто фільми цієї категорії називають низькопробними, дешевими і призначеними лише для завзятих фанатів, серед них є і деякі з найвеличніших картин усіх часів саме вони грають на наших найбільших страхах, створюючи напруженість, зловісну атмосферу і лякаючи нас до глибини душі.

"Носферату, симфонія жаху", 1922

Про цей фільм кажуть так: "Побачити "Носферату" — значить, побачити фільм про вампірів до того, як їх почали знімати". Це Дракула до того, як він став кінематографічною легендою, до Крістофера Лі або Гері Олдмана. Ця стрічка — квінтесенція трансільванського вампіра, а її вплив простягається від технічних інновацій до експресіоністського стилю освітлення, і поширюється далеко за межі жанру жахів. Вражаюча тінь Макса Шрека, чиє прізвище в перекладі з німецької означає "переляк", настільки культова, наскільки це взагалі можливо.

Реклама
"Психо", 1960

Більшість фільмів Альфреда Хічкока сповнені тривоги, але тільки в цій класичній картині 1960 року легендарний режисер почав бавитися справжнім жахом. Ця стрічка знята за мотивами однойменного роману Роберта Блоха і оповідає історію молодого хлопця на ім'я Норман Бейтс, розумом якого час від часу опановує особистість мертвої матері. Норман — засновник невеликого мотелю, що знаходиться в американській провінції. Саме це непривабливе місце зберігає в собі безліч страшних таємниць невинного на перший погляд хлопця.

"Дитина Розмарі", 1968

Психологічний фільм жахів Романа Поланскі 1968 року схожий на майстер-клас з кінематографічного жаху й напруги. Кожна сцена в стрічці сповнена страху і поганого передчуття, навіть найбезневинніші домашні моменти. "Дитина Розмарі" — фільм, з якого зародився сучасний хоррор, і одна з найкраще реалізованих постановок Поланскі. Режисер поміщає глядача в обмежену точку зору Розмарі, дозволяє відчути її параною, але замислитися, наскільки можна довіряти тому, що ми бачимо.

"Той, що виганяє диявола", 1973

Оригінальний, безперечний прабатько жахів про одержимість і скажено хороший фільм "Той, що виганяє диявола" — не просто один з найстрашніших фільмів, коли-небудь створених: це також один з найбільш добре продуманих фільмів жахів. Історія "населеної" демонами Ріган, її збожеволілої матері і двох священиків донині не втрачає актуальності, завдяки жахливим декораціям і правдоподібності персонажів.

"Техаська різанина бензопилою", 1974

За всю історію було зняти багато страшних фільмів, але не так багато тих, які з головою занурюють вас у справжній кошмар. "Техаська різанина бензопилою" відкривається жахливим видовищем, а потім переносить головних героїв в каннібалістичний кошмар, який не вщухає до фінальних титрів. За увесь час це один з найчистіших прикладів жанру жахів.

"Щелепи", 1975

Дехто стверджує, що "Щелепи" це не фільм жахів. Але будь-який фільм, який змушує мільйони людей боятися плавати, не може належати до іншої категорії. Екранізація "Щелеп" принесла Стівену Спілбергу світову популярність і визнання. Сюжет трилера розповідає про величезну акулу-людожера, яка нападає на відпочивальників на острові Еміті. На неї полює місцевий шеф поліції, з допомогою океанолога і професійного мисливця на акул.

"Суспірія", 1977

Якщо ви шукаєте відправну точку у світ жорстоких італійських фільмів жахів, подивіться приголомшливо красиву "Суспірію" Даріо Ардженто. Він розповідає історію американської студентки балетної школи, яка переходить у престижну танцювальну академію в Німеччині, але після серії жорстоких убивств розуміє, що академія це прикриття для надприродної змови.

"Геловін", 1978

Фільм, який мільйони людей бажають переглядати кожного жовтня. Цю просту, але агресивно напружену розповідь про відважну няню і вбивцю в масці було перезнято стільки разів, що неможливо порахувати. Проте, далеко не всі фільми наблизилися до його підступного, але класного стилю — лякати глядача.

"Чужий", 1979

Ідея опинитися в пастці космічного корабля з ненажерливою істотою з іншої планети вже досить страхітлива. "Чужий" Рідлі Скотта піднімає ставки, дозволяючи його химерному антагоністу змінювати форми упродовж усього фільму. Глядач не знає, де ховається монстр, і те, якого вигляду він набуде наступного разу. Масивний космічний корабель перетворюється на будинок з привидами, з якого команда не може втекти, не кажучи вже про те, що на борту є робот-шпигун — загалом, у "Чужому" відбувається багато страшних речей.

"Сяйво", 1980

Стівен Кінг, можливо, не є великим шанувальником адаптації Стенлі Кубрика "Сяйво", але фанати кіно дійсно її люблять. У цій оповіді про сім'ю, яка застрягла в засніженому готелі, просякнутому самотністю, представлені одні з найжахливіших сцен, які коли-небудь з'являлися на великому екрані. Але, ймовірно, найбільше любителям кіно запам'ятався чудовий виступ Джека Ніколсона.

"Одержима", 1981

Сем Нілл і Ізабель Аджані грають подружню пару, взаємини якої явно розвалюються. Звучить досить просто, але насправді ні. Цей фільм жахів вирвався з безвісності і став малоймовірною культовою класикою для шанувальників хоррору по всьому світу. Його варто подивитися хоча б через приголомшливе виконання головних ролей і страхітливу ​​метафору потворного руйнування стосунків.

"Сім", 1995

"Сім" — дуже похмура детективна історія і недооцінена родзинка жанру жахів. Тон, ставлення і візуальна палітра нуару Девіда Фінчера просто кричать "жахлива історія". Чого тільки варті місця злочинів, вічні зливи і безжально інтенсивний сюжет. Це дійсно приголомшливий хоррор.

"Геть" 2017

Не так багато фільмів жахів за останні роки спричинили такий сильний миттєвий і сейсмічний вплив, як "Геть". Надзвичайно цікава і неймовірно потужна сатира зображує соціальні жахи в ясному і прямому стилі через історію Кріса молодого чорношкірого американця, який готується зустрітися з батьками своєї білої дівчини.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.