До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

До побачення, вівсяне молоко: після того, як я це дізналася, я більше не додаю його в каву

Чому вівсяне молоко може бути небезпечним для вашого здоров'я, дізнавалася Марія Гольдбах.

Після того, як я вперше спробувала каву з вівсяним молоком, я більше не могла уявити свій ранковий ритуал по-іншому. У мене немає непереносності лактози і я не дотримуюся веганської дієти — просто вівсяне молоко дійсно смачне.

Реклама

Знаю, я така не одна — полиці супермаркетів переповнені альтернативним молоком: соєвим, кокосовим, з мигдалю та фундука, — ну і, звісно, моїм улюбленим вівсяним.

Вівсяне молоко увійшло до меню більшості кав’ярень і є обов’язковим інгредієнтом ранкової кави багатьох людей, що поспішають на роботу. Якщо ви любите лате на вівсяному так само, як і я, майте на увазі, що ви, можливо, не робите послуги своєму здоров'ю.

Протягом багатьох років дієтологи та лікарі вважали, що діабетикам важливо контролювати рівень цукру в крові, але все очевидніше, що стрибки глюкози можуть впливати на здоров’я та настрій кожного. Незбалансований рівень цукру в крові (так звана гіпоглікемія) може спричинити потяг до їжі, брак енергії та втому, акне, поганий сон.

У всіх видах молока (включно з коров’ячим) є цукор, вміст якого коливається залежно від походження та процесу виробництва. За даними британського Міністерства сільського господарства, несолодке вівсяне молоко містить 7,01 грамів цукру на чашку, цільне коров’яче молоко — 11, а знежирене (1%) — 12 грамів цукру на склянку; несолодке мигдальне молоко — 2, а кокосове — 6 грамів цукру на склянку.

Вас бентежить те, як вівсяне молоко у вашій ранковій каві потенційно може бути лиходієм? Французька біохімікиня Джессі Інхауспе, самопроголошена богиня глюкози в інстаграмі, пояснює: "Коли ми хочемо знати, чи їжа підвищить рівень глюкози, ми дивимось не лише на вміст цукру, але й на вміст крохмалю, який під час перетравлення також перетворюється на глюкозу", — каже вона. Вміст жиру та білку також важливо враховувати, оскільки вони зменшують сплеск. Тому, коли справа про вибір найкориснішого молока, то варто думати не лише про вміст цукру, а й про весь склад.

Подібно до фруктового соку, більша частина рослинної клітковини відфільтровується з вівсяного молока під час його виробництва, тому воно містить незначну кількість клітковини (або взагалі її не містить), а всі природні цукри залишаються.

Можливо, вам це не сподобається, але, за словами Інхауспе, коров’яче та горіхове молоко є набагато кращими альтернативами вівсяному. "Коров’яче складається переважно з білків і жирів", — каже вона. У молоці, виготовленому з горіхів, дуже мало крохмалю, що робить його кращим варіантом для збалансованого вмісту глюкози.

Але якщо ви геть не можете відмовитися від свого улюбленого лате на вівсяному, є кілька речей, які можна зробити, щоб підтримати рівень глюкози в нормі. Наприклад, спочатку поснідати замість того, щоб пити вівсяне молоко натщесерце, або вирушити на прогулянку після вівсяного напою.

Я спробувала кілька альтернативних видів молока, і наразі несолодке соєве є моїм улюбленим — тепер я майже завжди додаю його в каву. І тепер справді почуваюся менш голодною до обіду.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.