Новий колагеновий суперфуд: чому желе знову в моді
Желе — це не лише спогад з дитинства, а й низькокалорійний десерт із високим вмістом колагену та білка, який ідеально підходить для літа.
Солодкий, легкий, холодний та апетитний і при цьому корисний? Так, усе це про звичайне желе. Його просто готувати, воно буває в десятках смаків і кольорів, а головне — воно справді може підтримувати здоров’я шкіри й суглобів.
За словами нутриціологині Лаури Паради, авторки книжки "Чому ми їмо так, як їмо", сплеск інтересу до желе стався не випадково: "Його довго вважали "дитячим" або лікарняним десертом. Але зростання популярності білка й колагену повернуло желе в тренди".
Що таке желе?
Желе — це білкова речовина тваринного походження, отримана шляхом часткового гідролізу колагену, що міститься в кістках, шкірі, сухожиллях і хрящах. За консистенцією воно майже без смаку, прозоре, м’яке й дуже легко засвоюється. У складі до 90% білка, але без кількох амінокислот, тож желе не є повноцінним джерелом білків, а лише корисним доповненням до раціону. Зокрема, це хороший варіант для десерту після їжі, а не заміна повноцінного прийманню їжі.
А якщо не тваринне?
Існує і рослинна альтернатива, яка має назву агар-агар (добувають із червоних водоростей). Він містить менше білка, зате багатий на клітковину, мінерали (йод, магній, кальцій, калій) і допомагає травленню. Ідеальний варіант для веганів або тих, хто прагне збалансованого харчування.
Чи справді желе стимулює вироблення колагену?
Так, але тільки за умови, що воно натуральне й без добавок. "Желе без цукру, ароматизаторів і барвників може справді підтримати вироблення колагену, завдяки вмісту амінокислот і самого колагену. Воно корисне для суглобів і шкіри", – пояснює Лаура Парада. Натомість магазинні варіанти зі штучними підсолоджувачами, барвниками та стабілізаторами не несуть користі, а деякі навіть не містять справжньої желатини.
Яке желе вважається найкориснішим?
Желатин в листах — найчистіший варіант. Її можна поєднувати з натуральними інгредієнтами: свіжими соками, шматочками фруктів, кокосом, насінням чіа, кефіром, какао чи рослинним молоком. Усі варіації залежать лише від фантазії і жодна з них не буде помилкою. Хто б міг подумати, що найапетитніший і найкорисніший літній десерт — це саме те желе, яке так любили в дитинстві.
За матеріалами: Vogue.es