До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Грибний сезон: 5 рецептів з лисичками

Смакотою свіжих лисичок кольору сонця можна насолоджуватися з липня і до кінця теплих днів. Вони містять надзвичайно багато вітамінів, макро- і мікроелементів, амінокислот і всього 19 калорій на 100 грамів. Мрія, без сумніву. Вічна класика — лисички з печеною картоплею і сметаною, але, до речі, важко придумати продукт, з яким ці сонячні гриби не поєднуються. Ми вибрали п'ять швидких сезонних рецептів, які прикрасять ваш день.

Запеченный картофель с лисичками.Photo: Getty Images
Теплий салат з лисичками

Цей салат готується з сезонних продуктів, які саме зараз найсмачніші, і чудово підійде для повноцінного літнього обіду або вечері.

Реклама

Складові:

150 г маленьких лисичок;

150 г молодої картоплі (або кореня селери);

200 г помідорів чері;

50 г сиру Пекоріно;

2 цибулини-шалот;

2 зубчики часнику;

10 г свіжого імбиру;

1 пучок руколи (або крес-салату);

10 великих оливок;

10 бутонів каперсів;

3 ст. л. оливкової олії;

1 ст. л. бальзамічного оцту;

Гілочка свіжого чебрецю;

Сіль, перець за смаком.

Приготування:

  1. Молоду картоплю зі шкіркою розрізати на вісім клинців, посолити, поперчити, посипати листям чебрецю, збризнути олією і поставити в розігріту до 180 градусів духовку до появи рум'яної скоринки (близько 30 хвилин).
  2. Лисички очистити від бруду (або швидко промити). Обсмажувати впродовж 5 хвилин на сухій пательні. Потім злити сік, додати олію, посічену цибулю. Готувати ще 10 хвилин, а опісля додати посічений часник, тертий імбир, сіль, перець і залишити тушкуватися ще на хвилину.
  3. Зібрати салат: на тарілки викласти руколу, половинки чері, картоплю, оливки, каперси і лисички, полити заправкою з оливкової олії, бульйону з лисичок і бальзамічного оцту. Прикрасити тонкими слайсами Пекоріно.

Подача:

З келихом освіжаючого португальського Vinho Verde або помаранчевого Aperol Spritz.

Миска с сушеными лисичками на деревянной доске.Photo: Getty Images
Лисички з вершками і лимоном

Цей рецепт смажених з вершками грибів можна було б вважати банальним, якби не одне "але". Він належить авторству Джеймі Олівера, який завжди знає, що додати на пательню, щоб страва стала особливою. Тут шеф скористався суто французьким прийомом — контраст ніжних вершків і освіжаючого лимона.

Складові:

350 г лисичок;

1 червона цибулина;

150 мл вершків;

30 г вершкового масла;

1 лимон;

Пучок петрушки кучерявої;

Оливкова олія;

Сіль, перець за смаком.

Приготування:

  1. Вершкове масло розтопити і додати до нього оливкову олію. Пасерувати гриби і нарізану півкільцями цибулю зі спеціями впродовж восьми хвилин, поки цибуля не стане м'якою, а гриби золотистими.
  2. Влити вершки і довести до кипіння, всипати посічену зі стеблами петрушку. Тушкувати на малому вогні ще впродовж кількох хвилин до готовності. Відставити, вичавити сік лимона і перемішати.

Подача:

Джеймі радить подавати такі лисички до скибок домашнього хліба, розігрітого в духовці. Але поєднань цієї начинки надзвичайно багато — він дивовижний із запеченою картоплею і малосольними огірками, баношем, тальятелле, омлетом чи млинцями з солоним сиром і кропом.

Річкова форель під соусом з лисичек

Смажені лисички і риба-гриль — ідеальна гастропара. Вони не перебивають смак одне одного, але при цьому зберігають індивідуальність.

Складові:

200 г лисичок;

400 г філе річкової форелі;

80 мл вершків 33%;

20 г вершкового масла;

2 ст. л. оливкової олії;

2 зубчики часнику;

Гілочка чебрецю;

Сіль, перець за смаком.

Приготування:

  1. Лисички обсмажити на суміші вершкового масла і оливкової олії з додаванням солі та перцю.
  2. Кілька смажених лисичок викласти на паперовий рушник, до решти ввести вершки і готувати доти, доки рідина не випарується. Подрібнити суміш у блендері.
  3. Форель упродовж 20 хвилин маринувати в солі, перці, оливковій олії і лимонному соку.
  4. Обсмажити на грилі з двох боків по 5 хвилин. Форель викласти на тарілку, полити кремом і прикрасити смаженими лисичками.

Подача:

З рисом, овочами-гриль або зеленим салатом.

Вершковий крем-суп з брокколі і лисичками
Крем-суп с лисичками. Рецепт.Photo: Getty Images

Складові:

150 г лисичок;

300 г брокколі;

100 г картоплі;

1 цибулина;

3 зубчики часнику;

50 мл вершків 33%;

3 ст. л. рослинного олії;

Сіль, перець за смаком;

Гілочка м'яти для декорування.

Приготування:

  1. Дрібно посічену цибулю пасерувати.
  2. Кубики картоплі і розібрану на суцвіття брокколі відварити до напівготовності і процідити, залишивши 250 мл овочевого бульйону.
  3. Свіжі лисички очистити і обсмажити на рослинній олії з сіллю і перцем. Половину викласти на паперову серветку, а залишок подрібнити блендером з цибулею, картоплею, брокколі і часником, вливаючи бульйон і вершки.
  4. Крем-суп варити впродовж 2-3 хвилин, додавши спеції і смажені лисички.
  5. Розлити в тарілки, прикрасивши листям м'яти.

Подача:

З хрусткими грінками, посипаними пряними травами або тертим сиром.

Різотто з лисичками

Ніжний літній обід, який готується швидко, має святковий вигляд і схожий на маленьку подорож до П'ємонту.

Летний рецепт ризотто с лисичками.Photo: Getty Images

Складові:

1 склянка лисичок;

1 склянка рису Карнаролі;

3,5 склянки овочевого бульйону;

0,5 склянки легкого білого сухого вина;

4 цибулини-шалот;

7 гілочок свіжого чебрецю;

15 г петрушки;

40 г Грана Падано;

50 г вершкового масла;

3 ст. л. оливкової олії;

Морська сіль, білий перець і лимонна цедра за смаком.

Приготування:

  1. Лисички очистити від бруду і обсмажити на сухій пательні. Злити зайву рідину в склянку, додати оливкову олію, посолити, поперчити і готувати ще впродовж 5 хвилин. Подрібнити гриби, залишивши частину для декорування.
  2. Зварити і процідити овочевий бульйон з лавровим листом — він має бути свіжим і гарячим.
  3. У сотейнику або глибокій пательні з товстими стінками розтопити 25 г вершкового масла і додати до нього оливкову олію. На повільному вогні тушкувати дрібно посічену цибулю до м'якості. Викласти до цибулі сухий рис і обсмажувати його впродовж кількох хвилин до прозорості.
  4. Збільшити вогонь і в гарячу суміш влити вино — воно має зашипіти. Випарувати вино, трохи зменшити вогонь і влити черпак овочевого і грибного бульйонів, помішуючи рис. Як тільки рідина випарується, продовжувати вливати бульйон, помішуючи різотто (нерідко, але і не безперестанку).
  5. Через 12 хвилин додати подрібнені лисички з листям чебрецю і тушкувати ще три хвилини. Потім вимкнути вогонь. Рис Карнаролі готується набагато швидше, ніж поширеніший сорт Арбор, і має більш ніжну консистенцію. За 15 хвилин він має вийти al dente — що і треба для ідеального різотто, яке розтікається на тарілці.
  6. Грана Падано потерти, збити виделкою з розм'якшеним вершковим маслом, білим перцем, лимонною цедрою і вмішати у страву.
  7. Зверху прикрасити смаженими лисичками і посіченою петрушкою.

Подача:

З келихом елегантного Гаві, який підкреслить ніжність кожного інгредієнту.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.