До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Анатомія взуття: що потрібно знати про ботфорти

Ботфорти — одна з найсуперечливіших моделей взуття. У світі жіночої моди чоботи вище стегна пережили різні цикли як щодо популярності, так і щодо дизайну. І все ж таки, у будь-який осінньо-зимовий сезон один або кілька брендів точно ризикнуть випустити таку пару.

Крокодиловые ботфорты Роже Вивье для Yves Saint LaurentКрокодилові ботфорти Роже Вів'є для Yves Saint Laurent.Photo: Irving Penn, Vogue, September 1963

Історія чобіт до стегна походить з XV століття. Їх спочатку носили чоловіки для їзди верхи або ж військовики. До XVII століття високі чоботи почали вперше з'являтися на жінках, які виконували чоловічі ролі в театральних постановках. Пізніше, у вікторіанську епоху, шкіряні чоботи на шнурівці стали популярними серед жінок. До кінця XIX століття шкіряні черевики на шнурівці вище коліна стали трендом у лондонських повій, які бажали бути привабливими для фут-фетишистів і клієнтів, зацікавлених у пошуках доміни.

Реклама
Модель в кожаных сапогах до бедра Yves Saint LaurentМодель у шкіряних чоботях до стегна Yves Saint Laurent

На початку 1960-х Роже Вів'є розробив перші сучасні ботфорти, які щільно прилягали до ноги, як панчохи. Французький взуттєвий маестро створив високі чоботи з крокодилової шкіри для колекції Yves Saint Laurent осінь-зима 1963/1964. Упродовж наступного десятиліття ботфорти ставали дедалі популярнішими, і їх усе частіше можна було зустріти на модницях того часу.

Лорен Хаттон, 1972Лорен Хаттон, 1972

1960-ті були періодом появи колготок та мініспідниць. Можна сказати, що колготки, для яких не потрібні були підв'язки, і спідниці, що максимально оголюють ноги, зіграли важливу роль у популяризації ботфортів. Навіть хрещена мати мініспідниці, ікона британської моди Мері Квант, заохочувала поєднувати колготки і високі чоботи з міні, що оголює стегна.

1965

Розвиток індустрії й поява еластичної шкіри дали ботфортам нове життя у 1970-х. Шляхом Вів'є пішли такі виробники, як Девід Евінс, Kickerino і Бет Левін, яка разом зі своїм чоловіком Гербертом займалася популяризацією взуття і творила дива з еластичним вінілом.

Pierre Cardin, 1968Pierre Cardin, 1968

Шер безстрашно носила ботфорти упродовж 1980-х, як і Девід Бові, який надягав їх для виступів. В історію також увійшли високі червоні лаковані чоботи Вівіан Ворд, яку зіграла Джулія Робертс у фільмі "Красуня". На межі тисячоліть чоботи до стегна стали об'єктом кітчу: їх носили супермоделі, артистки і світські левиці.

Брижит Бардо, 1970Бріжіт Бардо, 1970

Більше десяти років потому Раф Сімонс, на той час креативний директор Christian Dior, знову ввів ботфорти у високу моду. Він продемонстрував блискучі пари з геометричним підбором у своїй кутюрній колекції сезону весна-літо 2015 і знову в наступній осінньо-зимовій колекції в стилі 1960-х років.

Шер, 1987Шер, 1987

Сьогодні ботфорти виготовляються з різних матеріалів: зі шкіри, вінілу, поліуретану, латексу, шовку або мікроволокна. Вони бувають різної висоти, на підборах чи без, із декором чи без зайвих прикрас. Багато хто вважає чоботи до стегна еротичними або ексцентричними. Їх нерідко використовують як фетиш-одяг. Проте ботфорти часто продають й імениті дизайнери, вважаючи їх символом жіночої сили та сексуальної привабливості.

Christian Dior Haute Couture весна-лето 2015Christian Dior Haute Couture весна-літо 2015

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.