10 продуктів харчування, які допомагають підтримати рівень колагену в організмі

Харчування, побудоване на продуктах, що містять колаген, може стати прекрасним доповненням у догляді за собою та піклуванні про шкіру та красу. Ось топ-10 продуктів, які піднімають рівень колагену в організмі.

Кістковий бульйон

Кістковий бульйон — це простий, але неймовірно цінний продукт та страва номер один для підвищення рівня колагену в організмі. Під час тривалого варіння кісток у рідину переходить безліч корисних речовин: кальцій, магній, фосфор, колаген, глюкозамін, хондроїтин, амінокислоти та ще багато важливих сполучень, що допомагають синтезу колагену. Для "колагенового" бульйону важливо брати частини, де багато суглобів та хрящів.

Реклама.
Фото: Irving Penn

Яйця

Яйця також варто додати до раціону задля гарного синтезу колагену: яєчні білки містять багато проліну. А це одна з амінокислот, необхідна для вироблення колагену.

Листкова зелень

Джерелом хлорофілу, який збільшує кількість колагену в шкірі, є листкова зелень. Шпинат, листова капуста, мангольд та інші прекрасні листові зелені салати запобігають руйнуванню колагену. Крім того, темна зелень містить багато води та антиоксидантів, які зберігають шкіру зволоженою та покращують її еластичність.

Їжа, багата на вітамін С

Щоб організм більш успішно синтезував колаген, варто стежити за достатнім споживанням вітаміну С — і це насамперед не цитрусові, а слива какаду з її рекордними 3000 мг вітаміну на 100 г продукту, сушені плоди шипшини — приблизно 1200 мг вітаміну С на 100 г, чорна смородина, обліпиха, червоний солодкий перець, різні види капусти.

Томати

У томатах міститься велика кількість антиоксиданту лікопену, який допомагає запобігти розпаду колагену. Крім того, томати багаті на потужні антиоксиданти (наприклад, вітамін С), які можуть захистити шкіру від вільних радикалів.

Фото: Irving Penn

Кеш'ю

Ці горіхи містять цинк і мідь, які підвищують здатність організму виробляти колаген. Мононенасичені жири, що є у кеш'ю, підтримують пружність шкіри і запобігають її старінню. Беручи участь у виробленні пігменту мелатоніну, мідь та колаген також затримають появу сивини.

Болгарський перець

Болгарський солодкий перець — це не тільки смачна частина салатів, лечо та інших став. Це ще й справжній борець за колаген. Перець має високий вміст вітаміну С, а також містить капсаїцин. Це така протизапальна сполука, здатна перешкоджати втраті колагену та пошкодженню шкіри.

Фото: Irving Penn

Квасоля

По-перше, квасоля багата на мідь, необхідну для виробництва колагену. А ще вона має високий вміст білка, який, своєю чергою, містить лізин, одну з амінокислот, необхідних для синтезу колагену.

Риба і морепродукти

Форма колагену (морського), яка є у рибі, вважається однією з особливо корисних для здоров’я та еластичності шкіри. Рибний колаген також є одним з найбільш біодоступних. Це означає високу здатність організму людини швидко та ефективно засвоювати цей колаген.

Фото: Irving Penn

Часник

Часник містить сірку, ліпоєву кислоту та таурин. Таке поєднання відновлює волокна колагену, які були пошкоджені протягом багатьох років. Звичайно, від одного разу дива не станеться, тому лікарі рекомендують додавати часник у страви на постійній основі. За умови, що на нього немає алергічних реакцій.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.