До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Найвідоміші модні ідеї Мері Куант

13 квітня 2023 року з життя пішла легендарна британська дизайнерка Мері Куант. Її вплив на моду складно переоцінити — Куант була новаторкою, яка сміливо та впевнено створювала революційні речі, що не лише дивували індустрію, а й змінювали світ. Як доказ тому, згадуємо її найбільш знакові винаходи.

Мері Куант у Лондоні, 1967

Коли 1955 року 21-річна Мері Куант відкрила свій магазин Bazaar у Лондоні, вона й не підозрювала, що назавжди змінить світ моди і зробить зі свого імені культовий бренд, який охопить усе: від косметики до спідньої білизни. В автобіографії Quant by Quant вона згадувала, як постачала у свій бутик "попурі з одягу й аксесуарів (...) светрів, шарфів, головних уборів, прикрас і незвичайних речей", — поки повоєнна нудьга не привела її до створення абсолютно новаторських дизайнів.

Реклама
Мері Куант біля входу у свій магазин Bazaar, 1966

Однак вона не просто створювала комбінезони з квітковими принтами та плащі з вінілу. Саме її бутик змінив сферу роздрібної торгівлі й зробив її ім'я прозивним. "Ми хотіли не просто продавати речі, а й розважати людей", — писала Куант. Замість того, щоб оформлювати свою вітрину як і інші магазини в Челсі, Куант заповнювала вікна Bazaar сюрреалістичними інсталяціями: фотограф, підвішений догори ногами, що знімає манекен; модель зі справжнім омаром, що тягнеться за нею на повідцю; і Harley-Davidson, що виїжджає з яскравого золотого пакета.

Свінгуючий Лондон звернув увагу на моду та атмосферу в Bazaar. За кілька місяців яскраві колготки, мініспідниці та пластикові коміри Куант буквально змітали з полиць: "Снобізм вийшов з моди (...) У наших магазинах ви побачите герцогинь, що штовхають друкарок, аби купити одну й ту саму сукню". Тим часом Bazaar став "своєрідною перманентною коктейльною вечіркою", яка залишалася відкритою до пізньої ночі і служила центром для світської публіки, артистів "Челсі Сета" та представників молодіжного руху (youthquake).

Мері Куант і Александр Планкет-Грін

1962 року Мері Куант з її чоловіком і діловим партнером Александром Планкетом-Гріном були сфотографовані в Bazaar для рубрики Young Ideas у Vogue. Відтоді роботи Куант з'являлися в журналі протягом багатьох років: від Твіггі в модній сукні космічної ери до футуристичних б'юті-образів на рубежі 1970-х років.

<b>Мері Куант і її роботи</b>

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.