До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Ексклюзив: як народжуються "Метеорити" Guerlain

Олена Пономаренко побувала на заводі Guerlain La Ruche, де виробляють знамениті "Метеорити", косметику і засоби по догляду​

Те, що ми під'їжджаємо до фабрики, я розумію завдяки овечкам, що пасуться на зеленому газоні перед лаконічним гарним будинком. Якщо зв'язок Guerlain і бджіл звичний і зрозумілий, то з овечками все цікавіше. Виявляється, завод, який відкрили рівно три роки тому, побудований за принципами свідомого і відповідального ставлення до навколишнього середовища (сертифікат HQE "Висока Якість навколишнього середовища" рівня Excellent). І овечки – частина цієї парадигми. Вони не просто радують око і створюють для співробітників заспокійливий пейзаж, але і "стрижуть" газон. Економія електрики, режим тиші, пасторальні настрої. Овечки живуть на вулиці цілий рік, у них з'являються ягнята. Холодів не бояться: вони приїхали з острова Уессан, де вітри значно сильніші (і того самого, де правильні бджоли роблять правильний мед), тому до суворого клімату вони звикли.

Реклама

Маріан Гувілье, яка проводить екскурсію, розповідає, що перш, ніж пройти на виробництво, доведеться переодягтися. Завод прийняв стандарти, прийнятні для виробництва фармпрепаратів, – ISO8, – і вимоги до безпеки і стерильності – найвищі. Я знімаю всі прикраси, включно з браслетом і сережками – так потрібно. Одягаю халат, спеціальні черевики, шапочку ("Жодного пасма зовні, будь ласка", – наголошує Маріан). Мию руки і під суворим поглядом обробляю їх антисептиком. І тільки після цього виходжу в коридор, що веде в Святе святих.

По ньому означена синім доріжка, на зразок велосипедної, по якій можна пересуватися. За вікном – вулики. Вулики?? "Так, у нас тут ціла екосистема, – незворушно пояснює Маріан. – Вирощуємо бджіл". Переходами, позначеними розмітками, ми йдемо на склад. Тут нічого особливо цікавого: стелажі з акуратними рядами коробок, ящиків та мішків. "Запасів трохи, – пояснює Маріан. – Наша мета – не зберігати, а виробляти товар".

Ми йдемо зі складу – щоб переодягатися знову. Цього разу – в білі комбінезони, нові шапочки і стерильні бахіли. Причому перевзуватися треба так: сісти на банкетку, взути одну ногу. Перекинути її на "білу" зону. Взути другу. Поставити і її. Коли моя колега випадково доторкається перевзутою ногою до "нестерильної" зони, її просять виконати операцію заново.

Гра варта свічок: попереду – побачення з "Метеоритами". Але спочатку ми проходимо через приміщення, де співробітники в повній амуніції зважують сировину. Компоненти для майбутньої туші, лосьйонів і помад вручну упаковують в прозорі пластикові мішки, вантажать на елегантні візки, і вони очікують своєї черги, щоб бути задіяними до справи. На мішках – стікери: 'Cils D'Enfer', 'KissKiss'. І тут погляд спотикається: 'Bad Gal'. "Це не для Guerlain", – ввічливо відтісняє мене Маріан. А я розумію, що на заводі роблять ще і косметику для знаменитого бренду Ріанни Fenty Beauty.

Якість усієї сировини на заводі контролюють і доводять до досконалості. Наприклад, воду для лосьйону Orchidée Impériale іонізують прямо тут. Пудру дрібного помолу додатково перемішують в гліндерах, щоб досягти пухової текстури, і тільки потім фарбують і пресують.

Виробництво помади технічно нескладне. Вихідну сировину (переважно, масла) розігрівають у величезній ємності до 90 градусів, перемішують, додають віск і пігменти. Потім розливають у формочки, охолоджують – створюють стік. Його поміщають в пластиковий міні-контейнер, який потім "одягають" у футляр. Готові помади проходять краш-тест: їх затискають в лещатах і надавлюють майже біля основи металевою скобою, поки та не погрузиться в помаду на глибину 3 мм. Якщо стік не зламався, значить, тест пройдено, а помада витримає експлуатацію.

Є ще і колор-тест. Співробітник бере одну помаду зі свіжої партії, набирає її на шпатель, як фотограф для б'юті-зйомки. А потім наносить на папір і порівнює з еталонним зразком. Щоб тест був максимально точним, є спеціальний бокс, де освітлення імітує денне світло. Там все видно як на долоні. Але це ще не все. Другий етап – тест на шкірі. Це схоже на свотчі, які роблять б'юті-блогери.

Нарешті, ми у Святе святих – приміщенні, де виготовляють пудру в кульках Météorites – гордість Будинку, знаковий продукт Guerlain. Тут пахне фіалками, коренем ірису і цукровим драже, а комп'ютер, мишка, стілець, підлога і стіни покриті, як патиною, найтоншим шаром мерехтливого ​​"метеоритного" пилу. Змолоту в пил пудру одного кольору поміщають у величезну центрифугу (нагадує ту, в якій роблять цукрову вату) і обертають. Вже через 15 хвилин утворюються крихітні кульки, які з кожним оборотом центрифуги збільшуються в розмірах, як снігова куля. Декілька годин – і сформуються кульки потрібного розміру і щільності. Таких центрифуг – багато, для кожного кольору – своя.

Найбільше хочеться запхати руку в машину і відчути повну жменю кульок. Але чіпати нічого не можна – стерильність понад усе. "Перлинки" теж проходять краш-тест: їх кладуть під міні-прес і заміряють, скільки часу буде потрібно, щоб вони хруснули. На моніторі відображається відповідний графік.

Коли все ідеально, кульки поміщають в металеві піддони і відправляють в піч, де їх запікають, як тістечка макарун. Це не фігура мови: величезна духова шафа зі стелажами-деко, посипаними перлинками "метеоритів". Схоже на б'юті-казку. Коли все, нарешті готово, працівники вручну (!) наповнюють коробочки кульками різних кольорів. Автоматизувати процес не хочуть: кажуть, що тоді кульки ляжуть шарами, як в пирозі, а потрібно, щоб вони лежали вперемішку.

Спостерігати за виробництвом пудри теж цікаво: повітряну субстанцію за трафаретом засипають в форми, натискають зверху пресом. Потім поміщають в алюмінієвий кейс (такий вигляд мають змінні блоки-вкладиші), обдувають золотим пилком, ставлять лого Guerlain – і кладуть в формочки, схожі на ті, в яких продається дороге печиво або цукерки.

Повна вражень, я йду переодягатися – і бачу, що на підошві бахіл – зоряний пил від пудри і "метеоритів". На завод може потрапити не тільки "привілейована публіка з глянцю", але і прості смертні. Діяти треба через туристичну ком'юніті Шартра, неподалік якої розташований завод.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.