До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

15 правил, як комфортніше почуватися в спеку

Спека в Україні цього тижня сягатиме піку: на півдні й сході температура підскочить до +37 °C. Затяжна череда спекотних днів призводить до того, що і ночі залишаються жаркими, а поверхні будівель та дорожніх покриттів не встигають достатньо охолонути. Навіть Укргідрометеоцентр вийшов з порадою мінімізувати перебування на сонці, не перегріватися, пити багато води.

Ось ще декілька порад, які допоможуть пережити спеку максимально комфортно.

Реклама

1. Будьте в прохолоді

Ця порада може звучати цинічно, адже є ситуації, коли впливу спеки не уникнути, — наприклад, дорогою на роботу чи вночі. Втім, маленькі кроки дають велику допомогу. Тому за найменшої нагоди обирайте прохолоду: якщо не море, як у Гейлі Бібер, то нехай це буде тіньовий бік вулиці, місце подалі від вікна. Якщо є можливість бути за містом, — скористайтесь нею: земля та зелень дозволяють пережити спеку комфортніше, ніж у мегаполісі з його бетоном, склом і асфальтом. Якщо ж ваша локація — міська квартира, то потурбуйтеся про ефект ставень, як на Середземномор'ї, — тримайте штори закритими вдень. Так у приміщення потрапить менше сонця, і температура врешті буде нижча.

2. Покладайтесь на силу води

За найменшої нагоди ставайте під струмені прохолодної води, йдіть у басейн чи до природних водойм, змочуйте потилицю та руки до ліктя — останнє реально навіть з суворим офісним дрескодом.

@haileybieber

3. Збирайте волосся

Довге волосся гріє як кашеміровий шарф. Збирайте його у хвіст або жмуток, дозволяючи шиї дихати.

@haileybieber

4. Пийте воду

Воду потрібно тримати з собою і пити постійно, адже зневоднення — головний ворог влітку. Щодо температури води — варто покладатися на власні звички. Ті, хто знає за собою особливість підхопити застуду після склянки льодяного напою, має вживати воду кімнатної температури.

5. Полегшіть раціон

Насичуйте меню клітковиною, яка легко перетравлюється і не навантажує організм. Сезон спонукає до споживання ягід, фруктів, овочів. Салати потребують мінімуму часу для приготування, зате мають всі переваги здорової їжі. У спеку краще відмовитися від м'яса, жирної їжі та алкоголю, який зневоднює.

До речі, охолоджені черешні працюють не гірше ніж морозиво, а малосольні огірки допомагають уникнути зневоднення.

6. Освіжуйте повітря

Для денного використання можна поставити на стіл індивідуальний зволожувач повітря. Він випускає прохолодний серпанок, що приємно освіжує простір навколо та охолоджує.

Очищувач та зволожувач повітря Purifier Humidify+Cool Formaldehyde, Dyson

7. Згадайте про віяло

Цей старомодний аксесуар — частий супутник гостей модних показів, які нерідко проходять в задушливих приміщеннях. Модні інсайдери знають життя; з них варто брати приклад.

Карл Лагерфельд та Анна Вінтур
GETTY

8. Піклуйтеся про тих, хто поруч

Це може звучати безглуздо, втім, важливо допомагати тим, хто поруч. Адже спеку найважче переносять найвразливіші: діти, старші люди, тварини, рослини. Варто залишати воду для вуличних котиків і собак, поливати клумби біля будинку, приносити воду стареньким сусідам.

9. Турбуйтеся про ночі

Коли кондиціонери не працюють через відключення електрики, або коли сумління заважає вмикати їх в умовах дефіциту електроенергії, допоможуть прості трюки: можна спати без одягу, наповнювати ємності водою і розставляти у спальні, розвішувати в узголів'ї ліжка вологі простирадла або рушники.

Добре працюють рослини: всі наявні в домі горщики з зеленню можна поставити у спальні, щоб створити більш свіже повітря.

На прикроватні тумби можна покласти красиві ємності, куди покласти попередньо охолоджені та залиті водою акумулятори холоду. Протягом якогось часу вони віддаватимуть прохолоду в повітря.

10. Використовуйте вентилятори

"Олдскульні" прилади насправді використовуються по всьому світові, від ПАР до Каліфорнії. Часто вентилятор розміщують під стелею, на люстрі. Можливо, не найкраще рішення з точки зору дизайну, втім, є часи, коли можна миритися заради ефекту.

GETTY

11. Оптимізуйте фізичне навантаження

Мало кому спаде на думку записуватися на хот-йогу, втім, навіть пробіжки краще перенести на дуже ранній час, коли сонце ще не таке активне. Протисонцевий засіб необхідний навіть о 6 ранку.

12. Застосовуйте косметику з охолоджувальним ефектом

Зазвичай у складі таких засобів — ментол що створює ілюзію прохолодного вітерцю на шкірі.

Якщо не маєте алергії на холод, тримайте в холодильнику свої лосьйони, сироватки, креми, маски та патчі — користуватися ними в спеку буде приємніше.

Diamond Ice-Lift, Natura Bisse

13. Відкрийте для себе кріокулі

Масажні сфери для обличчя треба тримати в морозильній камері, щоб потім насолоджуватись їхнім охолоджувальним ефектом під час масажу обличчя.

Кріокулі Ice Globes, Fraîcheur

14. Обирайте правильний одяг

Шовк та льон здатні неочікувано перетворитися на ворогів, коли спека сягає піку. Ці натуральні тканини можуть бути надто щільними й утримувати високу температуру. Чи не найкраще протидіє спеці віскоза.

Щоб захиститися від спеки, варто обирати одяг вільного крою з довгими рукавами — він захищає шкіру від перегріву.

15. Змініть парфумерний гардероб

На деякий час варто відкласти складні гурманські й удові композиції. Навіть якщо ви переносите їх чудово, більшості людей складно співіснувати з гучною ольфакторною хвилею поруч. У чутливих людей в спеку гучні шлейфові аромати можуть викликати мігрень та спазм судин.

Прозорий мускусний Blanche, Byredo

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.