До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 простих способів позбутися здуття живота

Чи відчуваєте ви зараз здуття живота? Нещодавні дослідження Google Trends показали, що пошукові запити на тему "продукти проти здуття живота" різко зросли, а кількість людей, які намагаються встановити "причини здуття живота", подвоїлася. Тож чому це відбувається — чи то через синдром подразненого кишківника, чи то через реакцію на певні продукти. І головне, як це можна виправити? Якщо новорічні свята вплинули на ваш шлунок, Ріан Стефенсон, дієтологиня, натуропатка і засновниця компанії Artah, пояснює деякі ключові речі, які потрібно знати, щоб уникнути здуття живота.

Реклама

Зосередьтеся на моториці

Моторика — це здатність кишківника успішно скорочуватися і просувати їжу травним трактом. Якщо вона уповільнена, ви, швидше за все, відчуєте здуття живота. "Якщо моторика залишається слабкою протягом певного часу, це може призвести до закрепів, надмірного росту бактерій у тонкому кишківнику (SIBO) та інших бактеріальних дисбалансів, — пояснює Стефенсон. — Погана дефекація характерна для тих, хто страждає на діабет, хронічний стрес і проблеми зі щитоподібною залозою, але один з її ключових регуляторів запускається за відсутності їжі, тому занадто часте вживання їжі також може сповільнити процес".

Якщо у вас хронічний стрес, робіть дихальну гімнастику, виходьте на прогулянки та на деякий час відкладайте телефон, щоб розслабитися. Постійні перекуси також можуть бути проблемою. Стівенсон рекомендує витримувати щонайменше 12 годинні перерви між вечерею та сніданком наступного ранку, а також уникати переїдань. "Прагніть до три-чотиригодинної перерви між їжею протягом дня, — радить вона. — Прогулянки чудово допомагають кишківнику працювати, тому намагайтеся більше гуляти, а особливо після того, як поїсте".

Уникайте сирої їжі

Відчувши здуття живота, ви можете припустити, що проста сира їжа — це те, що вам треба, але це не так. "Надмірна кількість сирої їжі може ускладнити травлення і посилити здуття живота, якщо ваша травна система перебуває в напруженому стані, — каже Стефенсон. — Багато овочів мають жорстку клітинну структуру, яка вимагає більше енергії для перетравлення, тому, хоча вони є чудовим джерелом клітковини, вітамінів, мінералів і фітонутрієнтів, варто обмежити їх споживання, якщо здуття живота є проблемою". Замініть сирі продукти, які ви зараз їсте, на парові або запечені. І переконайтеся, що ви ретельно пережовуєте їжу. "Більшість із нас не пережовує достатньо, ­— додає Стефенсон, — а це важливо для перетравлювання сирих овочів".

Вживайте яблучний оцет

Якщо ви ще не в курсі тренду на яблучний оцет, прийміть це як знак. "Окрім захисного впливу на мікробіом, оцет чудово впливає на травлення. Він допомагає підкислити шлунок, що, всупереч поширеній думці, насправді добре, — пояснює Стефенсон. — Він запускає процес травлення, розщеплюючи неактивні форми травних ферментів до їхніх активних форм". Змішайте 30 мл оцту з водою і випийте перед основним прийманням їжі.

Включіть у свій раціон екстракти гірких трав

Трав'яні настоянки, які часто використовуються в традиційній китайській медицині, допомагають стимулювати травлення, регулювати перистальтику кишківника та виводити токсини. "Вони запускають вироблення травних ферментів, секрецію жовчі та сприяють оптимальному рівню кислоти в шлунку, а деякі з них також мають спазмолітичну дію, що може допомогти, коли ви страждаєте від спазмів", — каже Стефенсон. Спробуйте додати Artah's Digest + Debloat у воду до або після їжі ­— ви також можете змішати його з яблучним оцтом.

Вживайте правильні види алкоголю

Алкоголь, на жаль, не дуже корисний для кишківника, але якщо ви вже збираєтеся його вживати, то варто обирати більш безпечні його різновиди. "Певні види вина мають більш різноманітний профіль фітонутрієнтів, ніж інші", ­— говорить Стефенсон і наводить за приклад органічне вино піно нуар та каберне совіньйон. Коли дієтологиня дозволяє собі розслабитися, вона може зробити це з горілкою, джином або текілою, напоях з низьким вмістом цукру. Уникайте шампанського, білого вина або солодких коктейлів.

Текст: Hannah Coates

По матеріалам vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.