До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Літня свіжість: 3 рецепти холодних супів

Спекотне літо — привід дістати посуд, розписаний на сільський манір, і зберігати келихи в холодильнику поруч із льодом, щоб потім ефектно подавати в них літні супи з ароматною оливковою олією, молодим часником і свіжими травами.

Холодный белый суп в красивой посуде.Photo: Getty Images
Ахобланко

Цей мигдалевий суп — візитна картка андалузької кухні й один із чудових різновидів гаспачо, тільки простіший, з яскравими горіхово-часниковими нотами. Рецепт по-справжньому червневий: готувати за ним варто, коли в місті нестерпно спекотно, а ще пружні томати вже передають атмосферу Іспанії, де налиті соком плоди зріють на грядці.

Реклама
Рецепт испанского холодного супа ахобланко.Photo: Getty Images

Інгредієнти:

150 г м’якушки білого хліба;

200 г сирого мигдалю (в ідеалі сорту Маркона);

400 мл води;

2 зубки молодого часнику;

6 ст. л. оливкової олії;

5 ст. л. білого оцту (сік лимона або лайма);

велика сіль за смаком.

Приготування:

  • Сирий мигдаль опустити в окріп на три хвилини, потім промити проточною водою, очистити від шкірки й подрібнити в блендері, додаючи воду в разі потреби. Туди ж кинути часник і скибочки білого хліба без скоринки. (В автентичному рецепті додається, звісно ж, "учорашній" хліб, адже це селянська кухня, де всі продукти йдуть у хід.)
  • Оливкову олію вливаємо по ложці, а коли все добре перемішається, розбавляємо водою до потрібної консистенції.
  • Приправляємо сіллю й оцтом і ставимо в холодильник на три години — за цей час суп встигає не тільки охолодитися, але й настоятися, розкривши запах і смак спецій.

Подання:

Кремоподібний ахобланко подають з білим мускатним виноградом без шкурок, кубиками дині або яблука, тонкими слайсами мигдалю й бризками оливкової олії, а рідший — у крижаному келиху до димливої запеченої картоплі.

Вішисуаз

Цей рецепт такий простий і хороший, що між французами й американцями триває постійна суперечка щодо того, кому ж належить традиційний рецепт вішисуазу. І ось у чому підступ: придумав суп Луї Діа — шеф нью-йоркського ресторану готелю Ritz-Carlton, а названо суп на честь знаменитого французького курорту Віші, недалеко від якого виріс талановитий кухар.

Рецепт холодного супа вишисуаз.Photo: Getty Images

Інгредієнти:

1 л бульйону (курячого або овочевого);

200 мл вершків (20% жирності);

500 г картоплі;

500 г білої цибулі-порею;

1 головка ріпчастої цибулі;

100 г вершкового масла;

перець і морська сіль на смак.

Приготування:

  • У каструлі з товстими стінками розтопити вершкове масло й тушкувати в ньому дрібно нарізану ріпчасту цибулю до прозорого стану. Потім додати дрібно порубаний порей (його білу частину), і, коли він стане м’яким, влити бульйон.
  • Додати в киплячу суміш кубики картоплі, посолити, поперчити й варити на повільному вогні 30 хвилин.
  • Готовий суп подрібнити в блендері разом з холодними вершками до кремової консистенції й поставити в холодильник на дві години.

Подання:

Білосніжний вішисуаз подають з ложкою сметани або крем-фрешу й посипають дрібно посіченою зеленою цибулею. Найкращий у світі гарнір до супу — обсмажені в часнику креветки.

Джаджик

Легкий, що втамовує спрагу, турецький суп з майже невагомих інгредієнтів. Якщо всі складники змішати із жирним густим йогуртом, то вийде прекрасна заправка.

Рецепт традиционного холодного турецкого супа джаджик.Photo: Getty Images

Інгредієнти:

1 л питного йогурту (айрану або кефіру);

7 огірків;

3 зубки часнику;

1 ст. л. оливкової олії;

кріп, м’ята, петрушка за смаком;

сіль, перець за смаком.

Приготування:

У йогурт додати натерті на великій тертушці або порізані дрібними кубиками огірки, рубаний часник, зелень, сіль, перець і оливкову олію. Перемішати й прибрати в холодильник на дві години.

Подання:

Подавати в келиху з кубиками льоду й листям м’яти в спеку ополудні.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.