До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

На свіжому повітрі: 5 природних парків Хорватії, які на нас чекають

Можливо, слідом за Туреччиною, свої кордони для українців відкриє й Хорватія. Щоб встигнути спланувати безпечну відпустку, vogue.ua зібрав 5 національних парків Хорватії, якими можна буде гуляти без маски й, можливо, вдасться уникнути натовпу туристів.

Монастырь на острове в национальном парке Крка, Хорватия.Національний парк Крка
Плітвіцькі озера

Природний парк Plitvice Lakes National Park розміщений за дві години їзди від Загреба. Статус заповідника Плітвіцькі озера отримали 1949 року, а 1979 стали частиною всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Особливістю парку, як можна здогадатися, є озера. Всього їх 16 і вони ніби перетікають з одного в інше. Скеляста місцевість також стала домом для десятків водоспадів і диких тварин. Унікальним є і спосіб переміщення парком: на човні чи катамарані або пішки — у парку облаштовані спеціальні доріжки, які в прямому сенсі лежать на воді. Дивовижно!

Реклама
Хорватский природный парк Плитвицкие озера впечатляет водопадами и красотой природы.Національний парк Плітвіцькі озера
Паклениця

Paklenica National Park — воістину дике місце. Сюди з’їжджаються прихильники гайкінгу, велосипедисти-екстремали, альпіністи й звичайні шанувальники природи та гір. Стокілометровий парк вважається одним з найкращих національних парків Хорватії. Тут є піки, каньйони, ліс (немов казковий), дикі рослини й тварини. Місцева визначна пам’ятка — печера Manita peć зі своїм мікрокліматом. За декілька кілометрів — гірський хребет Велебіт (ще одна природна пам’ятка Хорватії).

Увага! До Paklenica National Park складно (але можливо) дістатися місцевим транспортом, тому наявність власної або орендованої машини істотно полегшить життя.

Скалистый каньон национального парка Пакленица в Хорватии.Національний парк Паклениця
Національний парк Крка

Ще одне водне місце Хорватії, яке розміщується на півдні країни, недалеко від узбережжя Далмації. Національний парк Крка не можна порівнювати з Плітвіцькими озерами, тому що він, чесно кажучи, не дотягує. Але в нього є кілька особливостей, які додають йому привабливості. По-перше, надбанням парку Крка є водоспади, у яких можна купатися. Безумовно, тут суворо стежать за кількістю і якістю плавців, але можливість похлюпатися в природному аквапарку видається привабливою. По-друге, на території парку є острів Вісовац, до якого ходять екскурсійні човни. На острові стоїть монастир XVIII століття.

Водопады национального парка Крка в Хорватии.Національний парк Крка
Національний парк Корнаті

Звісно, всі знають, що Хорватія унікальна своїми островами, і ми вже писали про найчудовіші з них. Але національний парк Корнаті — це щось надзвичайне. Тільки уявіть: 89 островів, острівців і рифів, розкиданих в Адріатичному морі недалеко один від одного. Втім досить поглянути на фото, щоб захотіти сюди приїхати. Зважаючи на те, що пересуватися тут можливо тільки водою, це місце вважається чудовим для купання, сноркелінгу й дайвінгу, але проста насолода місцевою природою теж заслуговує на повагу.

Відвідати національний парк Корнаті можна тільки в складі організованого туру або на своєму човні (для цього потрібно отримати дозвіл). На території парку дотримують суворих правил щодо того, у які райони можна "запливати", оскільки є місця "суворого захисту", куди не можна відвідувачам. Але водночас є острови, де можна залишитися на вихідні, щоб насолодитися спокійним відпочинком.

Островной национальный парк Корнати в Хорватии в Адриатическом море.Національний парк Корнаті
Північний Велебіт

Північна частина гірського хребта Велебіт отримала статус національного парку лише 1999 року. Цей парк — рай для тривалих походів і вивчення місцевої флори. Через Північний Велебіт прокладено кілька стежок для гайкінгу, які відрізняються протяжністю й складністю. На території парку є гірські хатини, у яких можна переночувати. Північний Велебіт багато в чому подібний до Пакленіци, хоча розміщується північніше й має свої природні особливості.

Скалистый национальный парк Северный Велебит на севере Хорватии.Національний парк Північний Велебіт

Photo: Getty Images

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.