Чай масала – смачний противірусний напій, який легко приготувати вдома
Чай на основі чорного чаю, молока та прянощів, який традиційно п'ють в Індії, зігріває взимку та сприяє підтримці імунітету. Хоча зазвичай цей напій є у сезонному меню кав'ярень та ресторанів, корисно вміти приготувати його самостійно. Далі — трохи про властивості чаю масала та легкий рецепт для частування цього напою вдома.
Чай масала — це комбінація чорного чаю, імбиру та прянощів, які можуть змінюватися залежно від ваших вподобань. Найчастіше до напою додають кардамон, корицю, фенхель, чорний перець, гвоздику, зірочку бодяну, коріандр. Окрім великої кількості прянощів, від звичайного чаю масала чай вирізняє також поєднання рівних частин води та молока на етапі заварювання. Натомість чай із прянощами, у якому використовують більше молока ще називають чаєм лате.
Користь чаю масала для організму людини зумовлена доведеною науково користю окремих інгредієнтів, які додаються до напою. Наприклад, кориця та чорний чай можуть сприяти зниженню рівня "поганого" холестерину, тим самим підтримуючи здоров'я серця. Імбир (знову ж таки разом з корицею) може гарно впливати на рівень цукру в крові. А ще, усі прянощі у чаї масала мають антибактеріальну дію та поліпшують травлення, що має гарний профілактичний ефект проти вірусів у зимовий сезон.
Чай масала має ніжні, завдяки молоку, смак та текстуру, та цікаві гострі та солодкі ноти, завдяки спеціям. З першим ковтком смак напою може здатися незвичним, однак з кожним наступним ви все краще відчуватимете, як він розкривається та обіймає теплом ваш організм.
А ще його легко приготувати самостійно! Вам лише потрібно змішати усі інгредієнти у сотейнику, нагріти, довести до смаку й насолоджуватися.
Чай масала — рецепт
Інгредієнти:
- 200–250 мл молока
- 400 мл води
- 1–2 столові ложки цукру (або будь-якого іншого підсолоджувача)
- 3 стручки кардамону
- половинка палички кориці
- 2 гвоздики
- 3 горошини чорного перцю
- 1/2 чайної ложки тертого імбиру
- 2 чайні ложки листового чорного чаю
Приготування:
- Прянощі, імбир та листя чорного чаю викладіть у сотейник та поставте на низький вогонь. Це потрібно, аби усі інгредієнти почали виділяти сік, масла та аромат. Тримайте суміш на вогні, час від часу помішуючи, декілька хвилин.
- Додайте до суміші воду та перемішайте. Тримайте суміш на маленькому вогні доти вона не почне кипіти.
- Тепер додайте молоко та обраний підсолоджувач та приберіть чай з вогню. Залиште чай масала на декілька хвилин настоятися й розлийте його по кружках.