Головна скрипка: 5 ненудних рецептів з базиліком
Зелене листя базиліку ніжне, але з яскравим ароматом. У стравах він поводиться делікатно, не заглушаючи інших інгредієнтів. Геніальна класика — це соус песто, гордість генуезців, і поєднання базиліку з томатами, без чого важко уявити неаполітанську кухню. Ми ж вибрали п’ять рецептів, які перетворюють сам базилік.
Інгредієнти:
100 г листя зеленого базиліку;
100 г сухого нуту;
50 г в’ялених томатів;
3 зубки часнику;
4 ст. л. соку лимона;
3 ст. л. тахіні;
2 ст. л. кедрових горіхів;
3 ст. л. оливкової олії;
3 краплі табаско;
сіль на смак.
Приготування:
Замочити нут на ніч, варити на повільному вогні, поки горошини не стануть м’якими (приблизно 45 хвилин). Злити воду в склянку (її можна додавати, регулюючи консистенцію), а нут укинути в блендер. Туди ж додати листя базиліку, часник, горіхи, тахіні, сік лимона, оливкову олію, соус табаско і сіль. Подрібнити до однорідної маси. Додати дрібно нарізані в’ялені помідори й ще раз перемішати хумус.
Подавання:
З гарячою пітою, прикрасивши листям базиліку, кедровими горіхами й шматочками в’ялених помідорів в оливковій олії.
Інгредієнти:
100 г зеленого базиліку;
150 г стебел селери;
200 г цибулі-порею;
500 г молодих кабачків;
3 зубки часнику;
2 ст. л. оливкової олії;
¼ лимона;
1 ст. л. води або овочевого бульйону;
морська сіль, білий перець на смак.
Приготування:
Пасерувати посічену цибулю-порей і стебла селери до м’якості. Додати нарізані кубиками кабачки, прогріти й залити водою. Варити на повільному вогні 10 хвилин. Прибрати з вогню, додати листя базиліку, часник, сік лимона, сіль, перець і подрібнити все в блендері.
Інгредієнти:
50 г зеленого базиліку;
125 г полуниці;
125 г моцарели чері;
25 г кеш’ю;
бальзамічний соус, оливкова олія, білий перець, цедра лимона — на смак.
Приготування:
Відокремити листя зеленого базиліку від стебла, полуницю порізати половинками й викласти в тарілку з кульками моцарели. Заправити густим бальзамічним соусом, змішаним з оливковою олією й цедрою лимона, посипати підсмаженими горіхами.
Подавання:
Якщо в заправку додати мед, вийде більш десертний варіант.
Інгредієнти:
40 г зеленого базиліку;
200 мл розе;
4 яєчні білки;
1 лимон;
70 г коричневого цукру.
Приготування:
Вино із цукром і цедрою лимона довести до кипіння й відставити до повного охолодження. Тим часом білки збити в густу піну. Подрібнити в блендері листя базиліку, сік лимона й остиглий сироп до однорідної консистенції. Додати до збитих білків і швидко перемішати. Масу поставити в морозильну камеру до замерзання, періодично перемішуючи.
Подавання:
Сервірувати в креманці з ягодами полуниці й гілочкою базиліку.
Інгредієнти:
50 г зеленого базиліку;
250 мл вершків 33% жирності;
125 мл молока;
50 г коричневого цукру;
8 г листового желатину.
Приготування:
Желатин залити крижаною водою. У сотейнику на повільному вогні довести до кипіння вершки, молоко, цукор, листя базиліку й дати настоятися 30 хвилин. Подрібнити суміш у блендері, процідити через сито й повернути на вогонь, майже довівши до кипіння. Желатин віджати й увести в суміш, акуратно розмішуючи до повного розчинення. Розлити по формах і поставити в холодильник. Після застигання на секунду опустити форму в гарячу воду й перевернути, виклавши десерт на пласку тарілку.
Подавання:
Прикрасити улюбленими ягодами й чипсами з базиліку (листочки базиліку опустити у фритюр, висушити на паперовому рушнику й обваляти в цукровій пудрі).