До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

7 фільмів, які варто побачити на фестивалі Docudays UA

З 2 до 8 червня включно в Києві відбудеться фестиваль документального кіно про права людей Docudays UA. В програмі цього року — потужна робота фотокореспондента Мстислава Чернова, лауреата Пулітцерівської премії, про блокаду Маріуполя; стрічка "Залізні метелики" про катастрофу рейсу MH17, і не тільки. Про найцікавіші стрічки читайте нижче.

"Залізні метелики"

Реклама

Стрічка документаліста Романа Любого присвячена катастрофі MH17. Влітку 2014 року російські військові в небі над українським Донбасом збили цивільний літак рейсу MH17 з 298 людьми на борту. Російський уряд одразу почав заперечувати свою причетність до трагедії, а пропаганда — працювати на повну потужність, намагаючись приховати справжні обставини злочину. Стрічка розповідає про деталі трагедії, розслідування якої тривало 8 років. В українських кінотеатрах фільм вийде 20 липня — прокат буде приурочений до дев'ятої річниці катастрофи MH17.

"20 днів у Маріуполі"

Найгучніша прем'єра фестивалю розповідає, як Маріуполь переживав перші тижні російського вторгнення. Фотокореспондент Мстислав Чернов разом із фотографом Євгеном Малолєткою і продюсеркою Василісою Степаненко прибули в Маріуполь 24 лютого за годину до початку вторгнення. Вони фіксували все, що відбувається в місті, зокрема гуманітарну катастрофу, спричинену облогою, масові поховання мирних мешканців, злочини російських військ, роботу лікарів. І саме вони першими показали світу наслідки бомбардування пологового будинку №3. Фільм про блокаду Маріуполя вже отримав низку нагород — зокрема став одним із переможців на фестивалі незалежного кіно "Санденс" та на Міжнародному кінофестивалі у Клівленді.

"Сім зим у Тегерані"

Темі опору в Ірані присвячена німецько-французька стрічка режисерки Штеффі Нідерцолль. Події розпочинаються 2007 року в Тегерані: 19-річна Рейгане Джаббарі мала ділову зустріч із новим клієнтом, і коли той спробував зґвалтувати її, дівчина захищаючись зарізала його. За це її арештували. На основі особистих, таємно записаних відео сімʼї Рейгане, їхніх свідчень і листів, які написала Рейгане у в'язниці, фільм відстежує долю жінки, яка стала символом опору та боротьби за права жінок навіть за межами Ірану.

"Лариса Кадочникова. Війна"

Події проникливої стрічки Дмитра Томашпольського відбуваються з 24 лютого 2022 року до початку квітня — під час облоги Києва. Фільм концентрується на змінах, які відбуваються з Києвом і людьми зі сфери культури. Актриса Лариса Кадочникова — виконавиця ролі Марічки в культовому фільмі Сергія Параджанова "Тіні забутих предків" — відмовляється евакуюватися з міста, бо не хоче бути втікачкою. Завершується фільм 10 квітня, коли актриса знову виходить на сцену свого театру під звуки сирени повітряної тривоги.

"Зерна Голоду. Україна 1933"

Французька документальна стрічка Ґійома Рібо досліджує завжди болісну та актуальну тему — Голодомор 30-х років в Україні. Березень 1933 року. Молодий журналіст із Вельса, Ґарет Джонс, таємно прибуває до України. У той час країна переживала абсолютно безпрецедентний голод. Після повернення Джонс повідомляє про нього всьому світу, але радянські маніпуляції виявляються сильнішими.

"Іван і Марта"

Нова стрічка чи не найтитулованішого українського документаліста Сергія Буковського присвячена історії кохання письменника-шістдесятника Івана Дзюби та його дружини Марти. "Вони прожили довге, тривожне, сповнене драматичних подій, але щасливе життя. Марта стала його ангелом-охоронцем і присвятила себе чоловікові, допомагаючи йому, оберігаючи його", — розповідає автор стрічки. Історія подана у фільмі очима Марти. З'явиться у кадрі і легендарний поет, який, на жаль, не дожив до прем'єри фільму — Дзюба пішов з життя за день до початку рашистської навали у лютому 2022 року.

"Крихка пам'ять"

Ніжна і зворушлива стрічка, присвячена відомому українському оператору Леоніду Бурлаці, одеситу, ім'я якого нерозривно пов'язано з Одеською кіностудією. Стрічку зняв його онук, також оператор Ігор Іванько. Ігор випадково знаходить пошкоджений фотоархів свого діда — і має дізнатися, ким той був і про що мріяв, допоки хвороба Альцгеймера не відібрала у Леоніда можливість впізнавати онука.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.