До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 найкращих детективів в історії кіно

Природа розслідувань, перипетії, занурення в кожну нову наводку, відволікаючі маневри, нові жертви, і надія, що ваші здогадки виявляться правдою — усе це робить детективи неймовірно цікавими для перегляду. Від загадкових убивств до непередбачуваних розслідувань — згадуємо найкращі фільми жанру в історії кіно.

"Запаморочення", 1958
Джеймс Стюарт в фильме Джеймс Стюарт у фільмі "Запоморочення", 1958

Альфред Хічкок зняв безліч відомих фільмів, але "Запаморочення", мабуть, один з його найвидатніших. У цій стрічці Джеймс Стюарт з'являється в ролі колишнього детектива Джона "Скотті" Фергюсона. Скотті змушений передчасно вийти на пенсію, тому що інцидент під час виконання службових обов'язків спричинив у нього розвиток акрофобії (страх висоти) і запаморочення (помилкове відчуття обертання). Знайомий наймає Скотті в якості приватного детектива, щоб простежити за дружиною. Через схильність Хічкока до несподіваних поворотів і завдяки брехливим персонажам, оповідь залишається такою ж щільною і насиченою, як і будь-яка інша з його композицій.

Реклама
"Китайський квартал", 1974
Джек Николсон в фильме Джек Ніколсон у фільмі "Китайський квартал", 1974

Шедевр Романа Поланскі "Китайський квартал" став однією з найвидатніших містичних картин в історії кіно. Джек Ніколсон грає приватного детектива Джейка Гіттеса, який за дорученням заможної жінки розслідує таємний роман її чоловіка-інженера. Невдовзі він опиняється в епіцентрі скандалу, вплутаний у секретні схеми і махінації. Надзвичайно похмурий за сюжетом, фільм "Китайський квартал" — один з найбільш захоплюючих трилерів усіх часів, у центрі якого одна з найбільш збочених історій, які досліджують соціальні та психологічні наслідки подій.

"Хто підставив кролика Роджера", 1988
Кадр из фильма Кадр із фільму "Хто підставив кролика Роджера", 1988

Кролик Роджер — останній з вигаданих і здатних говорити ссавців, кого можна запідозрити у злочині, і все ж він опинився в центрі історії про жадібність, секс і вбивство. У фільмі "Хто підставив кролика Роджера" режисер Роберт Земекіс створив інноваційне поєднання живої дії і анімації. Цей специфічний блокбастер був добре сприйнятий критиками і став комерційно успішним проєктом. Фільм був удостоєний трьох премій "Оскар", а в 2016 році Бібліотека Конгресу внесла стрічку до Національного реєстру фільмів США як "культурно, історично або естетично значиму".

"Мовчання ягнят", 1991
Джоди Фостер и Энтони Хопкинс в фильме Джоді Фостер і Ентоні Хопкінс у фільмі "Мовчання ягнят", 1991

У 2003 році Американський інститут кіномистецтва визнав персонажа Ганнібала Лектера у виконанні Ентоні Хопкінса кінолиходієм номер один. Ганнібал Лектер — серійний убивця, канібал, блискучий інтелектуал і герой з неймовірною харизмою. До своєї ролі актор підійшов старанно: вивчав досьє убивць, бував у в'язницях і спілкувався з ними, а також відвідував гучні судові процеси. У маніяка Чарльза Менсона, чия секта в 1969 році вбила актрису Шерон Тейт, Хопкінс запозичив один прийом: він помітив, що під час дачі показань той не кліпає, і робив так само у фільмі. Так що зі сценами, де Ганнібал Лектер дивиться в кадр, не кліпаючи, досі мало що може зрівнятися за ступенем напруженості.

"Сім", 1995
Морган Фримен и Брэд Питт в фильме Морган Фрімен і Бред Пітт у фільмі "Сім", 1995

"Сім" — один з найуспішніших фільмів 1990-х років: неонуарний трилер, в якому двоє детективів розслідують убивства, пов'язані з сімома смертними гріхами. Детективів-напарників зіграли Бред Пітт і Морган Фрімен, а товариство їм на знімальному майданчику склали Кевін Спейсі і Гвінет Пелтроу. Бред Пітт назвав цей фільм видатним, і зізнався, що зйомки у Фінчера стали для нього найкращою акторською школою.

"Фарго", 1996
Фрэнсис Макдорманд в фильме Френсіс Макдорманд у фільмі "Фарго", 1996

"Фарго" — культовий фільм братів Коен, в якому Френсіс Макдорманд зіграла вагітну шефиню поліції Міннесоти, яка розслідує вбивства, що сталися після того, як зневірений продавець автомобілів найняв двох злочинців, щоб вони викрали його дружину, щоб вимагати неабиякий викуп у його заможного тестя. "Фарго" став неймовірно успішним як серед критиків, так і серед глядачів. Джоел Коен отримав приз за найкращу режисуру на Каннському кінофестивалі, а фільм було номіновано на Золоту пальмову гілку. Фільм також отримав сім номінацій на премію "Оскар", включаючи за найкращий фільм. Макдорманд виграла статуетку за найкращу жіночу роль, а Коени — за найкращий оригінальний сценарій.

"Пам'ятай", 2000.
Гай Пирс в фильме Гай Пірс у фільмі "Пам'ятай", 2000

Найвідданіші фанати Нолана часто наполягають на тому, що цей диявольськи сконструйований психологічний трилер залишається його найкращою роботою досі — можливо, тому, що це одна з тих картин, яка глибше від інших вводить глядача в оману, а потім несподівано розкриває всі карти.

"Безсоння", 2002
Аль Пачино и Робин Уильямс в фильме Аль Пачіно і Робін Вільямс у фільмі "Безсоння", 2002

Аль Пачіно в ролі надзвичайно крутого детектива і Робін Вільямс в якості потенційного підозрюваного у вбивстві підлітка — тільки ці два фактори роблять "Безсоння" одним з найкращих детективних фільмів усіх часів. Автор проєкту — неповторний Крістофер Нолан, який майстерно демонструє руйнування розуму і руйнування особистості героя Аль Пачіно упродовж усього фільму.

"Зодіак", 2007
Роберт Дауни — младший и Джейк Джилленхол в фильме Роберт Дауні — молодший і Джейк Джилленхол у фільмі "Зодіак", 2007

Девід Фінчер для містичних фільмів — це все одно, що Тарантіно для незалежного кіно: бог. Хоча "Сім" часто вважають найкращим внеском Фінчера в жанр, "Зодіак" є не менш захоплюючою роботою, а часом і значно кращою. Це історія мультиплікатора (Джейк Джилленхол), одержимого пошуком серійного вбивці на прізвисько "Зодіак". Сюжет фільму розкривається вельми розмірено, що кінець кінцем призводить до ще більш страхітливого завершення.

"Острів проклятих", 2010
Леонардо Ди Каприо в фильме Леонардо Ді Капріо у фільмі "Острів проклятих", 2010

Тандем Леонардо Ді Капріо — Мартін Скорсезе завжди захоплює. "Острів проклятих" не лякав і не лякає. Це швидше фільм, від похмурої краси якого отримуєш задоволення. За сюжетом, два агента вирушають на острів, де знаходиться психіатрична лікарня. Там вони мають розкрити вбивство. Хвороби жителів острова, схоже, згубно впливають на агента Тедді Деніелса. Йому доводиться стикатися з прихованим зі свого розуму і минулого. Як це часто буває в психологічних трилерах, у фіналі "Острова проклятих" більше запитань, аніж відповідей.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.