До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Дерматологи радять: 5 таємниць, як мати менш втомлений вигляд

Тривалий стрес і хвилювання завдають шкоди нашій шкірі — вона стає тьмяною і млявою. Розповідаємо, як оживити колір обличчя й шкіру загалом.

Photo: © Peter Ash Lee / © Art Partner

"Як справи?" — щодня нас запитують друзі, родичі й колеги, а ми зазвичай відповідаємо так: — Відчуваю втому". Минулий рік приніс нам перманентне почуття втоми, яка легко зчитується з наших облич синцями під очима, тьмяністю, злістю й несподіваною поведінкою шкіри.

Реклама

"Тривалий стрес дається взнаки численними непрямими наслідками, — каже докторка Анджалі Махто, дерматологиня-консультантка лондонської косметологічної клініки Skin55. "Багато хто з нас страждає через підвищений рівень стресу й занепокоєння, що спричинюють не тільки психологічну втому, підвищують рівень хронічного стресу, а й впливають на режим сну, фізичну втому й підвищення рівня гормону стресу, кортизолу, підсилюючи будь-які наявні проблеми зі шкірою".

Ноелла Габрієль, співзасновниця й глобальна президентка Elemis, стверджує, що наслідки стресу завжди проявляються на шкірі. "Потрібно розуміти, що стрес — це не щось тимчасове, а те, із чим наша шкіра змушена боротися щодня, — каже вона. — Наша шкіра щодня стикається із зовнішніми подразниками, які підсилюються емоційними переживаннями".

Отже, навіть хорошого сну не досить, щоб упоратися з постійним фоновим стресом, який багато хто переживає прямо зараз, відчуваючи втому на рівні шкіри зокрема. Ось що, на думку експертів, може допомогти мати менш втомлений вигляд.

Режим сну

"Близько 21:00, наприкінці дня, організм готується до сну, виробляючи мелатонін, потужний протизапальний антиоксидант, — пояснює Габрієль. — Мелатонін допомагає налагодити циркадний ритм і протидіє запаленню й окисному стресу, які відіграють ключову роль у процесі старіння. Якщо виробленню мелатоніну заважає порушений сон, неспокій або стрес, організм починає виробляти кортизол, який гальмує процес формування шкірою гіалуронової кислоти — природного зволожувача". Це означає, що поганий сон може призвести до сухості й зневоднення шкіри, а відтак до тьмяності й порушення шкірного бар’єра.

Оскільки багато хто з нас нині працює з дому й відмовляється від макіяжу, виникає спокуса пропустити вечірній догляд за шкірою. Але якщо ви це зробите, то втратите змогу підтримати відновлення захисної функції шкіри під час сну. Тому важливо використовувати спеціальні нічні засоби зі зволожувальним і захисним ефектами, які допоможуть шкірі мати кращий вигляд проти того, як ви почуваєтеся.

Зволоження шкіри навколо очей

"Коли мої пацієнти жаліються на втомлений вигляд, то часто мають на увазі верхню третину обличчя, особливо — шкіру навколо очей", — розповідає докторка Махто. "Проблеми можуть варіюватися від пігментації або синців під очима до дрібних або глибоких зморщок і заглиблень через втрату об’єму".

За словами докторки Махто, зволоження є ключем до того, щоб мати бадьоріший вигляд. "Якісне зволоження зони навколо очей і використання гарного зволожувального крему для очей з кофеїном або пептидами може тимчасово поліпшити зовнішній вигляд тонких ліній унаслідок згладжування зовнішньої поверхні шкіри. Крім того, засоби з вітамінами А і С в складі можуть якоюсь мірою просвітлити синці під очима".

Обов’язкове очищення

Якщо впродовж дня ви не виходите з дому, це не означає, що можна пропустити вечірнє вмивання. Повітря вдома також може бути забруднене, тому важливо зняти жир і змертвілі клітини шкіри, які накопичуються, хоч де ви перебуваєте. Габрієль навіть рекомендує подвійне очищення. "Для мене, очищення — це основа гарної шкіри, — зазначає вона. — Почніть подвійне очищення із засобу для чищення на олійній основі, щоб глибоко очистити шкіру, прибрати забруднення та змити макіяж". Після першого очищення використовуйте засіб, націлений на конкретну проблему на кшталт зневоднення або висипів. "Коли ви дотримуєте подвійного очищення, то створюєте чисте полотно для олій і сироваток, які працюватимуть максимально ефективно".

Боротьба з тьмяністю

Часто, коли ми думаємо, що маємо втомлений вигляд, нашу увагу привертають тьмяність і відсутність сяяння. "Використання м’яких відлущувальних засобів може допомогти зняти верхній шар відмерлих клітин шкіри та зробити її яскравішою", — зауважує докторка Махто.

Чутлива шкіра? "Спробуйте використовувати тонік з полігідроксикислотою (PHA) в зимові місяці — він відлущуватиме шкіру, не оголюючи та не висушуючи верхнього шару".

Глибоке дихання

Можливо, це найпростіша порада з усіх: Габрієль рекомендує зробити кілька глибоких вдихів і видихів. "Я палка шанувальниця глибокого дихання, яке допомагає розслабити шкіру й зробити її м’якшою, — каже вона. — Оскільки багато хто з нас годинами сидить згорблений за столом, то й дихає дуже поверхнево. Дихання — справжнє дихання — має ключове значення для правильного функціонування нашого тіла".

"Від травлення до детоксикації, без кисню клітини нашого тіла просто не можуть виконувати свою роботу повною мірою. Коли ми глибоко дихаємо, діафрагма опускається й дає змогу легеням розширюватися й наповнюватися киснем. У легенях кисень заміщується дезоксигенованою кров’ю, яка потім розподіляється в усьому тілі й підтримує життєво важливі процеси. І це те, що потрібно нашій шкірі прямо тепер".

Текст: Suzanne Scott

За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.