До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 способів захистити шкіру від старіння

Як боротися зі старінням шкіри, якщо його причина — природна відповідь організму на зовнішні подразники?

Photo: Getty Images

Якщо ви відчуваєте стрес, ваше харчування не можна назвати здоровим і ваша шкіра реагує на зміни погоди, то, швидше за все, ваша шкіра схильна до старіння через реакції організму на зовнішні обставини. Старіння спричинене зменшенням вироблення колагену і низькою спроможністю клітин шкіри до оновлення і відновлення. Ця проблема зустрічається часто, а знання того, як з нею боротися, є ключовим для того, щоб шкіра залишалася молодою і красивою.

Реклама

"Наші тіла досить розумні, тому запаленнями на шкірі вони сигналізують про стрес всередині нашого організму", — каже експертка в галузі шкіри і косметологиня Жасміна Віко. "Зовнішніми причинами запалень можуть бути спека і холод, сонячне світло, забруднення навколишнього середовища, тютюновий дим і хімічні подразники (миючі засоби, гелі для душу, мило). До внутрішніх причин належать незбалансоване харчування, стрес і недосипання", — пояснює вона. Гарна новина полягає в тому, що ми самостійно часто можемо зрозуміти, коли наша шкіра страждає від запалення — вона може бути не тільки гарячою, але також сухою, надмірно щільною або свербіти. Як каже Віко, низка шкірних захворювань, на кшталт акне, екземи, псоріазу і розацеа, починаються із запальної реакції.

Боротьба з запаленням полягає в тому, щоб підтримувати відповідні реакції організму на здоровому рівні, а не в тому, щоб дозволити запальним процесам дійти до краю і вийти назовні. На додаток до управління стресом і сну — двох важливих факторів, які впливають на ступінь запалення, — ось 5 способів його знизити.

Збалансоване харчування

Так, це нудно (і здається банальним), але "клінічні дослідження показують, що постійне нездорове харчування може сприяти надмірному запаленню в організмі", — пояснює Аліза Маргой, нутриціологиня і засновниця бренду клінічних добавок Inessa. "Їжа впливає на нашу запальну реакцію через кілька механізмів, включаючи підвищений рівень інсуліну, гормональні порушення і погіршення здоров'я кишківника, і все це може призвести до запалення", – говорить Маргой. Насичення раціону антиоксидантами і корисними жирами з низьким вмістом простих цукрів забезпечить найкращі можливості для запобігання запаленням.

"Нам усім слід з обережністю ставитися до вживання великої кількості оброблених продуктів — таких, як цукерки, торти, печиво та інші рафіновані "білі продукти", — каже Маргой. — Це, як правило, продукти з високим глікемічним навантаженням, які спричиняють підвищення рівня інсуліну, що, своєю чергою, провокує системне запалення, яке може призвести до постійних запальних процесів на шкірі — як акне і псоріаз, і сприяти старінню".

Протизапальні добавки

Вживайте продукти з протизапальним ефектом, щоб переконатися, що ваша дієта корисна для шкіри, а не навпаки. Дослідження показують, що прийом добавок омега-3 або вживання великої кількості жирної риби може допомогти запобігти утворенню прищів і запаленням, водночас покращуючи загальний стан і зовнішній вигляд шкіри. Куркума — ще один чудовий протизапальний інгредієнт. У куркумі міститься активна сполука куркуміну, яка вивчалася щодо протизапальних і антивікових властивостей, і показала позитивні результати. Додайте куркуму до своїх страв, або починайте день з латте з куркумою.

Косметика з антиоксидантами

Крім професійної діагностики шкіри (і комплексного плану лікування, адаптованого для вас), Віко радить включити антиоксиданти у свій режим з догляду за шкірою. "Уявіть, що вітамін С і ресвератрол застосовуються місцево", — говорить вона, відзначаючи окрему користь від продуктів, до складу яких входять рослинні інгредієнти, що мають вищу ефективність щодо проникнення в шкіру. Спробуйте капсули з вітаміном С в Exuviance або сироватку Medik8 C-Tetra Serum. Ресвератрол шукайте в капсулах Beauty Pie Superactive Capsules Pure 3% Resveratrol і в Skinceuticals Resveratrol B E. "Я також рекомендую засоби для догляду за шкірою з канабідіолом у складі, адже він має протизапальні властивості, які можуть допомогти шкірі", — говорить Віко. У Votary Super Boost Night Drops канабідіол змішаний з екстрактом листя розмарину і рослинними оліями, які зволожують і заспокоюють шкіру, а також надають їй здорового сяйва.

Баланс засобів для догляду

"Замість того, щоб ускладнювати собі життя, дотримуйтеся простого догляду за шкірою, використовуючи насамперед заспокійливі засоби", — радить Віко. Ефективна сироватка Dior Capture Totale Cell Energy Super Potent Serum містить гіалуронову кислоту, ніацинамід і сквалан для глибокого зволоження шкіри, а спрей від Shiseido Ultimate Defense Refresh Mist чудово зволожує і освіжає шкіру в спеку. Якщо ви дійсно потребуєте заспокійливого засобу, то спробуйте серію Avène Antirougeurs або сироватку COSRX Pure Fit Cica Serum, що заспокоює і зміцнює шкірний бар'єр проти зовнішніх агресорів.

"Я також рекомендую уникати відлущувальних засобів, на кшталт гарячих рушників, серветок і зернистих скрабів, — каже Віко. — Замініть їх м'якими делікатними хімічними відлущувальними засобами, як-от молочна кислота". Віко також радить уникати саун і гарячої води, яка нібито може допомогти вашій шкірі. Це не так.

Маска для світлотерапії

Якщо ви ще не захопилися застосуванням світлодіодних масок у домашніх умовах, тоді зараз саме час. "Інфрачервоне, червоне і синє світлодіодне світло може чудово впоратися зі зменшенням і лікуванням запалень шкіри", — говорить Віко. Вважається, що світло стимулює клітини наших фібробластів для зцілення і омолодження шкіри.

Текст: Hannah Coates

За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.