До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як дотримуватися гігієни під час війни: пам’ятка UNICEF Україна

За даними ЮНІСЕФ Україна, близько 6 мільйонів українців щоденно мають проблеми з питною водою. Водночас малюки, що живуть у зоні бойових дій, помирають у 20 разів частіше унаслідок діарейних захворювань через неякісну воду, ніж від безпосереднього впливу війни, – у своєму телеграм-каналі повідомляє Перша леді Олена Зеленська. Наводимо поради ЮНІСЕФ Україна щодо гігієни під час війни. Ці прості рекомендації допоможуть зберегти здоров’я і життя.

Війна зменшує можливості доступу до базових потреб, як-от вода, тепло, їжа, засоби гігієни. Але дотримуватися правил гігієни – важливо. Поради щодо миття рук, запасів води та самостійного виготовлення антисептичних засобів допоможуть захистити ваше здоров’я та здоров’я вашої дитини.

Реклама
Який запас води потрібен на одну людину?

На одну людину в кризові часи треба близько 7,5 літрів води на добу, за умови, що людина здебільшого перебуває не в укритті, а у квартирі/будинку: для умивання та миття, приготування їжі, пиття та миття посуду.

За умов перебування в укритті, літраж зменшується залежно від можливостей сховища, наявності вже готової їжі для споживання: 1,5 л води для пиття та 0,5-1 л технічної води для гігієни на одну людину.

Миття рук

Перше, що треба пам’ятати та чому слід навчити вашу дитину, – це часто мити руки з милом.

Робити це треба після відвідин вбиральні, після перебування в громадському транспорті, дотику до поверхонь за межами дому, зокрема й до грошей, перед приготуванням та вживанням їжі, після контакту з домашньою твариною, перед тим, як здійснювати будь-які процедури з догляду за собою або дитиною.

Як правильно мити руки

У громадському місці краще відкривати й закривати кран за допомогою паперового рушника.

Якщо немає доступу до води й мила, скористайтеся дезінфекційним засобом для рук, що містить принаймні 60% спирту. Втирайте його в руки не менше 20–30 секунд, доки руки не висохнуть.

Також для очищення рук можна використовувати спиртові або антибактеріальні вологі серветки.

​​Що робити, якщо немає чи обмежений доступ до мила й води

Антисептик можна зробити власноруч зі складників, що є в аптеці. Візьміть 4 склянки етилового спирту (800 мл), неповну чарку перекису водню (40 мл), столову ложку гліцерину (15 мл) та пів склянки води (120 мл). Кількість можна пропорційно змінювати, відповідно до наявності потрібних складників, контейнерів та потреб.

Можна обійтися без перекису та гліцерину, вони поліпшують вплив антисептика, але й без них він буде дієвим гігієнічним засобом.

Усі елементи бажано змішати в скляному посуді та перелити в чисту просушену посудину з дозатором/пульверизатором/оприскувачем чи просто з вузьким горлом. Антисептик готовий. Пам’ятайте, його постійне використання мінімізує ризики інфекційних захворювань, що можуть передаватися через руки.

Використання посуду

Стежте за тим, щоб діти не пили зі склянок або кухлів, якими користувалися інші, а користувалися індивідуальним посудом, у крайньому разі — одноразовим.

Якщо такої можливості немає, спільну склянку або кухоль треба ретельно вимити, перш ніж пити з нього. Особливо добре треба мити мийними засобами краї: їх торкаються губами, а разом зі слиною збудники хвороб можуть перейти від людини до людини.

Неприпустимо пити воду з крана, торкаючись його губами.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.