Найсмачніші страви з гарбузом

11 листопада 2018

Говорити про те, як класно і корисно любити сезонні продукти просто. Але з наближенням до зими, ентузіазм та ідеї випаровуються. Гарбуз один з найдоступніших овочів з вересня до березня, розповідає консультант з харчування, Анастасія Голобородько.

У найтемніших сортів із зеленою шкіркою – глибокий, шовковистий смак; у яскраво-помаранчевих – солодкий і «морквяний» присмак; блідо-помаранчеві витягнуті плоди – "овочеві" і нейтральні. Особливий смак кожного з сортів потрібно відчути. Якщо гарбуз до душі – є кілька свіжих ідей. Тим, хто думає, що не любить гарбуз, – треба просто спробувати – наприклад, будь-який з солоних або гострих варіантів. Або зі шкіркою, яка в запеченому вигляді нагадує за смаком смажений каштан. Приправити гарбуз можна орегано і часником, або чилі і корицею.

Запечений гарбуз з травами і часником

Рецепт для гарбуза будь-якого кольору і сорту. Особливо добре вдається гарбуз зі світлою м'якоттю.

1 кг гарбуза

пучок шавлії або розмарину

4-5 зубчиків часнику

оливкова олія

морська сіль

свіжомолотий чорний перець

гарбузове насіння (за бажанням)

Приготування:

Гарбуз нарізати невеликими кубиками. Щедро скропити оливковою олією, заправити сіллю, перцем, перемішати зі свіжим листям шавлії і очищеними та розчавленими зубчиками часнику. Запікати при 200°C від 45 до 65 хвилин, до легкої рум'яної скоринки. Використовувати як самостійний гарнір, інгредієнт для ранкових каш або боул, а в холодному вигляді – в салати.

​Кокосовий суп

Рецепт для тих, у кого немає часу.

1,5 кг гарбуза

400 мл кокосового молока

сіль

2 ч.л. сухого імбиру (або 2 см свіжого кореня)

Приготування:

Гарбуз очистити від насіння і запекти при 160°C півтори години (великим шматком або двома половинками). Гарячий розрізати на кілька частин, змішати в блендері з кокосовим молоком, сухим імбиром (або очищеним свіжим) і сіллю. Збити до стану пюре. Додавати воду у разі потреби до потрібної консистенції.

Швидке гарбузове карі

Варіації овочів, які ідеально поєднуються з гарбузом, – часник, стручкова квасоля, фенхель, цибуля, томати, броколі, кейл і мангольд.

500 г м'якоті гарбуза

1 см кореня імбиру

3 зубчики часнику

1 маленька солодка цибулина

150 мл кокосового молока

1 ст.л. рибного соусу

1 ч.л. цукру

сік 1/3 лимона (можна замінити 1 ст.л. білого винного оцту)

щіпка меленого чорного перцю

щіпка чилі

1/2 ч.л. сухого меленого часнику (або сухої меленої цибулі)

1 чашка стручкової квасолі (можна використовувати свіжу, заморожену, а в сезон замінити спаржею або стручковим солодким горошком)

пучок шпинату

Приготування:

В оливковій олії 2-3 хвилини обсмажити дрібно порізані цибулю, часник і імбир. Додати очищений і порізаний кубиками 2х2 см гарбуз. Обсмажити разом хвилину і влити кокосове молоко. Коли закипить, зменшити вогонь. Поки тушкується гарбуз, додати цукор, соєвий і рибний соуси, чорний перець, сухий часник і чилі. Перемішати. Додати води, щоб овочі були в рідині як мінімум "по пояс". Накрити кришкою і тушкувати 10 хвилин на повільному вогні.

Овочі-гриль

500 г гарбуза

2 великі солодкі цибулини

1-2 качана кукурудзи

будь-які сезонні овочі

оливкова олія

сухий орегано

3-7 зубчиків часнику

сіль

Приготування:

Овочі помити, нарізати приблизно однаковими великими шматками. Заправити оливковою олією, сіллю, пюре з часнику і сухим орегано, ретельно перемішати. Готувати на грилі (деревному, вугільному), сковороді гриль і в духовці на решітці в режимі "гриль" близько 15 хвилин. Практично всі овочі можна їсти сирими; вони готові, коли злегка розм'якшилися, набули корочку та інтенсивний аромат.

Запечений гарбуз з шкіркою

Самодостатня закуска, яку за бажанням можна зробити основною стравою, додавши до гарячого гарбуза сирний козячий сир, фету, кедрові горіхи або мед.

1 кг гарбуза з шкіркою

мелена кориця

пластівці чилі

сіль

ароматна оливкова олія

Приготування:

Гарбуз нарізати разом зі шкіркою, часточками товщиною 0,5 см. Викласти на застелене пекарським папером деко так, щоб вони не перекривали одна одну. Скропити оливковою олією, приправити сіллю, чилі і корицею (кориця в паличках має ефектніший вигляд, але в цьому рецепті не віддасть аромат, тому використовуємо мелену або свіжомелену). Запікати гарбуз при 180°C близько години.

Детокс-боул з гарбузом

Щільний пізній сніданок або ранній обід.

160 г кіноа або кускусу

300 г м'якоті гарбуза

сіль і мелений чорний перець

1 ст.л. соку лимона

1 ч.л. негострої гірчиці

свіжа рукола

сушена журавлина або свіжий гранат

горіхи волоські або пекан

Приготування:

Духовку розігріти до 200°C. Гарбуз нарізати дрібними кубиками, заправити сіллю, перцем і оливковою олією, запікати 20-30 хвилин, поки злегка не карамелізується. У каструлю додати кускус або кіноа, трохи скропити олією і готувати на великому вогні близько хвилини, щоб крупа втягнула масло. Залити водою на ½ см вище крупи, зменшити вогонь і готувати, поки вона повністю не вбереться близько 10 хвилин. Замість води можна використовувати овочевий або грибний бульйон. В окремій мисці збити сік лимона, гірчицю, масло, сіль і перець. Дати крупі трохи охолонути, додати руколу, заправку, перемішати. Подавати з гарбузом, в'яленою журавлиною і горіхами.

Простий гарбузовий пиріг

Швидкий рецепт італійських бабусь.

4 яйця

130 г цукру

250г борошна

4 ч.л. розпушувача

300 г родзинок

лікер (ром, бренді на вибір) для аромату

400 г запеченого гарбуза

сіль

125 мл оливкової олії

цедра і сік 1 лимона

Приготування:

Гарбуз збити в блендері в пюре. Ізюм промити, насухо витерти і присипати борошном. У мисці збити яйця і цукор, додати лікер, масло, цедру і сік лимона, посолити, влити гарбузове пюре. Перемішати. Акуратно додати борошно і розпушувач, родзинки, замісити тісто. Різні сорти гарбуза дуже відрізняються за соковитістю, тому якщо тісто здається рідкуватим, можна додати борошна. Випікати в кексовій або круглій формі 24 см на 180°C 60 хвилин.

здорове харчування · рецепт · еда ·

Ще в розділі Ресторани

Популярне