До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Псевдо-ЗСЖ: 7 продуктів, що приховують у собі калорійні бомби

Багато продуктів, які прикидаються "здоровими", приховують у собі калорійні бомби, а іноді — і пряму шкоду для організму. Розповідаємо, які з них — справжні вовки в овечій шкурі.

"Сьогодні модно шукати „здорові" альтернативи звичним продуктам: якщо хліб, то без дріжджів, якщо підсолоджувач, то сироп агави, якщо паста — то безглютенова. Такий підхід виправданий не завжди — радше це якась гейміфікація процесу", — розповідає дієтологиня Наталія Самойленко в інтерв’ю Vogue. Вона має рацію: навіть якщо присвятити весь вільний час пошуку "синонімів" звичайної їжі, то це не означає, що раціон стане здоровим.

Реклама

"Фреш"

Свіжовичавлений сік — це такий же анахронізм, як поради з виховання доктора Спока. Шкоду підтверджено, користь сумнівна, але сила інерції така велика (а фото для інстаграму виходять такими барвистими), що відмовитися складно. Шкідливість "фрешів" полягає в тому, що з них фактично вилучено всі корисні речовини разом з клітковиною. У залишку — глюкоза й цукор, порожні калорії. "Норма клітковини для людини в день — щонайменше 30 г", — нагадує нутриціологиня, консультантка з питань харчування Анастасія Голобородько. Тому не варто нехтувати клітковиною у вигляді м’якоті апельсина, яблука, моркви або селери — краще спожити їх у первозданному вигляді.

Сухофрукти

Типова помилка людей, захоплених ЗСЖ, — їсти сухофрукти (фініки, курагу, родзинки тощо) як перекус. Глікемічний індекс фініків (фактично це показник швидкості, з якою росте рівень цукру в крові) — надвисокий, до 165 одиниць. Для порівняння: ГІ чистої глюкози — 100 одиниць.

Родзинки — теж поганий помічник здоров’ю, їхній ГІ, хоч і нижчий від фінікового, але все одно дуже високий (65). Важливо пам’ятати, що сухофрукти часто уварюють у цукровому сиропі, щоб вони мали апетитний вигляд і були приємніші на смак, а також обробляють діоксидом сірки. За загальним правилом, що більші й темніші родзинки, то вони багатші на цукор; найкалорійніші родзинки роблять з кишмишу.

Десертні напої

Кілька років тому в моду ввійшли інстаграмні напої (іноді їх називають overshake або freakshake). У їхньому складі може бути морозиво, солодка вата, маршмелоу, вафлі й драже як декор, шоколад, велика крихта печива тощо. Калорійність деяких напоїв сягає 1,5 тис. ккал, а це мало не добова норма для дорослої людини. Але бог з ними, з овершейками, коли є десятки напоїв на основі кави й молока.

Freakshake, Overshake або Monster Shake

Фрапучино, капучино, лате, із сиропом і цукром, з шоколадною крихтою, з маленькою цукеркою вприкуску або без неї: кава з молоком — це рідкий десерт. У великому шоколадному фрапучино Starbucks — понад 600 ккал. Як у плитці молочного шоколаду. "Кава з молоком — найтиповіша помилка тих, що худнуть. І річ не в калоріях, — пояснює Наталія Самойленко, — а в тих метаболічних ефектах, які вона має: різкий стрибок інсуліну (як ніби людина з’їла шматок торта "Наполеон"), а якщо напій з цукром або сиропом, — ще й стрибок цукру в крові".

Капучино

Злакові батончики

Батончики зі злаками виправдані тільки в тих випадках, коли людина біжить марафон, здійснює сходження, бере участь у тривалих велоперегонах тощо, тобто перебуває на межі фізичних можливостей, піддаючись наднавантаженням. У всіх інших випадках чесніше для фігури й здоров’я з’їсти шматок торта: так не залишиться ілюзій у тому, що десерт — "корисний". У складі батончиків — нерідко пальмова олія, що підвищує рівень холестерину в крові й веде до утворення тромбів. До того ж у них підвищений уміст цукру, а також глютен, який не всім рекомендований. Калорійність одного невеликого батончика може сягати 300 ккал.

Злаковий батончик

Мед, сиропи, "корисні" солодощі

Не варто тішити себе ілюзіями: і мед, і сироп, і фруктоза, і "корисні" солодощі, які тепер можна побачити навіть у супермаркетах, — цукор, а нешкідливого цукру не буває. "Цукор у надлишку (будь-який: білий, коричневий, натуральний, зібраний на Шри-Ланці з незайманих дикорослих квітів, сироп топінамбура або агави, глюкозний, фруктозний, кероб) — абонемент у хронічні хвороби й внутрішні запалення", — каже Анастасія Голобородько в інтерв’ю Vogue UA.

Сироп агави

Тут як із SPF-засобами: наносячи санскрин, люди втрачають пильність — і залишаються на сонці набагато довше, ніж якби не наносили захисту. Тому на пакованні так часто можна побачити дисклеймер про те, що, попри захист, не можна перебувати на сонці в години максимально активного ультрафіолету. Шкода, що нічого подібного немає на пакованні сиропів і "корисних" цукерок. Тим, хто хоч трохи цікавиться здоровим харчуванням, варто звернути увагу на етикетку. Часто калорійність альтернатив — просто разюча.

Гранола

Гранолу, що стала популярною в останні 10 років, готують із цільної вівсяної крупи й меду. Щоб збагатити смак, додають горіхи, насіння, сухофрукти, кероб і навіть шоколадні дропси. Інгредієнти запікають у духовці до хрускоту. Навіть якщо не брати до уваги той факт, що мед під час нагрівання може виділяти токсичні сполуки, важливо пам’ятати: гранола містить занадто великий уміст цукру, і вона набагато калорійніша від цілозернових каш. По суті, це швидкий вуглевод, поживна цінність якого — вельми сумнівна.

Йогурти з домішками

Готові йогурти з фруктовими наповнювачами або підсолоджувачами не мають користі ані для імунітету, ані для організму загалом. Тим, хто любить йогурт, краще готувати його самостійно. "Підсолоджені кисломолочні продукти, йогурти з домішками, персиком, маракуєю тощо, солодкий кефір, сиркові десерти — все, що має молочну перероблену основу і щось солодке в складі, потрібно усунути з раціону", — говорить Анастасія Голобородько.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.