До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чому всі кинулися робити ін’єкції ботоксу

За майже півтора року пандемії ми багато часу провели, дивлячись на власні зображення в Zoom-конференціях. Декого це спонукало вперше зважитися на ін’єкції нейротоксинів.

Фото: David Ferrua

Попит на ін’єкції ботоксу (а якщо точніше, ботулінічного токсину) набув колосальних масштабів. Провідні лікарі-естетисти кажуть, що він і далі зростає. Докторка Софі Шоттер, засновниця клініки Illuminate Skin Clinic, зазначає: "У перший місяць після посткарантинного відкриття запитів від пацієнтів було передбачувано багато. Але навіть якщо не брати до уваги подібного роду сплески, то можна сказати, що спостерігається постійне зростання кількості нових і наявних пацієнтів". З березня 2020 року кількість нових пацієнтів, яких консультують у її клініці, потроїлася. Така ж ситуація й у лікаря-естетиста Майкла Прагера.

Реклама

Що стоїть за бумом?

Хоча вплив Zoom реальний (ми справді ніколи раніше не проводили стільки часу, вивчаючи свої обличчя), все ж попит на ботокс — зумовлений ще дечим. І тут, звісно, замішане не тільки марнославство. Багато хто з нас відчув на власному досвіді: те, як ми себе бачимо, і те, як ми почуваємося, — взаємопов’язані явища. Після цілого року складних емоцій виявилося, що спрямувати фрустрацію на зморшки (і усунути їх) — чудовий спосіб гарантовано поліпшити собі настрій.

"Багато людей серйозно постраждали від психологічних проблем, пов’язаних зі стресом ізоляції, і це реально вплинуло на самооцінку, — каже д-р Праґер. — У нас безліч первинних пацієнтів, які приходять за ботоксом та іншими процедурами із запитом інвестувати в зовнішність і почуватися ліпше". За його словами, поширена скарга — насуплений погляд.

Для чого ще можна використовувати ботокс?

Ботокс призначений не тільки для боротьби зі зморшками. За його допомогою можна лікувати спричинені стресом стани — наприклад, бруксизм (нічний скрегіт зубами) і щелепні спазми. І докторка Шоттер, і доктор Праґер запевняють, що введення токсину в лінію підборіддя — прекрасний спосіб полегшити симптоми головного болю або напруги щелепи, які можуть призвести до пошкодження зубів та інших довгострокових проблем зі здоров’ям. "Ботокс може полегшити цю напругу, а також симптоми хронічного стресу, створюючи водночас відпочилий вигляд", — каже доктор Праґер. Цей метод лікування виходить далеко за межі естетики й справді може вплинути на якість життя клієнта.

Докторка Шоттер стверджує, що ботокс має величезний потенціал у розв’язанні естетичних проблем у зоні шиї: "Ми можемо за допомогою нього чіткіше окреслити лінію підборіддя — багато хто звернув увагу на цю зону завдяки Zoom, — тож багато ін’єкцій ми робимо саме тут, — каже вона. — У фокусі уваги також очі — усе через маски". Вона також пом’якшує лінії губ і трішки підіймає куточки рота, щоб надати пацієнтам відпочилого й молодшого, менш напруженого вигляду.

Чи може ботокс зробити щасливішим?

Так. Крім лікування симптомів стресу, згаданого вище, дослідження 2010 року підтвердило, що в тих, хто зробив ботокс, спостерігалося зниження сили "емоційного досвіду". Водночас дані свідчать: вираз обличчя (особливо той, що уособлює негативні емоції, печаль, смуток, гнів) може вплинути на те, як ми почуваємося. Тож коли ми, наприклад, фізично не в змозі насупитися, то, можливо, й почуватимемося не так погано.

Останні дослідження Каліфорнійського університету у 2020 році виявили: ті, кому вводили ботокс у шести різних точках на обличчі, включно із чолом, рідше мали депресію (на 40—88%), ніж ті, хто пробував інші методи лікування. "Упродовж багатьох років лікарі помічали, що ін’єкції ботоксу, зроблені в естетичних цілях, здатні полегшити депресію в пацієнтів", — каже Рубен Абагян, доктор філософії, професор фармацевтики. "Вважалося, що ослаблення сильних зморщок насуплених брів у зоні чола порушує петлю зворотного зв’язку, яка підсилює негативні емоції. Але в цьому дослідженні ми з’ясували, що механізм може бути складнішим, тому що насправді не має значення, куди вводять ботокс". Хоча немає чіткої відповіді на запитання: "Чому?" — але вважається, що ботокс одного разу зможе допомогти в боротьбі з депресією.

"Після виснажливого в усіх сенсах року я хотіла стати найкращою версією себе, — розповідає Еллі Лоу, яка вирушила до лікаря Девіда Джеку на Гарлі-стріт. — Я знала, що мені не потрібно нічого радикального: просто трохи підійняти брови й зробити що-небудь з похмурим чолом. Кілька ін’єкцій — і я почуваюся набагато впевненіше, але, що особливо важливо, я залишилася собою і не маю якогось інакшого вигляду".

Водночас ботокс — особистий вибір кожного, а не панацея. І хоча декому він допомагає підвищити впевненість у собі, його не варто зараховувати до засобів першої потреби. Тим, хто справді хоче вдосконалити зовнішність, допоможе хороший лікар-естетист: він зможе порадити, що ліпше в цьому конкретному випадку для цієї конкретної людини. І порадить, як саме домогтися природного освіжного ефекту, який, що важливо, не впадатиме в очі.

Текст: HANNAH COATES

За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.