Як почати правильно харчуватися в новому році

02 січня 2018

Не сідайте на дієти, пробуйте нове, додайте спорт і адекватно дивіться в продуктовий кошик у супермаркеті, - як почати життя з новими харчовими звичками в 2018 році знає консультант з харчування, кулінарний журналіст Анастасія Голобородько.

Скажу очевидні речі: велика частина населення планети в розвинених країнах перейшла на так звану "західну" дієту. Не дієту в звичному розумінні, з обмеженням в продуктах на певний термін, а в класичному, щоденному ключі. Їжа зрівнялася. Скрізь тепер легко знайти звичні ранкові тости, "Нутеллу", апельсиновий сік, арахіс з будь-якими смаками, сосиски, йогурти з полуницею, вівсянку через-3-хвилини-уже-смачну-відразу, снеки з доданим цукром і трансжирами. Все, для посилення смаку і продовження життя продукту на полицях магазинів в будь-якій точці світу. Все, крім різноманітних овочів, фруктів, цільного зерна, сирих горіхів і якісних білків. У відповідь на це похитнулося і загальне здоров'я людства. Ряд захворювань став омолоджуватися: цукровий діабет, ожиріння, букет серцево-судинних захворювань і рак підступили ближче. Для вибудовування свого хорошого раціону досить один раз усвідомити, що здоров'я - одна з найбільш тендітних цінностей і тіло - кращий інструмент, яким ми володіємо. І вирішуємо, чим його годувати. Кожен день, тричі. Те, як ми себе почуваємо, відчуваємо, бачимо в дзеркалі - результат наших стосунків із собою та поваги до себе ж. Якщо коротко - є потрібне і важливе. Не переїдати. Надавати перевагу овочам і фруктам. Але щоб ці пункти вкоренилися, спробую перетворити їх в деякі прості дії.

Великі клітковини
Нагадує ту ситуацію, коли всі знають, що добре їсти багато овочів, але не розуміють навіщо. Такий крок за лічені дні покращує перистальтику кишечника, не перешкоджаючи природному ходу обміну речовин. Дуже важливий пункт в здоровому раціоні! Існує два основних типи волокон: розчинні (наприклад, пектин, слиз) і нерозчинні (целюлоза, геміцелюлоза та ін.). Розчинні «живлять», змащують і покращують прохідність в стравоході, нерозчинні працюють як волоть, знімаючи зі стінок кишечника залишки їжі та інші побічні продукти травлення (те що "в народі" називають шлаки і накопичені токсини), солі важких металів. Розчинні - в гарбузі, сухофруктах, яблуках, сливах, грейпфруті, ягодах. Нерозчинні - в листковій зелені, овочах (перець, огірок, помідор), цілісному зерні, льоні. Кожен день їмо листковий салат (від ромена до руколи, Мангольд і шпинату, овочів та фруктів), вибираємо каші з написом "цільнозернові" і не соромимося додавати в салати насіння льону, кунжут.Click and drag to move
 
Фрукти по-новому

Це наш найкращий снек. Не крекери, не печиво і не питний йогурт. Фрукти в свіжому вигляді, вигляді смузі або навіть заморожені (не в сезон). Щоб фрукти приносили користь, а не дисбаланс, вживаємо їх тільки на порожній шлунок - за 20-30 хвилин до іншої їжі або через пару годин після. Без винограду і шарону відразу після борщу, застільного олів'є і холодцю. З'їдені натщесерце фрукти легко засвоюються і дають відмінний заряд бадьорості і вітамінів, клітковини. Ті ж фрукти, але змішані з іншими продуктами викличуть тяжкість і будуть сприяти процесам бродіння.

Рафіноване на цільне

Замість цукру в домашній випічці використовуємо мед, кероб, стевію, кленовий сироп або сироп топінамбура. Замість пшеничного борошна вищого сорту - цільнозернове борошно, житнє обдирне або гречане. Замість білого рису - червоний, бурий або дикий. Несмачну рафіновану олію замінюємо гарбузовою, оливковою, маслом авокадо або трюфеля. Чим різноманітніше - тим корисніше і смачніше. Відсутність рафінованих (очищених, шліфованих) продуктів хоча би вдома вже значно змінить харчування на краще.

 
Увага на цукор

Давайте не будемо лукавити. Цукру не варто боятися і виключати. Але вкрай важливо адекватно розуміти скільки ми його їмо. Допустима норма зі слів Всесвітньої організації охорони здоров'я - 55 г цукру в день. Цукор - це не тільки білий або тростинний, який додають в випічку або каву. Його якраз і бояться найбільше. Дійсно, солодощі з білим цукром збільшують зростання одного типу дріжджів - Candida Albicans в товстому кишечнику. Бактерії = бродіння = здуття і погана шкіра. Але цукор - це і фрукти, і молочні і кисломолочні продукти. Технічно, це глюкоза, фруктоза, сахароза і лактоза. Складність в тому, що цукор може підстерігати в не найбільш очевидних продуктах - наприклад, маринованих овочах, смачних соусах. Не соромимося і починаємо читати етикетки. Для розуміння, 55 г чистого цукру - це 2 невеликі баночки йогурту з полуницею, 6 мандаринів, 3 банани, 1,5 порції чізкейку, 5 капучино без цукру, 6 маленьких макаронс або майже 15 кг шпинату. Вибирати і їсти можна будь-який, головне, без "пере". Щоб не накопичувати, не поправлятися, не вносити хаос у обмін речовин. Перебір будь-якого з елементів живлення - не є добре, але з цукром у нас найтонша грань, не перегинаємо палицю -  не перетворюємо смачний продукт в токсичний для організму.

Сезон

Століттями люди їли овочі, фрукти, горіхи, м'ясо або рибу, яйця, гриби. Звичайні, цільні продукти, які строго піддавалися сезонності. Спробуємо запам'ятати і зберегти це дуже просто правило. Завжди намагаємося наповнювати раціон сезонними продуктами. По-перше, це різноманітність в їжі і користь. По-друге, манго і апельсин і так в продажу 365 днів в році, а агрус або 10 сортів стиглих помідорів або 6 сортів гарбуза всіх кольорів - не завжди. Купуйте незвичні для себе продукти в супермаркеті. У більшості людей стандартний продуктовий кошик і одноманітний раціон. Щотижня пробуйте готувати новий овоч або фрукт, новий вид м'яса і вводити новий рецепт. Багато згадаєте страв французької домашньої кухні? А мексиканської або тайської? На перемикання на новий здоровий раціон, у нас є купа часу: все життя. Почати можна не відкладаючи, прямо зараз.

Зберігаємо питний режим

Зневоднення організму - серйозний стан, коли тілу недостатньо води, щоб виконувати важливі життєві функції. Вода переносить поживні речовини до клітин і виводить з них відходи. Навіть невелике зневоднення може швидко привести до млявості і занепаду сил. Вода допомагає підтримувати оптимальний електролітний баланс і допомагає зберігати тіло податливим і не старіти стрімко. Важливо: регулює жировий обмін в організмі! Не п'ємо - погано. Цей процес у нас проходить із запізненням. Коли тіло сигналізує що йому недостатньо води - відсоток її втрати вже дуже великий. Заповнення рідини дійсно варто зробити пріоритетною звичкою в харчуванні. Важливо відпрацювати звичку пити вчасно і не замінювати воду солодкими, чаєм, кавою і соками. Декілька склянок рано вранці і протягом дня, не очікуючи на відчуття спраги.

Новий спорт

Давайте поступово. Вкінці року беремо чистий аркуш і виписуємо свої невдачі в плані ЗСЖ за рік і думаємо, як би ми могли це виправити. Полюбити активні і регулярні заняття спортом допоможуть з кількома речима. Перше - друг. Якщо ви ще не знайшли однодумців серед близьких друзів, спробуйте подружитися з кимось на тему спорту в залі або на роботі. Фітнес-друг зможе зустрітися з вами не тільки в недавно відкритому модному закладі, а й вранці в парку на пробіжці або погодиться відвідати разом з вами йогу, тайський бокс. Друге - шопінг. Він спрацює. Прямо в січні купуємо нові бігові кросівки або купальник і нарешті починамо бігати 3 рази в тиждень регулярно, нехай і по 20 хвилин або починаємо плавати під наглядом тренера.

Читайте також:
здорове харчування · спорт · диета ·

Ще в розділі Б'юті-гід

Популярне