Чи справді суші — корисна їжа та які варто обирати, щоб схуднути?

Чи суші сприяють набору ваги? Чи дійсно вони вважаються здоровим вибором? Чи можна вважати їх повноцінним прийманням їжі? І скільки суші допустимо з’їсти під час дієти? На всі ці питання відповідає нутриціологиня Карен Каммінгс-Палмер.

Суші давно підкорили Захід. Сьогодні суші-бари й ресторани трапляються майже так само часто, як піцерії. У цьому немає нічого дивного: страва не лише смачна, а й зручна, її легко брати із собою, з’їсти в офісі або на ходу. Крім того, суші часто вважають здоровою альтернативою фастфуду.



Що таке суші?


Історія суші починається у Південно-Східній Азії та Китаї, між V і III століттями до нашої ери. Первинно ця страва була способом зберігати рибу. До Японії вона потрапила в VIII столітті у вигляді "наредзуші" (ферментованого рису з рибою, приправленого рисовим оцтом і саке). А ось звичні нам "нігірі" (шматочок риби на сформованій грудочці рису) з’явилися в XIX столітті завдяки кухарю Ханая Йохею в Едо (сучасному Токіо).

Попри світову популярність, у самій Японії суші не є повсякденною їжею. Їх подають здебільшого в ресторанах і на свята. До речі, традиційні суші не завжди готуються зі свіжої риби: її можуть попередньо маринувати або витримувати в морських водоростях для досягнення глибшого смаку умамі. Головним елементом суші вважається рис (шарі), зварений із додаванням оцту, солі й цукру. Саме він вважається "серцем" страви. Деякі різновиди суші, як-от каліфорнійський рол, взагалі виникли поза Японією: його створили японські кухарі в Лос-Анджелесі та Ванкувері у 1970-х. А формат обслуговування "суші на конвеєрі", поширений у Європі, з’явився в Японії наприкінці 1950-х.

Основні види суші:

Що зазвичай подають до суші?

Це васабі (із протизапальними властивостями), соєвий соус, маринований імбир (щоб очищати смакові рецептори), суп місо, салат із водоростей або овочі з пластівцями сушеного тунця.

Чи сприяють суші набору ваги?


"Усе залежить від контексту. У складі суші зазвичай є білок, риба, багата на омега-3, білий рис, авокадо, огірок та норі. тобто загалом це збалансована страва. Але назвати її найздоровішим варіантом все ж не можна", – каже Карен Каммінгс-Палмер.

Чи можна вважати суші повноцінним прийманням їжі?


"Так, якщо йдеться про класичні варіанти з рибою, рисом та овочами", – підтверджує експертка. Білий рис дає вуглеводи для енергії, риба — білки й корисні жири (особливо у лососі й макрелі), норі — джерело кальцію, магнію, йоду, заліза, а також вітамінів A, C, E. Овочі, хоч і в невеликих кількостях, додають вітаміни та клітковину.

Чи викликає білий рис глікемічні стрибки? Як їх уникнути?


"Рекомендую починати трапезу з овочів, наприклад, едамаме або салату з водоростей. Це допоможе уповільнити всмоктування цукру й знизити ризик глікемічного піка. Також добре додати до суші сашимі, Так ви отримаєте менше рису, більше білка", – радить нутриціологиня.

Чи безпечно їсти суші?


"Сира риба може містити бактерії й паразитів, тому від неї краще утриматися вагітним і людям з ослабленим імунітетом. До того ж суші — це задоволення, яким варто тішитися нечасто. Важливо обирати надійні ресторани та не вживати суші частіше, ніж раз на тиждень. Також майте на увазі: деякі види риби, як-от тунець чи макрель, можуть містити ртуть. Краще віддати перевагу менш токсичним видам — лососю чи креветкам".

Інгредієнти, яких варто уникати або вживати помірно


"Соєвий соус містить багато натрію, краще обрати тамарі — він менш солоний і не містить глютену. Обережно з майонезом і крем-сиром у "західних" варіантах ролів — це джерела насичених жирів", – каже експертка.

Які суші варто обирати на дієті?


Макі з лососем чи тунцем — хороше поєднання білків, омега-3 і клітковини. Варто уникати смажених ролів, наприклад темпура чи spider rolls.

Скільки суші можна з’їсти за раз?


"Нігірі — це просто рис і риба. Щоб наїстися, їх потрібно багато, а з ними ви споживаєте чимало цукру. Тому краще комбінувати їх з овочевими стравами чи сашимі, щоб збалансувати раціон", – каже Каммінгс-Палмер.

За матеріалами: Vogue.fr

Популярне на VOGUE