Рецепт для літнього обіду: жовтий гаспачо з соленими цитринами
"Надзвичайно швидка і смачна освіжна літня страва, – каже про жовтий гаспачо візажистка, foody Наталія Стрільчук. – І окремий вид задоволення — купувати на базарі стиглі, насичені сонцем томати дня неї".
Інгредієнти
- 4-5 жовтих томатів;
- 3 огірки;
- жовтий перець;
- зубчик часнику;
- 2-3 цибулинки шалот;
- пластівці перцю чилі;
- солені цитрини (лимони)
Приготування
Для цієї страви нам потрібна заготівля — солені лимони, які я завжди маю у холодильнику та додаю до різних страв.
Кажуть, що перші лимони, які колись давно спробували українці, були завезені саме соленими, адже долали сюди дуже довгий шлях і привезти їй свіжими, як зараз, не було можливості. Зробити їх вдома дуже легко, адже потрібні лише сіль та лимони.
Лимони краще брати тонкошкірі, а сіль — з розрахунку 70 г солі на 1 кг лимонів.
Робимо на лимонах розрізи, ніби краючи їх скибочками та не дорізаючи до кінця.
Далі розкриваємо пелюстки лимона та засипаємо туди сіль, складаємо в банку, що герметично закривається, і трішки придушуємо, щоб пустили сік, якщо сіль залишилась, засипаємо її в банку, закриваємо та лишаємо мінімум на місяць.
Ставимо окріп та починаємо бланшувати томати. Це дуже просто: потрібно зробити надріз на шкірці хрестиком та на 1-2 хвилини занурити в окріп, обережно виймаємо і перекладаємо в холодну воду.
Далі ніжно роздягаємо томат.
Вирізаємо з томата хвостик та нарізаємо будь-якими невеликими шматочками.
Чистимо та нарізаємо перець, шалот та часник.
Огірок чистимо від шкірки та зернят і також нарізаємо.
Один солений лимон розрізаємо на скибочки та відділяємо м'якоть від шкіри, м'якоть відправляємо до овочевої суміші, а шкірку нарізаємо дрібним кубиком.
Додаємо в нашу овочеву суміш сіль та оливкову олію та ретельно перемішуємо, пересипаємо у блендер, додаємо пластівці чилі перцю та перебиваємо до однорідності.
При подачі викладаємо зверху нарізану шкірку соленого лимона, прикрашаємо цибулею шніт та оливковою олією. Смачного!
Фото: Дмитро Бахта