До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Брита голова — бьюті-тренд, що стає дедалі популярнішим

Мабуть, немає радикальнішої й більш незворотної речі, ніж рішення зістригти волосся максимально коротко. Це завжди сприймається як щось більше, ніж просто стрижка. У 2007 році на перших шпальтах газет була зображена лиса голова Брітні Спірс. ЗМІ описали інцидент і нову зачіску співачки, як знак того, що зірка збожеволіла.

Деми Мур, 1996Демі Мур, 1996

Понад десять років, під час першої глобальної пандемії, поголена голова стала своєрідним символом людей, що перебувають на межі. Ця зачіска була химерним інтернет-феноменом: раптом люди по всьому світу взялися за машинки для стрижки і стали ділитися в TikTok відеороликами, в яких вони позбавляються довгого волосся.

Реклама
Фото: @willowsmithФото: @willowsmith
Айрис Лоу в съемке для британского Vogue, август 2021Айріс Лоу у зйомці для британского Vogue, серпень 2021

Зіркова сім'я Смітів приєдналася до "визвольного руху" від довгого волосся, у тому числі

Жінки сімейства Віллоу та Джада. У серпні модель Айріс Лоу з'явилася на сторінках британського Vogue із короткою стрижкою. Цього ж року вийшло довгоочікуване перезавантаження "Пліткарки" з Джордан Александр у головній ролі — актриса, з її голеною головою, зробила цю стрижку головною зачіскою для it-girls.

Джордан Александр в сериале Джордан Александр у серіалі "Пліткарка"
Коротка стрижка має довгу історію з політичним характером. Згідно з "Енциклопедією волосся" Вікторії Шерроу, у 1950-х роках американські військові зістригали волосся, щоб зменшити поширення вошей, а також, щоб не дати супротивникові схопити солдата за волосся. До 1970-х років у культурний дух часу увійшли такі культові особи, як Енні Леннокс і Грейс Джонс з їхніми короткими стрижками. Але навіть тоді така зачіска розглядалася радше як частина контркультурного руху і як засіб уникнути нескінченних витрат, пов'язаних із дотриманням стандартів краси тієї доби.
Грейс Джонс, 1979Грейс Джонс, 1979

Коли знаменитості й інфлюєнсери стають адептами трендів, світ прямує за ними. Дуже швидко ця стрижка пережила повний ребрендинг, перетворившись з ознаки кризи на одну з головних бьюті-тенденцій 2021 року. Гоління голови стало еквівалентом внутрішньої свободи. Коротка стрижка викликала на поєдинок стандарти краси. Дехто вважає, що цей тренд свідчить і про нове розуміння жіночності — відчувати себе жінкою всередині, і зовні мати вигляд, який ви хочете — хай він і не збігатиметься з тим, якою вас звикли бачити.

Энни Леннокс, 1983Энни Леннокс, 1983

Сьогодні коротка стрижка — це полотно для творчості. Багато перукарів і стилістів з волосся створюють візерунки полум'я або райдужні патерни на щойно поголених шевелюрах. Чоловіки також активно намагаються носити короткі стрижки. Зірка перезапуску "Пліткарки" Еван Мок носить пастельно-рожеву коротку зачіску, а раніше з такими зачісками стали ходити Денніс Родман і Tyler, The Creator, і навіть чоловіки на подіумі Versace.

Не секрет, що минулий рік був часом масових потрясінь, і хоча пандемія, безумовно, ще не закінчилася, ми починаємо повертатися до "нормального життя". Новий життєвий етап надихає багатьох переглянути свої звички, пріоритети та, звісно ж, власний стиль. Ми не тільки цілеспрямованіше ставимося до того, як ми живемо, але й більше ризикуємо.

Натали Портман, 2005Наталі Портман, 2005

Брита голова пережила трансформацію — від політичної заяви до ключового моменту в публічному падінні Брітні, пандемічної нудьги та до однієї з ключових тенденцій у галузі волосся цього року. Не дивно, що через глобальну кризу популярною стала зачіска, яка з багатьох причин сигналізує про новий початок, якого ми всі разом прагнемо.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.