До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Анатомія взуття: що потрібно знати про челсі

Сьогодні Лондон відомий як одна з головних світових столиць моди. Але колись усе місто було в тіні власного району Челсі, що був епіцентром крутості, анклавом стилю, островом креативу, що змінив сучасну культуру, а також — ідейним натхненником однієї з найпопулярніших пар взуття.

The Beatles за лаштунками у Fairfield Halls, Кройдон, 25 квітня 1963 року

У середині XX століття Челсі був соціально-економічно різноманітним домом для найяскравіших представників свінгувального Лондона. Першим місцем скупчення цієї артистично-вільної молоді стало кафе-бар Fantasie, що відкрилося на Кінгс-роуд у 1955 році. Кафе розміщувалося під гучною фотостудією, де знімав Ентоні Армстронг-Джонс (який після одруження з принцесою Маргарет став лордом Сноудоном). А випити еспресо до Fantasie заходила модна юна леді на ім’я Мері Куант і її хлопець Олександр Планкетт Грін, які розробили там плани зі створення бутика в Челсі Bazaar.

Реклама
The Rolling Stones, 1963The Rolling Stones, 1963

В автобіографії Quant by Quant 1966 року ось як дизайнерка описувала район, у якому започаткувала модний бізнес: "Не було й дня, щоб Челсі так чи інакше не згадували в газетах". Челсі й справді раптово перетворився на британський Сан-Франциско й Гринвіч-Віллідж. Преса розповідала про його культурну сцену, бари, молодь та її одяг. Челсі перестав бути маленькою частиною Лондона; він став самобутнім місцем, його назва інтерпретувала спосіб життя й манеру вдягатися та означала набагато більше, ніж просто географічний регіон. Багато хто з локальних модників носив вишукане взуття з еластичними вставками, що дістало назву на честь району — челсі.

Боб Дилан играет на пианино во время записи своего альбома Highway 61 Revisited, 13-15 января 1965 года в студии A Columbia в Нью-ЙоркеБоб Ділан грає на піаніно під час записування альбому Highway 61 Revisited, 13—15 січня 1965 року в студії A Columbia в Нью-Йорку

Але насправді історія цих черевиків налічує майже 200 років. Спершу їх розробив Дж. Спаркс-Гол, особистий швець королеви Вікторії, у середині ХІХ століття. Він створив те, що назвав "черевиками для вигулювання", з еластичними боковинами з вулканізованої гуми, які давали змогу заощадити час, коли Її Величність вирушала на повсякденні прогулянки.

Джими Хендрикс выступает в клубе Fifth Dimension 15 августа 1967Джимі Гендрікс виступає в клубі Fifth Dimension 15 серпня 1967 року

Трохи понад 100 років тому виробники театрального й модного взуття з Ковент-Гардена Anello & Davide виготовили для чотирьох учасників The Beatles черевики з гумкою на кубинських підборах, які були центральним елементом їхньої ранньої "уніформи". Учасники The Rolling Stones, The Who і The Small Faces незабаром перейняли аналогічний образ. Услід за музичними кумирами модна субкультура того часу вподобала цей тип взуття як ідеальне доповнення до вузьких штанів і шкіряних курток.

Энди Уорхол помогает Сьюзен Боттомли выбрать серьгу на съемочной площадке его фильма Енді Воргол допомагає Сьюзен Боттомлі вибрати сережку на знімальному майданчику його фільму "Дівчата з „Челсі"", Фабрика, Нью-Йорк, 1967 рік

У 1970-х черевики челсі дуже несподівано з’явилися в попкультурі — як частина уніформи штурмовиків Дарта Вейдера в трилогії Джорджа Лукаса "Зоряні війни". У кожного солдата була пара. Стиль черевиків не змінився, за винятком того, що їх пофарбували в білий колір до пари уніформі й задля дотримання футуристичної естетики.

Выставка Виставка "Зоряних воєн" у Музеї науки, Лондон, 19 грудня 1977 року

Перенесемося на 60 років вперед, і скромна пара челсі як і раніше панує серед черевиків. Завдяки простому дизайну це взуття, по суті, хамелеонське й пасує до найрізноманітнішого вбрання та стилів. Сьогодні черевики челсі зберігають свою рок-н-рольну гостроту, що засвідчує їхня повсюдність у колекціях.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.