До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Небезпечний фітнес: що таке 75-Day Hard Challenge

75-Day Hard Challenge став сумнозвісним фітнес-трендом у соціальних мережах, набравши 44,7 мільйона переглядів у TikTok. Виклик передбачає дотримання серії строгих правил протягом 75 днів але чи варто це того?

Реклама

Що таке 75-Day Hard Challenge?

Протягом років тисячі людей брали участь у 75-Day Hard Challenge і публікували свої трансформації в соціальних мережах, зокрема в TikTok. Часто відомий просто як 75 Hard, цей виклик начебто має сприяти покращенню психічного стану та усвідомленості.

Учасники виклику зобов’язані неухильно дотримуватися серії правил протягом 75 днів поспіль. Якщо учасник порушує рутину, він змушений почати виклик із самого початку. Хоча суворість 75 Hard може відлякати багатьох, інші вважають, що щоденна участь у виклику — це найшвидший спосіб сформувати позитивні звички. Виклик обертається навколо п'яти правил:

№ 1. Дотримуватися суворої дієти

Дієта вибирається самим учасником, але вона має бути спрямована на фізичне вдосконалення. Протягом всього виклику не допускаються чітміли (будь-яке порушення дієти) або алкоголь.

№ 2. Виконувати два 45-хвилинні тренування щодня

Виклик передбачає, що одне з цих тренувань має виконуватися просто неба.

№ 3. Пити один галон води щодня

Хоча служби охорони здоров'я рекомендують випивати близько 1,2 літра води щодня, виклик вимагає, щоб учасники пили майже чотири літри.

№ 4. Щодня робити фото прогресу

Оскільки головна мета процесу — фізична трансформація, учасники повинні щодня робити власне фото протягом всього виклику. Багато учасників завантажують ці фотографії прогресу в соціальні мережі, зокрема TikTok.

№ 5. Щодня читати щонайменше десять сторінок книги

Для покращення психічного добробуту виклик вимагає від учасників щодня читати щонайменше десять сторінок книги. Хоча вибір книги залишається за учасником, виклик зазначає, що аудіокниги не враховуються.

Які переваги виклику 75-Day Hard Challenge?

75 Hard зосереджується на впровадженні позитивних звичок у ваш спосіб життя та обертається навколо фізичної активності, тому багато учасників можуть побачити фізичну трансформацію протягом 75 днів. Цей виклик може стати інтенсивним періодом "перезавантаження", змушуючи людей замислитися про свої звички та пріоритезувати здоров’я.

Послідовність дотримання виклику — це чудовий спосіб залишатися на шляху до досягнення фітнес-цілей, оскільки учасники можуть помітити, що певні аспекти виклику стають легшими день за днем. Однак важливо зазначити, що 75 Hard може мати деякі ризики та перешкоди на шляху до ваших фітнес-цілей.

Які ризики виклику?

Як і багато вірусних викликів, виклик 75 Hard має деякі суттєві недоліки, які важливо знати перед тим, як вирішити пройти всі 75 днів.

№ 1. Дотримання суворої дієти

Хоча здорове харчування є важливим компонентом психічного добробуту, дотримання суворої дієти має багато недоліків, зокрема, формування нездорових стосунків із їжею. Цей виклик, зрештою, сприяє підрахунку калорій, що може призвести до небажаних наслідків. Формування нездорових стосунків з їжею є особливо тривожним для молодших та більш вразливих учасників виклику, які могли побачити фізичні трансформації 75 Hard в TikTok.

№ 2. Виконання двох 45-хвилинних тренувань

Вправи та щоденний рух є важливими частинами здорового способу життя, але два 45-хвилинні тренування на день можуть стати надмірним навантаженням на організм деяких людей. Ця частина виклику не враховує інші зобов’язання й активності людини, як-от робота чи догляд за дітьми.

Виконання коротших за тривалістю вправ може бути позитивною альтернативою щоденним 90-хвилинним інтенсивним тренуванням. Виклик 75 Hard може змусити учасників почуватися винними, якщо вони не досягнуть своєї мети, що, зрештою, створює негативне ставлення до тренувань.

№ 3. Вживання одного галону води

Хоча пиття води є надзвичайно важливим для вашого фізичного здоров’я, іноді можуть виникати побічні ефекти від вживання великої кількості води за короткий проміжок часу. У деяких рідкісних випадках надмірне вживання води може знизити рівень електролітів в організмі, ризикуючи призвести до таких симптомів, як втома та нудота.

Як і у випадку із суворою дієтою та 90 хвилинами щоденного тренування, важливо не сприймати специфікації виклику за чисту монету.

Чи варто брати участь у виклику?

Як і більшість вірусних фітнес-трендів, виклик 75 Hard має деякі негативні аспекти — через це дуже важливо дослідити питання перед тим, як вирішити брати участь у вірусних фітнес-викликах. Як було зазначено раніше, 75 Hard може бути непридатним для молодших осіб (зокрема для підлітков, які бачать цей тренд у TikTok) — здебільшого через суворі правила щодо дієти та тренувань.

Зрештою, виклик 75 Hard може піддати учасників надмірному тиску, змушуючи їх відмовитися та повністю втратити орієнтир у своїй фітнес-подорожі. Участь у вірусних викликах часто є чудовим способом мотивувати себе, але короткострокові фітнес-тренди рідко працюють у довгостроковій перспективі. Натомість важливо зосередитися на розвитку звичок, які можна підтримувати.

Якщо ви все ще бажаєте кинути собі виклик, варто підійти до вправ більш виважено. Наприклад, якщо ви зараз робите 5000 кроків на день, ви можете поставити собі за мету робити 6000 кроків на день. Встановлення більш керованих цілей є набагато реалістичнішим підходом до фітнесу. Ви часто можете помітити, що перевершуєте ці цілі, що ще більше підвищить вашу мотивацію, — це набагато позитивніша альтернатива відчуттю пригніченості через нереалістичні цілі.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.