До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

7 ознак, які свідчать, що у вас проблеми з кишківником

Останнім часом вчені виявили важливу роль, яку відіграє кишківник у здоров’ї та доброму самопочутті. Трильйони бактерій, грибків, вірусів і мікроорганізмів, які складають кишковий мікробіом, впливають на тіло, а різноманітна мікрофлора, населена великою кількістю хороших мікробів, покращує здоров'я у довгостроковій перспективі.

Чому здоров’я кишківника важливе?

Реклама

Знакове дослідження 2021 року, проведене Королівським коледжем Лондона, показало, що група з 15 конкретних кишкових мікробів була пов’язана з меншим ризиком таких захворювань, як ожиріння та діабет II типу. "Коли ви їсте, ви не просто живите тіло, але й годуєте трильйони мікробів, які живуть у кишківнику", — каже професор Тім Спектор, епідеміолог і науковий співзасновник Zoe (програма харчування, яка допомагає проаналізувати стан кишкового мікробіому), який очолював дослідження.

Все починається в кишківника — від імунітету до стану психічного здоров’я. Vogue поспілкувався з вченою-медикинею, дієтологинею докторкою Федерікою Аматі (яка очолює відділ наукових комунікацій Zoe), щоб дізнатися про ключові ознаки та симптоми, на які слід звернути увагу.

7 ознак того, що у вас нездоровий кишківник

1. Запор або діарея

"Коли мова про здоров’я кишківника, перше, що потрібно зрозуміти, це те, чи страждаєте ви від запору або діареї, оскільки обидві ознаки свідчать: щось іде не так", — каже докторка Аматі. Подібні симптоми можуть вказувати на те, що кишківник має проблеми з переробкою їжі або дисбаланс мікробіому. Якщо відчуваєте будь-який із них понад сім днів або частота випорожнень змінюється та заважає повсякденному життю, неодмінно зверніться до терапевта.

2. Здуття

Здуття живота зазвичай іде поруч із запором або діареєю, але в деяких випадках може бути більш помітним, тому це симптом, про який слід знати.

3. Метеоризм

"Якщо метеоризм спричиняє дискомфорт чи навіть біль, це ще одна ознака того, що здоров’я кишківника не в порядку", — каже докторка Аматі.

4. Кислотний рефлюкс

Кислотний рефлюкс (печія) також вказує: щось, що ви їсте, не підходить вам (або вашому кишківнику). Варто також зазначити, що блокатори кислоти, до яких багато хто звертається для лікування печії, не лікують кишківник та можуть запустити порочне коло.

5. Дефіцит харчування

"Дефіцит вітамінів або поживних речовин може бути ознакою того, що або ваша дієта неадекватна, або у вас проблеми із засвоєнням їжі, — каже докторка Аматі. — Більшість людей дізнається про свою целіакію [непереносимість глютену], коли пройде додаткові аналізи на дефіцит поживних речовин".

6. Погане психічне здоров'я

Незалежно від того, чи це депресія, тривога чи інші психічні розлади, раціон (і здоров’я кишківника) пов’язані з настроєм, каже докторка Аматі. Крім того, відчуття втоми або низький рівень енергії можуть бути ознаками поганого здоров’я кишківника.

7. Проблеми зі шкірою

Такі шкірні захворювання, як акне, екзема та псоріаз, тісно пов’язані з кишківником через систему кишківник-шкіра. А нещодавнє дослідження 2022 року показало, що споживання клітковини може допомогти запобігти шкірній алергії або вилікувати її.

Що робити, якщо ви страждаєте від симптомів

Якщо ви страждаєте від будь-якого з перерахованих вище симптомів протягом тривалого часу, обов’язково зверніться до терапевта.

Докторка Аматі також рекомендує уважніше поставитися до свого раціону та того, як він впливає на ваше щоденне функціонування. Ведення харчового щоденника — це чудовий спосіб почати аналізувати своє харчування. Щоденником можуть слугувати нотатки в блокноті чи фото на телефоні. "Спробуйте вести щоденник принаймні тиждень — зазвичай в ньому згодом знайдуться відповіді на запитання". Це також чудовий матеріал для лікаря або дієтолога, якщо ви вирішите звернутися до них, — що більше інформації вони отримають, то ефективніше зможуть призначити лікування (або направити до профільних спеціалістів).

"Одна з перших рекомендацій, особливо якщо мова про синдром подразненого кишківника (СПК), — дотримання дієти FODMAP або елімінаційної дієти, — каже вона. — Це справді найкраще робити з професіоналом, тому що "елімінаційна дієта" не означає виключення певних продуктів на все життя, а скоріше вилучення або обмеження певної їжі на деякий час з наступним поступовим введенням її в раціон і контролем стану пацієнта". Виключення великих груп продуктів не завжди є найкращім варіантом, незважаючи на те що багато хто з нас чинить саме так, обмежуючи раціон.

Як покращити здоров’я кишківника

Найперше: їжте більше рослинної їжі. Дослідження професора Спектора та американсько-британського проєкту зі здоров'я кишківника виявили: люди, які їдять понад 30 рослин на тиждень, мають найбільшу кількість корисних мікробів у кишківнику. "Це гарний початок", — каже докторка Аматі та пояснює, що рослинна їжа — це і трави, і фрукти, і овочі, і гриби, і горіхи та насіння — все це можна готувати з великою кількістю спецій, посипати насінням салати, накладати побільше овочів на тарілку щодня.

Текст: Hannah Coates
За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.