До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Від Sardine до Jodie: історія найкращих сумок Bottega Veneta

Візуальна мова найкращих сумок Bottega Veneta — і бренду в цілому — загалом формується тим, що залишається несказаним, використовуючи підхід "менше — краще". Ви не знайдете логотипу бренду на жодній позиції. Натомість побачите "підпис", який легко впізнати — плетену шкіру intrecciato, що перекладається з італійської як "переплетені".

Bottega Veneta, 1979 рік
Bottega Veneta, 1979 рік

Реклама

Компанія Bottega Veneta була заснована в 1966 році у Віченці, Італія, Мікеле Таддеї та Ренцо Зенджаро. Техніка плетіння, така відома сьогодні, насправді була лише обхідним шляхом для вирішення технічної проблеми. На початку компанія, що виготовляла шкіряні вироби, не мала швейних машин, здатних обробити товсті шматки шкіри, тому використовувала тонку шкіру. Але для того, щоб зробити сумки Bottega більш міцними, її сплітали по діагоналі. Не зайняло багато часу, аби лейбл став глобальним. У 1970-х роках магазин Bottega Veneta відкрився на Мангеттені, заманюючи таких людей, як Енді Воргол (у 1985 році попартист також зняв короткометражний фільм для італійського бренду). Це також було сприйнято в популярній культурі: Лорен Гаттон носила коричневий клатч Bottega у кінострічці "Американський жиголо" 1980 року — момент, якому бренд віддав шану в 2018 році, презентувавши оновлену версію і вивівши Гаттон на подіум.

Лорен Гаттон із клатчем Pouch на подіумі показу весна-літо 2007, омаж на "Американського жиголо"
Лорен Гаттон із клатчем Pouch на подіумі показу весна-літо 2007, омаж на "Американського жиголо"

У 1970-х роках співзасновник Зенджаро передав компанію своїй колишній дружині, Лаурі, яка взяла кермо разом зі своїм другим чоловіком Вітторіо Мольтедо. Це тривало до 2001 року, коли Gucci Group (нині дочірня компанія Kering) викупила компанію та призначила німецького дизайнера Томаса Маєра креативним директором. У 2005 році з’явилася перша колекція одягу бренду, а невдовзі — парфуми, ювелірні вироби, протисонцеві окуляри, предмети декору для дому та інші категорії. Але замість яскравих висловлювань в стилі la dolce vita Bottega лише шепотів про розкіш. Маєр відновив клатч Knot Box 1978 року, представив сумку Cabat і відіграв значну роль у підтвердженні домінування Bottega Veneta у світовій модній грі після тихого періоду 1990-х років.

У червні 2018-го Деніел Лі перебрав на себе креативне керівництво Bottega Veneta та перетворив його на бренд, який випускав it-сумку за it-сумкою — без використання єдиного логотипу. На початку свого перебування на посаді Лі подарував світові Cassette і Jodie. Восени 2021-го ера Лі завершилася після того, як було оголошено, що він залишить свою посаду. Матьє Блазі, який мав довгу історію дизайну для престижних лейблів і в той час займався дизайном для Bottega, отримав підвищення до креативного директора. За той короткий час, що Блазі керував маркою, він залишив свій слід. Його дебютну осінньо-зимову колекцію зустріли з великим захопленням, а що стосується сумок, його Sardine і Clicker вже досягли статусу невловимих it-сумок.

Sardine

Bottega Veneta, осінь-зима 2022/2023
Bottega Veneta, осінь-зима 2022/2023

Якщо є сумка Bottega, яка зараз переживає свій підйом, то це Sardine. Вигнута, як Jodie, але з ручкою у формі риби-сардини, вона виготовлена з плетеної овечої шкіри. Модель вперше зʼявилася на подіумі Bottega Veneta сезону осінь-зима 2022/2023, що стало дебютом поточного креативного директора Матьє Блазі. До осені 2022-го сумка вже була в гардеробі Кендалл Дженнер і Розі Гантінгтон-Вайтлі. Зрештою, це цілком італійська тема — немає кращого літнього відпочинку, ніж на Сардинії. Модель Sardine випускається в одному розмірі.

Clicker

Bottega Veneta, Resort 2023
Bottega Veneta, Resort 2023

Для Clicker Блазі взяв упізнавані коди бренду і об'єднав їх у жаданий аксесуар. М’яка шкіра ягняти intreccio становить корпус сумки, який прикріплений до плечового ременя за допомогою елегантно вигнутих латунних металевих ланок, що нагадують сексуальні коштовності Ельзи Перетті, натхненні природою. Сумка дебютувала разом із курортною колекцією Bottega Veneta 2023 і ідеально поєднується з сережками-краплями. Випускається у двох розмірах.

Kalimero

Bottega Veneta, весна-літо 2022
Bottega Veneta, весна-літо 2022

Якщо є якась сумка, яка мала задати тон епосі Блазі у Bottega Veneta, то це Kalimero. Сумка у відтінку бичачої крові відкривала дебютну колекцію дизайнера для бренду і поєднувалася з простою майкою, широкими джинсами та парою плетених черевиків. Образ став ковтком свіжого повітря. Аксесуар циліндричної форми, схожий на сумку-відро, пропонується у трьох основних інтерпретаціях. Версія з петлею, форма відра з меншим ремінцем і подвійна версія для тих, хто шукає трохи більше місця для зберігання.

Jodie

Кендалл Дженнер з сумкою Bottega Veneta Jodie
Кендалл Дженнер з сумкою Bottega Veneta Jodie

Коли народилася сумка Jodie, вона не мала назви. Лише після знімка Джоді Фостер, яка захищається від спалахів фотокамер папараці великою чорною сумкою Bottega, бренд змінив це. Сумка, яка надійшла в магазини на початку 2020 року як частина курортної колекції, мала багато спільних характеристик із класичною сумкою Hobo. Деніел Лі лише зав’язав ручку, щоб зробити її своєю. Jodie випускається в багатьох розмірах — максі, стандарт, міні — але завжди виробляється зі шкіри intrecciato та виготовляється в Італії. Кольори варіюються від рожевої фуксії до ідеального шоколадного.

Cassette

Bottega Veneta, PreFall 2019
Bottega Veneta, PreFall 2019

У передосінній колекції Bottega Veneta 2019 року була представлена нова сумка. Корпус, названий Cassette через його прямокутну форму, мав велике плетіння. А вже у сезоні осінь-зима 2019/2020 моделі вийшли на подіум із пухкими версіями цього аксесуару. Світ моди закохався в цю чарівну сумку, яку Лі згодом доповнив масивним золотим ремінцем на ланцюжку. А нещодавно вона вийшла у шкірі та замші цукрових кольорів.

Pouch

Bottega Veneta, весна-літо 2020
Bottega Veneta, весна-літо 2020

Перший внесок Деніела Лі у творчість Bottega Veneta був надзвичайно успішним. Сумка Pouch дебютувала в колекції бренду весна-літо 2020, а основою її мінімалістичного дизайну була складена та зібрана м’яка теляча шкіра. Миттєво ставши гітом, сумка тепер доступна в безлічі варіацій: через плече із вигнутою верхньою ручкою, що нагадує Jodie, на ланцюжку з блискучим ремінцем, мініверсія, яка закривається на шнурок, і мішечок. З цією сумкою настав один із тих рідкісних моментів в історії моди, коли простий аксесуар піднявся до рівня it-сумки.

Cabat

Ця сумка з епохи Маєра зберегла свою привабливість з моменту дебюту в 2001 році. Названа Cabat, це була перша сумка Маєра для Bottega Veneta, і вона дотримувалася кодів Дому. Cabat — це розкішно проста квадратна шкіряна сумка. Немає ні підкладки, ні застібки-блискавки, ні швів, хоча є смужка шкіри в основі внутрішньої частини сумки та знімна кишеня для додаткового зберігання. Ці форма та стиль, які прийняли як Лі, так і Блазі, навряд чи колись перестануть бути актуальними. Випускається в маленькому, середньому та великому розмірах.

Текст: Lilah Ramzi

За матеріалами vogue.co.uk.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.