До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Особистий досвід: пачакарма в Індії

Панчакарма – метод, яким в аюрведі очищують тіло й свідомість, своєрідне генеральне прибирання, яке найкраще здійснити в Індії, – вважає Юлія Пеліпас.

Ця історія почалась в січні, коли вже добігав кінця другий місяць зими і третій – без сонця. Квота стресу й інформаційного перевантаження на мою душу було суттєво перевищено, я відчувала себе героїнею офісної кінодрами. Внутрішній голос підказував, що ідилічний пляж і кокосовий сік цю проблему вже не вирішать. У розпал цих самих терзань я випадково зустріла подругу, яка щойно повернулась з Індії. Її шкіра й очі сяяли і твердо вирішила нарешті здійснити свою давню мрію – пройти курс панчакарми в Індії. У її розповіді мені сподобалось усе, не збентежило навіть експресивне зауваження "вони оліями чистять навіть сльозову оболонку ока!" – за годину я вже бронювала курс лікування в клініці Somatheeram, яка знаходиться в Кералі. Система вперто пропонувала найближчі дати тільки через два місяці – нестерпний термін для людини, яка звикла отримувати усе тут і одразу. Вже потім я зрозуміла: Індія дала мені перший урок – не вмієш чекати, вчись терпінню.

Реклама

Того дня в моїй валізі книг було більше, аніж суконь, а косметика й аксесуари залишились на полиці вдома. Мене охопило п’янке передчуття ізоляції від світу. До речі, саме сміливе й егоїстичне рішення летіти без чоловіка та дітей дозволило мені сфокусуватись на собі. У перші дні я відчувала себе інфузорією-туфелькою: навколо люди в однакових халатах, інтернету немає, Wi-Fi тільки на ресепшені, а він на горі. Йти лінь. І нестерпно хочеться спати.

Перший мій візит до лікаря призначили рано вранці. Дідусь років вісімдесяти спокійно читав газету. 40 хвилин не відбувалось нічого, було чути лише спів пташок – величезна витрата часу в контексті сучасного ритму життя. Дочитавши, дідусь повів мене у кабінет, дивуюючи своєю неспішністю. Пізніше я з’ясувала, що дідусь – лікар Рамі – входить у список сотні поважних людей Індії. Його вчення лежать в основі більшості аюрведичних методик, які сьогодні використовують в усьому світі.

Я заповнила анкету. У графі "Що турбує?" ніяково написала: "Депресія і сонливість". Лікар Рамі уточнив, чи немає проблем з травленням, болей в суглобах, спині. Дякуючи давній звичці правильно харчуватись і займатися йогою щонайменше три рази на тиждень – нічого такого не було. Але сонливість дійсно стала проблемою вкупі з депресією на тлі вічного стресу.

"Ви одужаєте", – сказав лікар так, ніби це жарт, і відправив мене на першу процедуру. І тут я зрозуміла, що повернусь сюди ще не раз – в Somatheeram варто приїздити щонайменше двічі на рік. Дві години масажу в чотири руки, тепла олія і трав’яний збір, який тонкими цівочками виливають на лоб, трав’яні компреси, масаж ніг, сон під безкінечно повільний танець цівок олії у тебе на лобі – і усе це щодня.

Чистка організму – окремий пункт програми. Мені вручили баночки з чіткими приписами про прийом. Кожного дня було необхідно починати зі склянки теплої води з олією на тщесерце, потім були олії, каші, трави і настої. Організм почав поводити себе по іншому. Я відчувала внутрішню чистоту, як після генерального прибирання. Абсолютний спокій. А ще я частіше сміялась – це організм дякував мені за подарунок, звільняючи на рівні свідомості й підсвідомості від непотрібного бруду.

Четвертого дня я забула про існування телефону й інтернету, знайшла товариша – яструба, який жив на даху мого будинку, прочитала книжки й звикла до шуму океану й неймовірного краєвиду.

Можна довго описувати трансформації, які відбуваються унаслідок чистки, зрозуміло одне: панчакарма має статися в житті кожного. Це плюс в карму й істинна любов до себе.

Більше краси – Instagram vogueua_beauty

Читайте також:

Блог Джамалы: путешествие на Шри-Ланку

Маршрут по Индии: куда отправиться за тканями

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.