До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Можна ще: все, що варто знати про БАДи

Догляд за шкірою за допомогою одних тільки кремів і салонних процедур вже минулий день. Сьогодні косметологи, дієтологи і їхні клієнти роблять ставку на комплексний підхід: на додаток до звичних засобів пропонуються БАДи для краси шкіри, волосся і нігтів. Як вони працюють?

"Взагалі, саме поняття БАДи краси (або beauty supplements) – всього лише маркетинговий прийом, – впевнена Марина Кодинець, фахівець з маркетингу, яка багато років пропрацювала в Академії наукової краси. – Немає таких речовин, які впливали би лише на шкіру і волосся. Наприклад, колаген є основним елементом не тільки дерми, але також хрящів, кісток і сухожиль. Відповідно, питний колаген не тільки розгладжує зморшки, але і зміцнює опорно-рухову систему, а також дає змогу досягти кращих спортивних результатів. Така wellness-концепція – краса зовні через здоров'я зсередини – дуже мені до душі. Наш організм – цілісна система, і якщо намагатися вплинути на одну його частину, ми неминуче торкаємося інших".

Реклама

Досвід самої Марини – тому підтвердження. Один з компонентів БАДу для боротьби з пігментацією, який вона зараз приймає, – кофеїн. "Нарешті я перестала впадати в зимову сплячку. Вранці прокидаюся свіжа і бадьора, давно зі мною такого не бувало! У моєму випадку beauty supplements дійсно працюють. Пігментація зменшується, шкіра стає більш пружною, а нігті ростуть так швидко, що гель-лак має пристойний вигляд не довше ніж тиждень. Я пропиваю 3-місячний курс добавок двічі в рік, в міжсезоння: навесні і восени. Саме такий графік рекомендує виробник. І його варто дотримуватися: наприклад, особисто я перші результати помічаю тільки через два місяці після початку прийому".

За останні кілька років захоплення БАДами краси охопило весь світ. Відома марка вітамінів для волосся Hairburst запевняє, що в одній лише Великобританії кожної хвилини продають баночку їхньої продукції. Чимала частина покупців – знаменитості. Ангел Victoria's Secret, Міранда Керр, розкриває секрет своєї бездоганної шкіри: "Я їм багато зелені, п'ю чисту воду і приймаю хлорелу (морська водорість – ред.) у капсулах". 50-річна Дженніфер Еністон зізнається: "Зберігати молодість шкіри мені допомагають кардіонавантаження, збалансована дієта, догляд і цілий набір вітамінів – я приймаю їх тричі на день. В основному – це омега-кислоти і вітамін С". А модель Крісті Тарлінгтон-Бернс стала обличчям марки Imedeen, що спеціалізується на антивікових комплексах.

@mirandakerr

Українські дівчата також активно випробовують на собі beauty-supplements. Модель і стиліст Надя Шаповал періодично пропиває курс вітамінів для волосся і нігтів, а також риб'ячий жир. "Не можу сказати, що я відчуваю wow-ефект, але вірю, що ці добавки працюють, – зізнається вона. – Взимку додатково приймаю вітамін С: він не тільки захищає шкіру від вільних радикалів, а й зміцнює імунітет, а отже, шанси підхопити застуду чи грип у сезон епідемій знижуються".

@nadiiashapoval

Менеджер з реклами Vogue UA, Аліса Ілієва, – просунутий користувач: в її арсеналі відразу кілька баночок з добавками. "Екстракт листя чорного горіха і кори мурашиного дерева я приймаю для очищення організму від токсинів і паразитів. Лецитин – для мозку і печінки. А ще він нормалізує роботу сальних залоз і шкіра просто світиться! Взимку, в період дефіциту свіжих овочів і фруктів, додатково пропиваю курс хлорофілу (насичує кров киснем, покращує пам'ять і колір обличчя) і комплекс вітамінів і мінералів. Останні – в рідкій формі: її оптимально засвоює організм. Нарешті, якщо відчуваю, що переїла, випиваю кілька капсул ензимів з папаї – і шлунково-кишковий тракт працює як годинник!"

@ilievalisa

Модель Наталія Гоцій особливо поважає питний колаген: "пропиваю курс – і моя шевелюра збільшується в об'ємі, а шкіра стає немов після відпочинку на курорті. Також 4 рази на рік приймаю імуномодулятор на основі екстракту з папаї – і буквально відчуваю, як у мене вливаються життєві сили".

@nataliiagotsii

Лідерами серед БАДів краси є питний колаген та еластин, гіалуринова кислота, а також омега-3-6-9 і вітаміни А, С, D, E і групи В. Як це працює? "Засвоєння корисних речовин через шлунково-кишковий тракт набагато вище, ніж через шкіру, – стверджує Андрій Ваганов-Дашков, лікар anti-age медицини, дерматолог і косметолог. – При прийомі всередину корисні речовини потрапляють в кров, а звідти транспортуються безпосередньо до місць призначення: до волосся, нігтів, шкіри, впливають на них зсередини. І це набагато ефективніше! Наприклад, розмір колагенових і еластинових молекул досить великий, тому вони просто не у змозі проникнути в глибинні шари шкіри. Тому креми і сироватки з цими речовинами надають лише поверхневу дію, а от процеси старіння в глибинних шарах дерми продовжують тривати. А ось питний колаген розщеплюється в шлунково-кишковому тракті до амінокислот і бере участь в будівництві власного колагену".

Питний колаген, Swiss Formula

Зрозуміло, що "масована атака" – одночасний прийом добавки краси і зовнішній догляд – дає ще більш відчутний результат. Лабораторія Pure Suisse зіграла саме на цьому: розробила б'юті-систему Inside & Out. У неї входить харчова добавка і крем (сироватка, бустер) – така синергія забезпечує взаємне доповнення і посилення дії активних інгредієнтів.

Антивікова харчова добавка Pure Time Stop, Pure Suisse

А ось Олександра Кириленко, кандидат медичних наук, дієтолог Гастроцентру Olymed, член асоціації дієтологів України, переконана: результат буде не гірший, якщо посилити косметичні процедури продуктами харчування. Причому їжа рідше викликає індивідуальну непереносимість і побічні реакції, ніж БАДи, особливо сумнівної якості або неграмотно підібрані. "Візьмемо актуальні зимові процедури: всілякі пілінги, колагенотерапію, введення гіалуронової кислоти. Щоб підвищити їхню ефективність, слід збагатити раціон певними продуктами, – каже Кириленко. – Наприклад, вироблення власної гіалуронової кислоти стимулюють повноцінні білкові продукти і лецитин. Повноцінний білок – це яйця, м'ясо, риба і молочні продукти, тільки в них міститься повний набір амінокислот. А лецитин – це фосфоліпід, який відразу ж вбудовується в клітинні мембрани, що не під силу синтезованим речовинам. Максимальна кількість лецитину міститься в соєвому та інших нерафінованих рослинних оліях; в арахісі, мигдалі, волоських горіхах і насінні соняшника; в бобових (горох, соя, боби, квасоля, нут); крупах (кукурудза, гречка, пшеничні висівки), а також в яєчному жовтку".

"Для збагачення організму колагеном їжте перепелині яйця (по 2 шт. в день), желе, холодець з осетрових риб (вони належать до загону кістково-хрящових, а цінний білок є переважно в хрящах), панакота на кокосовому молоці", – додає лікар.

Інші популярні процедури – LPG-масаж і ліфтинг – запускають потужний лімфодренаж і активізують мікроциркуляцію. Токсини викидаються з клітин у циркулюєче русло (кров) – ось чому багато дівчат скаржаться на висипання після таких процедур. Щоб цього не сталося, організму потрібен детокс. "Чи допоможуть сорбенти: клітковина артишоку, а також мультиовочеві відвари, насіння льону, печені яблука і гарбуз у поєднанні з пробіотиками ("живі" йогурти). Вживайте їх щодня під час проходження курсу – і запевняю вас, проблем зі шкірою не буде, – радить Олександра. – При відвідуванні солярію для стимуляції вироблення меланіну я раджу приймати капсули з бета-каротином, вітаміни А, D, Е – або приправляти їжу куркумою".

Британська асоціація дієтологів зазначає, що збалансована дієта забезпечує організм не тільки необхідними вітамінами, мінералами і нутрієнтами, але також і іншими речовинами, які регулюють процес засвоєння вищеназваних елементів, і які неможливо отримати через харчові добавки.

Хоч БАДи не є лікарським препаратом і продаються без рецепту, призначати їх собі самостійно або за принципом "подрузі допомогло" категорично не слід. У цьому переконані і українські, і зарубіжні фахівці. Наприклад, поширена проблема – випадання волосся. Причин цьому може бути декілька, в тому числі і пов'язаних зі здоров'ям: гормональний дисбаланс, залізодефіцитна анемія, захворювання печінки. І якщо вилікувати захворювання-першопричину, проблема з випаданням волосся може вирішитися сама собою.

До речі, якщо приймати, наприклад, протеїновий коктейль для м'язів, який рекомендує фітнес-інструктор, варто поцікавитися, чи є у нього медична освіта – робити подібні призначення має право тільки лікар, при чому після ряду досліджень. Anti-age терапевт центру Soul Spa Віра Хорунжа наполягає на комплексному обстеженні. Тільки такий підхід дає змогу виявити, чи дійсно організм потребує тих чи інших добавок, і чи немає до них протипоказань.

Насамперед необхідно зробити УЗД внутрішніх органів і здати розгорнутий аналіз крові (сюди входять гормональна панель і онкомаркери; також дослідження крові дозволить визначити наявність або відсутність хронічних захворювань, оцінити обмін речовин і покаже вихідний вміст вітамінів і мікроелементів в організмі). При необхідності можуть призначити консультацію вузькопрофільного фахівця. Оскільки у 90% людей є ті чи інші порушення в роботі шлунково-кишкового тракту, може знадобитися м'яка детокс-процедура, після якої сприйнятливість організму до корисних речовин зростає в рази. І тільки після цього підбирають supplement, який максимально відповідає потребам конкретної людини – такий персоніфікований підхід дає змогу досягти найкращого результату.

Добавка з 45 натуральних інгредієнтів, The Super Elixir x Aerin

Якщо призначити собі препарат самостійно, можна випробувати на собі всі наслідки побічних ефектів. "При зашлакованому організмі, гастриті, холециститі або наявності гельмінтних інвазій можна скільки завгодно пити вітаміни – вони не засвояться, лише створять додаткове навантаження на печінку. Це може проявитися у вигляді нудоти або алергічної висипки на шкірі. Але заздалегідь передбачити побічні ефекти не завжди можливо, тут діє правило: де тонко, там і рветься, – попереджає Лариса Бойченко, дієтолог-гастроентеролог, головний лікар клініки "Лад". – Крім того, при самостійному підборі препаратів (особливо якщо ви вибираєте відразу кілька добавок або мультикомплекс) є ризик передозування. А гіпервітаміноз навіть більш небезпечний, ніж гіповітаміноз. І якщо надлишок водорозчинних вітамінів (С, групи В, пантотенова кислота, біотин) організм просто виведе з сечею, то надлишок жиророзчинних вітамінів (А, D, Е, К) може накопичуватися і приводити до серйозних проблем. Наприклад, занадто великі дози вітаміну Е можуть викликати порушення в роботі серця і судин, а надлишок ретинолу небезпечний для вагітних".

Іра Плужникова, сертифікований йога-тренер, засновник блогу yogagid.com, додає: "Часто магазини спортивного харчування та екоспрямування нав'язують прийом окремих амінокислот з білковими комплексами і мінералами одночасно. Це роблять для додаткових продажів. І тут важливо розуміти, що ви приймаєте і для чого. Як правило, білкові комплекси досить збалансовані самі по собі і не вимагають доповнень. Особливої обережності слід дотримуватися з мінералами: вони більш токсичні, ніж інші поживні речовини. Наприклад, надлишок натрію може бути однією з причин затримки рідини і гіпертонії, а надлишок заліза пов'язують з діабетом".

Біодобавка для волосся, Phyto

Віра Хорунжа при виборі питного колагену радить звертати особливу увагу на його походження. Справа в тому, що в supplements використовують два види колагену: тваринний і морський. Перший, який отримують з великої рогатої худоби або птиці, погано засвоюється. А ось морський колаген організм сприймає як дружній, оскільки його амінокислотний склад схожий з людським. Його отримують з шкіри і луски деяких видів глибоководних риб, які харчуються виключно планктоном (вони чистіше, ніж риба, вирощена в розпліднику).

Добавка Omega 3, Perricone MD

Є і взаємно підвищувальні засвоєння компоненти. Так, питний колаген сприймається організмом краще у поєднанні з вітаміном С або гіалуроновою кислотою. "Покоління Х зазвичай вибирає мультикомплекс, а покоління Y – монопрепарати. Не можна сказати, що якийсь підхід – кращий, а якийсь – гірше. Обидва хороші, якщо враховати особисті потреби", – запевняє Ваганов-Дашков. І радить уважно дивитися на сертифікати.

Добавка для шкіри з екстрактами баобаба Skin Food, The Nue Co

Найменш суворе ставлення до БАДів у США. Там діє закон, згідно з яким будь-яка добавка, якщо тільки вона не токсична і не позиціонується як ліки, має право на існування. Тому в Штатах в звичайному супермаркеті можна купити БАД, який в Європі продають лише в аптеках. Ідеально, якщо у препарату є європейський або український сертифікат якості (висновки про токсичність і біодоступності, схвалені Міністерством охорони здоров'я, Інститутом харчування України або Фармкомітету).

Набір від випадіння волосся і збільшення його об'єму Trichotherapy Regime (спрей, краплі для шкіри голови, добавка Tricho Complex з залізом, вітамінами С, В12, D, біотин, цинком, Philip Kingsley

При цьому висока вартість добавки аж ніяк не завжди гарантує її безпеку. "У моїй практиці був випадок, коли у дівчини виникли побічні реакції на комплекс омега-кислот вартістю близько 200 доларів за упаковку, – каже Кириленко. – До його складу входив жир глибоководних риб. А саме він значною мірою накопичує ртуть, якою забруднений Світовий океан. Можливо, ця конкретна партія препарату не пройшла належні перевірки – і її дія виявилася токсичною. У випадку з омега рослинного походження (олії льону, розторопші, амаранту) ризик небажаних реакцій зведений до мінімуму. Та й вартість таких препаратів куди нижче".

Важливо дотримуватися належного дозування і тривалості прийому. Деякі фахівці радять приймати БАДи безперервно. Лариса Бойченко з цим не згодна: "Довічно можна приймати тільки продукти харчування. А будь-які БАДи припускають активний вплив, це очевидно з самої назви. Тим часом, активне втручання ефективно лише коли воно точково. Постійний прийом в кращому випадку послабить дію препарату".

Більше краси: Instagram @vogueua_beauty

Читайте також:

Завтрак съешь сам: все, что нужно знать о главном приеме пищи

Як почати правильно харчуватися в новому році

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.