До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 культових фільмів Стенлі Кубрика, вартих перегляду

Стенлі Кубрик, який народився 26 липня 1928 року, заслужено вважається одним з найкращих режисерів в історії кіно. Його фільми займають свою власну нішу в кінематографічній бібліотеці, вирізняючись візуальним і тематичним новаторством.

Стэнли Кубрик на съемках фильма
Стенлі Кубрик на зйомках фільму "Механічний апельсин", 1971

Кубрик був неймовірно скрупульозним кінематографістом. Одержимого естетикою своїх постановок Кубрика назвати перфекціоністом було б применшенням. Але у будь-якому випадку, незалежно від того, яким тортурам він піддавав свою знімальну команду, факт залишається фактом: це допомогло Кубрику створити одні з найкращих фільмів в історії кіно. В епоху масового кіновиробництва, коли загальний естетичний підхід у кіно майже відсутній, дивитися картини Кубрика — справжня насолода.

Реклама

"Доктор Стрейнджлав, або Як я перестав боятися і полюбив бомбу", 1964

Кадр из фильма
Кадр з фільму "Доктор Стрейнджлав, або Як я перестав боятися і полюбив бомбу", 1964

Лише Кубрик міг узяти тему ядерної загрози та використати її в одній із найсмішніших комедій. Стрічка "Доктор Стрейнджлав" знущається над параноїдальною істерією, що охопила світ під час холодної війни, і привертає увагу до невмілих лідерів, які мали зиск з ситуації. За цей фільм Кубрик отримав три номінації на премію "Оскар", зокрема в категорії за кращий фільм.

"Космічна одіссея 2001 року", 1968

Кадр из фильма

Кадр з фільму "Космічна одіссея 2001 року", 1968


Епопея Стенлі Кубрика 1968 року і через понад пів століття після дебюту залишається кінематографічним шедевром. Фільм, який задав тон науково-фантастичному і космічному кіно, що створювалося в наступні роки. Кубрик працював з автором наукової фантастики Артуром Кларком над історією, що оповідає про подорожі на Юпітер для дослідження дивного інопланетного моноліту, який, можливо, впливає на еволюцію людини.

"Механічний апельсин", 1971

Кадр з фільму "Механічний апельсин", 1971

Навіть сам Ентоні Берджес, автор однойменного роману, побоювався виходу фільму, коли дізнався, що його екранізує Стенлі Кубрик. Жорстокі сцени, еротика, сексуальне насильство — режисер адаптував роман у найкращих традиціях свого легендарного стилю. Стрічка вийшла і справді не для людей зі слабкими нервами, а в 1970-х роках її сприйняли і взагалі як аморальну. Попри успіх картини, Кубрик був змушений відкликати свій фільм з британських кінотеатрів, бо у Великобританії заявили, що стрічка "надихнула" злочинців на низку зґвалтувань і вбивств у стилі головного героя.

"Баррі Ліндон", 1975

Кадр из фильма
Кадр з фільму "Баррі Ліндон", 1975

Розчарований необхідністю залишити свій проєкт "Наполеон", Стенлі Кубрик вирішив втілити в життя іншу, не таку амбітну, але все ж велику мрію: Баррі Ліндона. Він давно мріяв зняти фільм, повністю освітлений свічками. Амбітне завдання, але Кубрику вдалося з ним упоратися і наповнити фільм красивими кадрами в природному світлі. Такі кадри прославили цей історичний фільм, що розповідає про соціальне сходження молодого ірландського інтригана в англійському суспільстві XVIII століття. Цікаво й те, що Кубрик використовував документальний підхід під час створення стрічки, знімаючи на "натурі" і використовуючи справжні костюми тієї епохи.

"З широко заплющеними очима", 1999

Кадр из фильма
Кадр з фільму "З широко заплющеними очима", 1999

Останній фільм Стенлі Кубрика, в якому Ніколь Кідман і Том Круз зіграли проблемне подружжя. Стрічка "З широко заплющеними очима" оповідає про історію доктора Білла Хартфорда, який починає прискорений курс з усіх питань сексу, коли його дружина зізнається в альтернативних сексуальних фантазіях. Ця еротична містерія, як і всі інші фільми Кубрика, настільки стильна, що від екрану неможливо відірватися.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.