До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Наскільки часто насправді потрібно мити голову?

Наскільки часто слід мити волосся? Це вічне питання, яке турбує багатьох з нас. Ми мріємо про чарівну формулу, яка подбає про шовковистість нашого волосся, навіть якщо мити його доведеться щодня. Чи ні? Розбираємося з експертами.

Photo: Lachlan Bailey
Наскільки часто насправді потрібно мити волосся?

Відповідь залежить від вашого типу і текстури волосся — і від того, наскільки швидко воно "масніє", — але в середньому волосся залишається чистим близько трьох днів. Проте насправді доглядати потрібно за шкірою голови. "Шкіра голови — це система підтримання волосся, — говорить трихолог і власниця Philip Kingsley Анабель Кінгслі. — Шкіра голови потребує такого ж регулярного догляду, як і шкіра обличчя: щоденне очищення — найкращий спосіб зберегти її здоровою. Ви не можете цілими днями не вмиватися, проживаючи в мегаполісі, так навіщо ж так вчиняти зі шкірою голови?"

Реклама

Звісно, щоденного миття потребують не всі. Кінгслі радить мити голову частіше власникам ріденького волосся через велику кількість сальних залоз і швидке вироблення шкірного сала. Кінгслі також зазначає, що жир на нашій шкірі голови потрібен для змащення тільки волосин, що проростають з фолікулу, а не для всієї довжини пасом. Тому і потрібно мити голову, щоб видалити надлишки цього жиру.

Якщо у вас доволі густе, щільне або кучеряве волосся, щоденне миття шампунем може нашкодити, зробивши волосся сухим і хворим. До того ж, таке волосся набагато довше не втрачає презентабельного вигляду. "Делікатне очищення краще за ковошінг", — радить Майкл Шон Корбі, глобальний креативний директор Living Proof. "Ковошінг схожий на миття рук лосьйоном — волосся не очиститься, а забруднення і токсини на ньому і шкірі залишаться".

Як правильно мити волосся

Хоча це може здаватися простим завданням, мити волосся — це справжнє мистецтво. Корбі покладається на "1-2-3 підхід" для повного очищення і забезпечення здорової шкіри голови і волосся.

  1. Перший пункт стосується шкіри голови, а вже потім волосся. Позаяк волосся завжди довше залишається чистим, перше миття шампунем слід сконцентрувати на шкірі, а з наступним нанесенням засобу вже приділити увагу волоссю.

  2. Дві хвилини ніжних масуючих рухів допоможуть рівномірно нанести шампунь і акуратно розподілити піну по всій довжині волосся.

  3. Завжди потрібно від трьох до п'яти хвилин, щоб кондиціонер подіяв. Тому наберіться терпіння і дайте цей час вашому волоссю, — тоді можна буде пропустити маску.

Чи шкодить волоссю щоденне миття?

"Найакуратніше слід поводитися з кучерявим і хвилястим волоссям, адже воно дуже крихке і під час миття його легко пошкодити", — говорить Корбі, який радить знайти зволожуючий шампунь для дбайливого очищення і згідно з типом вашого волосся. "Знайдіть баланс у догляді за волоссям — тонке і рідке волосся можна мити частіше, але обов'язково використовувати хороший легкий кондиціонер. Густіше і жорсткіше волосся можна мити рідше, але і тут є застереження — на шкірі голови все одно накопичується бруд. Використовуйте сухий шампунь, щоб шкіра голови залишалася чистою, а волосся не доводилося укладати заново. І пам'ятайте, що вологе волосся в кілька разів тендітніше, ніж сухе, тому ніколи не мийте його більше, ніж потрібно".

Щодо інших типів волосся, Кінгслі каже, що щоденне миття не шкодить, але в будь-якому разі варто знайти шампунь з хорошою формулою: "Хороший засіб не зашкодить вашому волоссю і шкірі голови, не зробить її жирнішою", — говорить вона. "Шкіра голови виділяє жир, а миття волосся просто очищує поверхню голови від старого жиру, даючи можливість виділитися новому. На шкірі голови знаходиться більше сальних залоз, ніж в будь-якому іншому місці на тілі, тому вона не схильна до пересихання".

Що станеться, якщо не мити голову?

Якщо уявити кількість бруду, який накопичується на шкірі голови і волоссі упродовж дня, то ця картина може надихнути вас зараз же прийняти душ. Волосся не лише стає "жирним і ніби вкритим нальотом", але також починає неприємно пахнути, волосяні фолікули перестають оновлюватися, що зрештою може спричинити випадання волосся. Зі слів Корбі, "це може призвести до ран, запалень і навіть висипання, що вплине на здатність фолікулів пропускати здорове волосся".

А як щодо гіпотези про те, що волосся може самоочищатися без допомоги шампуню? "У цьому безглуздому міфі жодної правди, — каже Кінгслі. — Жодна зовнішня частина нашого тіла не самоочищається".

Чи правда, що волосся росте краще, якщо його не мити?

.Це нормально, коли під час миття випадає волосся. В день ми втрачаємо до 100 волосинок, а миття допомагає цим волосинкам відкріпитися від шкіри голови. "Якщо ви миєте голову рідко, ви помічатимете більше волосся, яке випадає під час масування голови шампунем. При цьому якщо ви миєте голову щодня, ви також будете помічати волосинки, залежно від того, наскільки часто ви розчісуєте або укладаєте волосся між миттям", — говорить Кінгслі. Як згадувалося вище, нечасте миття також може сповільнити ріст волосся, позаяк це може стати причиною проблем зі шкірою голови, які можуть призвести до проблем з волоссям.

Як мити волосся рідше?

Зі слів Корбі, щоб збільшити інтервали між миттям голови, не використовуйте засоби з силіконом і плануйте стиль вашої зачіски відповідно до стану волосся щодня. Ось п'ятиденний план догляду за волоссям від Корбі, який можна спробувати вже зараз.

День 1: День, щоб сушити волосся феном — використовуйте делікатний режим і допомагайте собі спреєм і лаком для волосся, щоб створити ефект шовкової чистоти.

День 2: Зробіть хвилі, використовуючи легкий спрей для захисту від тепла, і розчешіть волосся, щоб активізувати шкіру голови і додати зачісці динаміки.

День 3: Використовуйте сухий шампунь, щоб освіжити шкіру голови і волосся на маківці, надягніть пов'язку.

День 4: Розпорошіть на волосся знежирюючий спрей і зробіть гладенький високий хвіст або "пучок балерини".

День 5: День миття — або використовуйте сухий шампунь, якщо волосся має досить свіжий вигляд.

Текст: Hannah Coates

За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.