До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як знаменитості носять ботфорти: від 60-х до сьогодні

Ботфорти вище від коліна — одна з найсуперечливіших моделей взуття. Однак має своїх прихильників, які не раз наважувалися взути таку ефектну пару, і просто спостерігачів, які заледве уявляють їхню стилізацію в повсякденному образі.

Доньял Луна, 1967 рік

Свою історію ботфорти починають у XV столітті: спочатку їх носили чоловіки в кінних і військових цілях. До XVII століття це взуття проникло й до гардеробів жінок, які виконували чоловічі ролі в театрах і оперних постановах. Пізніше у вікторіанську епоху головний взуттєвий фокус був зосереджений на шкіряних ботфортах на шнурках. У 1961 році Роже Вів’є розробив класичні моделі, які щільно прилягали до ноги, ніби панчохи. Два роки по тому французький маестро створив іконічні пари для осінньо-зимової колекції Yves Saint Laurent, і успіх був приголомшливим: упродовж десятиліть високі ботфорти до стегна були на піку популярності.

Реклама

У XX столітті своєю популярністю високі ботфорти зобов’язані Шер, яка безстрашно носила їх у 80-х, а також Девіду Бові, який вибирав їх для виступів. На рубежі тисячоліття кітч заполонив тодішні модні тренди: у 2000-х чоботи до стегна носили супермоделі, співаки й світські персони.

Шер, 1987 рік

Від Франсуази Арді до Доньял Луни, від Ріанни до Карді Бі — vogue.ua зібрав найяскравіші виходи зірок різних епох для натхнення на стильні образи з високими ботфортами.

Текст: Alice Cary

За матеріалами vogue.co.uk.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.