До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Пігментація: методи боротьби

Promotion

У спільному проекті з Eucerin пояснюємо, як тримати пігментацію під контролем. На головні питання, пов'язані з пігментацією, відповідає амбасадор марки, лікар, косметолог Ірина Литус.

Реклама
Ірина Литус, дерматолог, косметолог, лікар клініки Литус
Як боротися з пігментацією

Перш за все, боротися з пігментацією потрібно не всім. Багатьох людей веснянки тільки прикрашають. У моїй практиці були різні випадки, часто в пігментації знаходять особливий шарм.

Найефективніші процедури – хімічні пілінги, дермабразія, мезотерапія, видалення лазером. Існують і засоби для зовнішнього застосування. Залежно від причини виникнення ми застосовуємо кислоти, ретинол, тіамідол. Власне, саме ці діючі речовини повинні бути в складі засобів, щоб вони працювали. Звичайно, в своїй практиці я використовую і засоби з гідрохіноном. Але потрібно не забувати, що вони можуть викликати стійку депігментацію. Тому користуватися ними можна тільки під чітким контролем фахівця. І важливо пам'ятати, що будь-яке лікування гіперпігментації супроводжується використанням сонцезахисних засобів.

З якою частотою корисно показуватися лікареві, щоб контролювати пігментацію?

Є правило, яке часто цитує глянець, – показуватися своєму косметологу кожного разу після закінчення сонячного сезону (або після повернення з моря). Насправді, правило ще суворіше. Плановий огляд у дерматолога – контроль новоутворень – варто робити абсолютно всім людям не рідше двох разів на рік. Іноді лікар може попередити, що контроль потрібен частіше, наприклад, раз в три місяці. В такому випадку дерматолог спостерігає пацієнта за індивідуальним графіком.

Що стосується косметолога, то такий контроль дуже індивідуальний і залежить від плану, за яким пацієнт рухається з лікарем. У когось візити відбуваються раз на 3 місяці, у когось – кожні півроку. У мене, наприклад, багато пацієнтів, що живуть в Китаї. З ними ми фізично не можемо бачитися частіше, ніж раз на рік: тоді я розписую на рік весь домашній догляд і процедури. В середньому ж домашнього догляду вистачає на 3 місяці, тому для вибору подальших засобів потрібно прийти на контроль.

Як лікар оцінює пігментацію?

Дерматологія – візуальна спеціальність. Однак пігментацію ми оцінюємо не тільки на око. Відомий, але рідкісний метод – хромаметрія. Він оснований на сприйнятті людським оком тону, яскравості і насиченості кольору. Мексаметрія дозволяє виміряти кількість меланіну в шкірі і ступінь еритеми (почервоніння). Принцип вимірювання оснований на тому, як шкіра поглинає світло різної довжини хвилі: в червоній, зеленій та інфрачервоній областях спектра. Довжину хвилі підбираємо так, щоб вона відповідала максимально поглинанню меланіну і гемоглобіну. Останній використовуємо для поправки на інші пігменти, в тому числі білірубін. Рівень меланіну вимірюють, щоб зрозуміти, наскільки ефективні відбілюючі засоби і сонцезахисна косметика. Також метод використовуваний для характеристики еритеми і запальних процесів. Найчастіше в практиці ми використовуємо дерматоскопію.

Адвоа Абоа на шоу Michael Kors, FW18/19
Чому виникає пігментація?

За забарвлення шкіри людини відповідають пігменти, в здоровій шкірі їх п'ять: меланін, каротин, меланоід, оксигемоглобін і відновлений гемоглобін. При порушенні їх концентрації або при відсутності будь-якого з пігментів на шкірі утворюються пігментні плями різного розміру. Основну роль в забарвленні шкірних покривів грає меланін, він служить бар'єром на шляху ультрафіолетового випромінювання. В результаті скупчення меланіну у великих кількостях на шкірі і утворюються пігментні плями. Вони можуть бути як вродженими, так і набутими.

Пігментні плями – плоскі овальні ділянки темнішого кольору, ніж шкіра: від світло до темнокоричневого. Вони з'являються з віком, через вплив сонця, гормональні зміни в організмі, прийом деяких ліків, застосування косметичних засобів. Пігментні плями, особливо множинні, є косметичним недоліком, часто супроводжуються сухістю, огрубінням шкіри, зморшками, проступанням судин. Під пігментні плями можуть маскуватися злоякісні новоутворення шкіри. Перш, ніж приступити до знебарвлення пігментних плям, необхідно з'ясувати, чи не є вони наслідком серйозних порушень здоров'я. Для цього рекомендовано пройти консультацію ендокринолога і терапевта, жінкам – гінеколога.

Головна причина пігментації – тривалий та інтенсивний вплив сонця: ультрафіолет активізує вироблення меланіну. Особливості обміну речовин, хвороби органів травлення (особливо печінки) і ендокринної системи (пухлини гіпофіза, гіпофізарна недостатність пангіпопитуітаризм, базедова хвороба) супроводжуються пігментними плямами з ділянками гіпо і гіперпігментації. Ну і, нарешті, часті стреси, нестача вітаміну С, гінекологічні захворювання та розлади психіки за типом істероїдних неврозів теж можуть спровокувати порушення пігментації.

На утворення пігментних плям впливає гормональний фон, так як меланоцит – гормонозалежна клітина. При порушенні внутрішнього балансу клітини-кератиноцити в надлишку виробляють медіатори (ендотелін-1 і фактор стовбурових клітин). Це в підсумку виявляється пігментацією. Пігментація, пов'язана з вагітністю, здебільшого проходить після пологів, але іноді плями залишаються надовго.

Salvatore Ferragamo

Плями також виникають на сонці, якщо перед виходом на пляж людина нанесла на шкіру парфумерію, дезодорант на спиртовій основі або використовувала антибактеріальне мило.

Цієї осені вийшла гама засобів по догляду за шкірою, яка допомагає освітлити пігментацію і не допустити появи нових пігментних плям. В Україну приїхали денний і нічний крем. У складі денного крему "Антипігмент" – Троплозол, власна розробка Eucerin, призначена для боротьби з гіперпігментацією, лікохалкон А – природний антиоксидант, тапіока зі злегка матуючим ефектом. SPF 30 має на меті захищати шкіру від сонця, головного винуватця появи нових пігментних плям.

Денний крем для обличчя "Антипігмент" Anti Pigment Day Cream, Eucerin, SPF30

Формула нічного крему не містить сонцезахисних фільтрів, зате збагачена маслом ши, яке живить і пом'якшує шкіру. Також в складі Троплозол і антиоксидант лікохалкон А.

Нічний крем для обличчя "Антипігмент" Anti Pigment Night Cream, Eucerin

Довідка Vogue

Історія дерматологічного бренду по догляду за шкірою Eucerin почалася більше ста років тому зі скромного аптечного виробництва в Гамбурзі. Як і розкішний бренд по догляду за шкірою La Prairie, сьогодні Eucerin входить в концерн Beiersdorf. У бренду є власний Інститут дослідження шкіри (Гамбург). Eucerin опирається результати клінічних досліджень і активно співпрацює з лікарями-дерматологами, а також використовує передові наукові і технологічні досягнення. Ефективність всіх засобів марки доведена науково.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.